Direktlänk till inlägg 20 oktober 2019

Sallad med grönkål, brysselkål och betor

Av Regina - 20 oktober 2019 10:37

 

Jag har sagt det tidigare - en av de bästa kokböckerna jag någonsin har köpt är "Kålboken" av Mette Løvbom. Köp den, du kommer inte bli besviken! Här kommer ännu ett recept från boken (med med minskad mängd vinegrette, jag vill inte ha så "blöt" sallad).


Börja med att göra syltad rödlök, gör gärna detta dagen innan om möjlighet finns:

Skala 2 rödlökar, halvera och skiva tunt. Lägg i en skål eller burk.

Koka upp 1 dl vatten, 1 dl rörsocker och 1 dl äpplecidervinäger i en liten kastrull.

Häll den heta vätskan över rödlöken. 

Låt stå minst 1 h i rumstemperatur, men gärna över natten i kylskåpet.


Nu gör vi vinegretten (här halverad sats jämfört med originalreceptet):

Rör ihop knappt 2 msk äpplecidervinäger, 0,5 msk dijonsenap samt 0,5 dl olivolja. Krydda med salt och nymalen svartpeppar


Dags för den urgoda salladen!

Ansa 15-20 brysselkål, halvera dem. 

Plocka och sköĺj 2-3 stjälkar grönkål.

Skala 2 betor i valfri färg, jag tog en gulbeta och en polkabeta. Strimla dem fint ("julienne"), antingen för hand eller med mandolin. 


Hetta upp en stekpanna och rosta 1 dl pumpafrön. Håll koll, de bränns lätt! Lägg över de rostade fröna i en liten skål.


Häll lite olivolja i stekpannan och stek brysselkålen. Jag gillar min kål krispig, så jag steker den inte särskilt länge. Det är ju en smaksak! Men se till så att snittytorna får fin färg. Mot slutet av stekningen tillsätter du grönkålen och låter den bli lite glansig, men fortfarande krispig.


Lägg upp brysselkål och grönkål i serveringsskålen. Strö över strimlad beta, syltad rödlök och de rostade pumpafröna. Häll över vinegretten och avsluta med att hyvla parmesanost med potatisskalaren över alltihopa. Dags att hugga in!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards