Direktlänk till inlägg 11 februari 2018
Paj och vaniljkräm i ett, perfekt när man ex. ska bjuda på kaka på jobbet! Eftersom man gör en kompott på rabarbern så funkar detta perfekt när man har rabarber i frysen. Receptet hittade jag på bloggen "Tessan bakar". Jag hade bara kokmarsan hemma, i hennes originalrecept är det snabbmarsanpulver - se parenteser i mitt recept nedan.
Börja med mördegen: 5 dl vetemjöl, 1 dl florsocker, 200 g kallt smör i små tärningar, 1 ägg samt 1 msk kallt vatten körs snabbt ihop till en mördeg i matberedaren. Forma degen till en rundel, plasta och låt ligga i kylen ca 30 minuter. Har du inte tid med detta så kan du ta drygt 2/3 och trycka ut i en stor pajform direkt. Nagga bottnen och fäst kanterna med aluminiumfolie, så åker inte kanterna ner under förgräddningen. Resterande knappa 1/3 deg plastar du och lägger i kylskåpet. Ställ även in pajformen i kylskåpet en liten stund.
Koka rabarberkompott: 500-600 g rabarber, skuren i bitar (fryst, tinad och avrunnen går utmärkt), 1,5 dl strösocker samt 25 g smör får småkoka till en kompott vilket tar ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner 1,5 msk kokmarsanpulver (4 msk snabbmarsanpulver). Vispa ordentligt så inte klumpar bildas. Ställ kastrullen åt sidan.
Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen är varm förgräddar du pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Fortsätt med vaniljkrämen: Hetta upp 2 dl mjölk, 1 msk strösocker samt 1,5 msk kokmarsanpulver. Vispa konstant. När krämen börjar tjockna tar du den från värmen. Jag piffade till min vaniljkräm med 1 tsk vaniljsocker, för extra vaniljsmak. Om du använder snabbmarsanpulver så tar du 2 dl kall mjölk plus 4 msk snabbmarsanpulver, gärna även lite extra vaniljsocker även här!
Fördela rabarberkompotten i det förgräddade pajskalet. Bred ut vaniljkrämen över rabarberkompotten.
Avsluta med att kavla ut resterande mördeg (den 1/3 som du sparade i kylen) och dekorera pajen med remsor eller figurer (fram med pepparkaksformarna!). Pensla pajdegen med uppvispat ägg.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna innan servering.
Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :) Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :) Välkommen!...
En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...
Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se Finhacka ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
|||||||
|