Senaste inläggen

Av Regina - 4 mars 2018 07:13

 

På bloggen "Bli min jäst" fann jag detta finfina recept på päronmousse. På bilden ovan ser du denna mousse längst fram, och i bakgrunden grönfärgad vispgrädde samt After eight-fluff (recept här). Receptet nedan räcker till två lager i en tårta eller ett rejält gäng med cup cakes. 


Börja med att lägga 4 blad gelatin i blöt i lite kallt vatten. Jag hade bara 3 1/2 blad hemma, och det funkade utmärkt det oxå!


Lägg en burk päronpuré (kolla på barnmatshyllan), 1 msk koncentrerad päronsaft (jag tog lättdryck) samt 1/2 dl strösocker i en liten kastrull. Värm upp detta på medelvärme, det ska ej börja koka!


 


Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smäla ner i den heta päronpurén. Rör om tills gelatinet har smält. Låt sedan detta svalna en stund, annars riskerar du skuren grädde i nästa moment. 


Vispa 3 dl vispgrädde rätt så hårt. Rör ner den avsvalnade päronmoussen. Plasta och ställ skålen i kylskålet några timmar. 


Tips! Jag gjorde min päronmousse dagen innan tårtan skulle läggas samman. Då hann den bli alltför fast för spritsning... Det löste jag genom att röra ner någon matsked ovispad grädde, då blev moussen len och fin igen. 


 

Förslag på tårtkombination: Päron- och minttårta

Av Regina - 4 mars 2018 07:06

 

På bilden ser du chokladmuffins med After eight-fluff respektive päronmousse. Perfekt till tårtor eller cupcakes! Receptet på päronmousse hittar du här, och chokladmuffinsen finner du här. Detta recept på fluff räcker till två läger i en tårta eller ett rejält gäng med cup cakes!


Hetta upp 3 dl vispgrädde i en kastrull, det är väldigt viktigt att grädden inte börjar koka! 


Lägg 150 g After eight (eller liknande mintchoklad) i en värmetålig skål. Häll den heta grädden över chokladen. Låt stå ca 30 sekunder innan du rör runt. Rör tills chokladen har smält helt. Plasta skålen och ställ den i kylen. Det är toppen om skålen kan stå där över natten, men annars är 6-8 h minimum. Grädden måste nämligen bli helt kall. 


När det är dags för användning så vispar du bara upp grädden med elvisp - och får då ett härligt "fluff". Fluffet går utmärkt att spritsa och håller formen bra efter spritsning. 


 

Förslag på tårtkombination: Päron- och minttårta

Av Regina - 11 februari 2018 20:39

 

Färdigköpta bullar, det är inte alltid man hinner baka själv :) Semlor med hallonsmak, jag gillar ju rosa! Receptet ger ca 8 semlor. Tinade, frysta hallon från sommaren passar utmärkt till dessa små skapelser. 


Semlebullar: Roys Fares recept och Leila Lindholms recept. Skär av ett lock och gröp ur semlebullarna lite grann. 


Fyllning: Mosa mandelmassa (här är en variant utan mandel) med inkråmet från bullarna (alltså det du nyss pillade ut) samt 1 dl mosade hallon. Smaka av, du kan behöva tillsätta lite extra florsocker beroende på hur syrliga hallonen är. 

  

Vispa 3 dl vispgrädde och rör försiktigt ner 0,5 dl mosade hallon


Fördela hallonfyllningen i bullarna. Klicka ut grädden och sätt på locken. Som sig bör toppas semlorna med pudrat florsocker. Klart för servering!

Av Regina - 11 februari 2018 20:20

 

Paj och vaniljkräm i ett, perfekt när man ex. ska bjuda på kaka på jobbet! Eftersom man gör en kompott på rabarbern så funkar detta perfekt när man har rabarber i frysen. Receptet hittade jag på bloggen "Tessan bakar". Jag hade bara kokmarsan hemma, i hennes originalrecept är det snabbmarsanpulver - se parenteser i mitt recept nedan. 


Börja med mördegen: 5 dl vetemjöl, 1 dl florsocker, 200 g kallt smör i små tärningar, 1 ägg samt 1 msk kallt vatten körs snabbt ihop till en mördeg i matberedaren. Forma degen till en rundel, plasta och låt ligga i kylen ca 30 minuter. Har du inte tid med detta så kan du ta drygt 2/3 och trycka ut i en stor pajform direkt. Nagga bottnen och fäst kanterna med aluminiumfolie, så åker inte kanterna ner under förgräddningen. Resterande knappa 1/3 deg plastar du och lägger i kylskåpet. Ställ även in pajformen i kylskåpet en liten stund.


Koka rabarberkompott: 500-600 g rabarber, skuren i bitar (fryst, tinad och avrunnen går utmärkt), 1,5 dl strösocker samt 25 g smör får småkoka till en kompott vilket tar ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner 1,5 msk kokmarsanpulver (4 msk snabbmarsanpulver). Vispa ordentligt så inte klumpar bildas. Ställ kastrullen åt sidan.


Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen är varm förgräddar du pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 


Fortsätt med vaniljkrämen: Hetta upp 2 dl mjölk, 1 msk strösocker samt 1,5 msk kokmarsanpulver. Vispa konstant. När krämen börjar tjockna tar du den från värmen. Jag piffade till min vaniljkräm med 1 tsk vaniljsocker, för extra vaniljsmak. Om du använder snabbmarsanpulver så tar du 2 dl kall mjölk plus 4 msk snabbmarsanpulver, gärna även lite extra vaniljsocker även här!


Fördela rabarberkompotten i det förgräddade pajskalet. Bred ut vaniljkrämen över rabarberkompotten. 


Avsluta med att kavla ut resterande mördeg (den 1/3 som du sparade i kylen) och dekorera pajen med remsor eller figurer (fram med pepparkaksformarna!). Pensla pajdegen med uppvispat ägg.


Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna innan servering. 

Av Regina - 11 februari 2018 20:10

 

Allt kött som får tillagas på lägre temperatur blir himmelskt! Här körde vi en fläskkarré på 125 grader, vilket tog ca 2 h. Sådant man hinner med på en söndag!


Sätt ugnen på 125 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen. 


Putsa 1 kg fläskkarré, krydda steken med salt och nymalen svartpeppar. Bryn fläskkarrén i en klick smör i en het stekpanna.


Medan steken bryns rör du ihop smaksättningen: 3 msk flytande honung, 0,5-1 msk sambal oelek och 1 msk riven ingefära (vi har en tub från Santa Maria, mycket smidigt!).


Lägg över steken i en mindre ugnsform. Häll 1,5 dl vatten i stekpannan för att få med alla goda smaker från stekningen. Häll sedan vattnet i ugnsformen runt köttbiten. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av steken. Fördela chiliblandningen över köttbiten. 


Tillaga köttbiten i den låga ugnsvärmen tills den har nått 82 grader. Det tog ca 2 h för oss. 


Ta ut steken, häll ner skyn i en kastrull. Lägg aluminiumfolie över steken och låt den vila medan sås och passande tillbehör tillreds. Har du dubbla ugnar så passar hasselbackspotatis till, mums! 


Såsen består av stekskyn, ca 3 dl vispgrädde samt nymalen svartpeppar. Jag tog även lite soya för färgens skull. 


 

Av Regina - 11 februari 2018 20:01

 

En klassisk, engelsk rätt - som är allt annat än nyttig ;)


Börja med såserna: En klassisk tartarsås samt dito fast med lite curry i. 


Fortsätt med frityrsmeten (Per Mobergs recept á 500-600 g fisk): Blanda samman 3 dl vetemjöl, 2 tsk maizena (mjöl, ej redning), 2 tsk bakpulver, saften från 0,5 citron samt 2 dl ljust öl. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Låt smeten svälla ca 20 minuter. 


Hetta upp frityrolja i fritösen till 160 grader. Har du inte fritös går det lika bra i en gryta, men tänk på att ha ett stort lock till hands om oljan skulle börja brinna. Häll aldrig vatten i het olja!


Tillaga pommes frites i ugn eller fritösen. 


Dela ca 500 g vit fisk (vi köpte kolja hos vår fiskhandlare) i mindre bitar. Doppa dem i frityrsmeten och fritera dem sedan tills de är gyllene, det tar några minuter per fiskbit. Låt den friterade fisken rinna av på hushållspapper. 


Eftersom vi körde pommesen i fritösen också, så passar vi på att dubbelfritera dem (alltså köra dem en gång innan och en gång efter att fisken friterats). 


Servera de nyfriterade fiskbitarna med varm pommes, de båda såserna och en citronklyfta. Mums! 

Av Regina - 11 februari 2018 19:47

    

Allas vår älskade Roy Fares - ännu ett mästerligt recept! Det där med fördeg, det är en bra grej! Receptet finns på en mängd sidor, jag hämtade mitt från hans hemsida royfares.se Receptet ger 25-30 semlor, beroende på hur stora du gör bullarna. Jag väljer dock att värma min kardemumma med mjölken, för att få fram ännu mer smak. 


Börja med att ta fram 160 g smör så det blir rumstempererat. 


Morta 1-2 msk kardemummakärnor (välj själv hur kryddig smak du vill ha på semlebullarna). Värm 4 dl mjölk (3 % fetthalt) tillsammans med den mortlade kardemumman till fingervarmt, dvs. 37 grader. Smula ner 50 g jäst för söta degar i en degbunke. Häll mjölken över jästen och låt den lösas upp under omrörning. Tillsätt sedan 8 dl vetemjöl. Låt degen gå ihop till en deg i assistenten. Låt sedan degen vila under en bakduk i ca 15 minuter. Ja, degen med degkrok ligger kvar i skålen och vilar ( = fördeg). 


När det har gått en kvart tillsätter du resterande ingredienser: 2 ägg, 1 tsk salt, 2 dl strösocker samt 6 dl vetemjöl. Tärna sedan smöret och tillsätt det i vetedegen. Du kan behöva tillsätta ytterligare lite vetemjöl, jag fick ta en knapp deciliter för att få ihop degen. 


Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och dela den sedan i 25-30 bitar. Rulla fina bullar som du lägger på bakpappersklädda plåtar. Täck plåtarna med bakdukar och låt bullarna jäsa i 1,5-2 h. 


Har de jäst klart nu? Sätt ugnen på 225 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och grädda dem sedan i omgångar i 7-8 minuter (använd gärna varmluft) tills de får en gyllene färg.


Låt svalna på galler under bakduk. Bullarna går utmärkt att frysa. 


Tips! Hallonsemlor samt mandelfri "mandelmassa" med solrosfrön - mums! 

Av Regina - 13 januari 2018 20:03

 

I det senaste numret av Matmagasinet, nr 1-2/2018, fanns det ett recept på polenta fries. Detta lät ju väldigt spännande och gott! Och vet du vad, de var goda! De ser ut precis som potatisvarianten. Men visst, de smakar ju majs och parmesanost. Som tillbehör till en härlig hamburgare med lökkompott var de ett fräscht inslag. Detta kommer vi absolut göra fler gånger!


Koka polenta till fyra personer: Koka upp 1 liter vatten och 0,5 tsk salt. Häll ner 2 dl polentagryn och låt detta småkoka 7-8 minuter på mellanlåg värme. Rör eller vispa kontinuerligt, så det inte bränner i botten. 


Lägg ett bakplåtspapper i en form som är ca 25x25 cm. 


Är polentan färdigkokt, dvs. att "majsgrynen" känns mjuka? Ta då kastrullen från värmen och rör ner 1 msk smör och 50 g riven parmesanost


Häll ut polentasmeten i den bakpappersklädda formen. Det ska bli ca 1 cm tjockt, enligt mitt tycke.


Låt sedan formen stå i kylskåpet tills den har blivit helt kall och stelnat. Tips! Det går utmärkt att förbereda detta dagen innan middagen ska avnjutas. 


Sätt ugnen på 250 grader.


Lägg bakplåtspapper på en plåt. Ta upp polentakakan på skärbrädan, behåll gärna bakplåtspappret undertill. Skär polentan i stavar, ja så de liknar pommes frites. Lägg stavarna på den bakpappersklädda plåten. 

 

Tillaga dina polenta fries högt upp i ugnen i ca 20 minuter, vänd på stavarna då och då. 


Krispiga, gyllene fries!

 

På bilden ser du förutom polenta fries även lökkompott  med timjan samt luftiga, underbara hamburgerbröd!

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards