Senaste inläggen

Av Regina - 29 april 2017 16:59

 

En improviserad sås som blev helt underbar! Ja, du vet så där god så att man slickar kastrullen när man tar hand om disken... Jag har försökt att återskapa receptet, men jag är inte helt säker vad jag hade i såsen. Haha! Men detta blir säkert oxå gott :)


Finhacka 1 vitlöksklyfta. Fräs vitlöken i lite smör i en kastrull, vitlöken ska bli mjuk men inte få färg. Pudra över ca 1,5 tsk curry och låt curryn bli varm i smöret. Häll sedan över 2,5 dl mellangrädde och 1 msk kycklingfond. Krydda med 1-2 msk chilisås (ketchup-typ), lite torkad oregano samt salt och nymalen svartpeppar. Låt såsen koka samman och smaka av med ev. mer curry och chilisås

Av Regina - 29 april 2017 16:55

 

En fräsch sallad som passar perfekt till husmansrätter. Mycket gott och enkelt!


Skär 1/2 gurka i bitar, skölj och skiva 5-6 rädisor tunt samt strimla 1-2 salladslök.


Blanda samman vinegretten: 1 msk vitvinsvinäger, 2 msk rapsolja (eller annan neutral olja), lite salt och nymalen svartpeppar samt dill (fryst går utmärkt).


Blanda ner grönsakerna i vinegretten och låt stå i rumstemperatur till servering. Bör serveras ganska omgående, annars förlorar grönsakerna sitt "krisp". 

Av Regina - 29 april 2017 16:49

 

Att rengöra våffeljärnet är nästan en OS-gren... Hur ska man göra för att få bort smuts och gammalt fett? Jo, man gör en "diskvåffla", som suger åt sig fett och smuts. "Receptet" nedna ger två våfflor. Jag tänker att du förstår att dessa våfflor ej ska förtäras efter gräddning utan slängas... ;) Detta tips kommer från det toppenbra Instagram-kontot @tipsochtrix_


Blanda samman 2 dl vetemjöl,3 msk salt och 2 dl vatten. Värm våfflejärnet och grädda sedan två våfflor. Klart! 


Låt våfflorna svalna innan du slänger dem i soppåsen.

Av Regina - 2 april 2017 19:47

 

Perfekt paj att göra på fryst rabarber, eftersom man kokar en kompott på frukten. Enkel paj, välj själv om du vill bre ut marängen eller spritsa den. 


Börja med botten: Blanda 2 dl vetemjöl och 1 msk vaniljsocker i matberedaren. Tillsätt 100 g smör och kör tills en degboll bildas. Tryck ut degen i pajformen, ca 22 cm i diamter. Nagga botten. Ställ pajformen i kylskåpet medans ugnen blir varm.


Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen. När ugnen är varm sätter du in pajformen och gräddar pajskalet i 10-12 minuter.


Fortsätt med rabarberkompotten: Koka samman 300 g rabarber (fryst, tinad går finfint) med knappt 1 dl strösocker. Låt koka samman på medellåg värme tills en kompott har bildats. Ställ grytan åt sidan så länge. 


Och så var det marängen: Vispa 3 äggvitor till ett fast skum. Tillsätt sedan 1 dl strösocker lite i taget. Vispa tills du får en seg och blank maräng, det tar typ 3-5 minuter. 


Nu borde pajskalet vara färdiggräddat. Bred ut rabarberkompotten över pajskalet och toppa med marängen. 


Sätt in pajen i ugnen igen, vrid på grillelementet. Låt marängen få en fin färg, det tar bara några minuter så passa pajen noga. 


Låt pajen svalna något och servera sedan med en god vaniljglass

Av Regina - 2 april 2017 19:42

 

En enkel smulpaj med fruktig fyllning! Frysdisken är din vän, kom ihåg det :)


Sätt ugnen på 200 grader. Se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen. 


Blanda 1 ask fryst mango och 1-2 dl frysta hallon i botten av en pajform, ca 22 cm i diameter. 


Och så min favorit-smuldeg (som du hittar på fler ställen på denna blogg): 

Smält 100 g smör. Ta kastrullen från värmen och rör ner 2 msk ljus sirapknappt 1/2 dl strösocker1 dl havregryn2 dl vetemjöl samt 1 tsk bakpulver. Rör snabbt ihop till en smulig smet och fördela sedan över frukten.

 

Grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills smuldegen har fått fin färg och frukten har börjat "bubbla". Låt svalna något innan du serverar den med vaniljglass eller vaniljsås

Av Regina - 2 april 2017 19:31

 

Jag väljer ofta sej till vardags. Det är en god fisk med oförtjänt grått rykte, enligt mig. Här serverad med italienska smaker, upphovsmannen är Paolo Roberto (Mitt kök/Expressen). Dock har jag förenklat receptet lite, det blir smidigast så när det vankas tisdags-fisk :)


Skala och koka potatis till fyra personer.


Sätt ugnen på 250 grader. Skär 600-700 gram färsk sej i fyra portionsbitar. Lägg den i en smord ugnsform, salta och peppra. Tillaga fisken i mitten av ugnen 20-25 minuter, tills fisken har en innertemperatur på 56 grader. 


Gör tomatsåsen under tiden: Finhacka 1-2 vitlöksklyftor. Kärna ur och halvera 15-20 svarta oliver. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och låt vitlöken bli mjuk, men inte bränd. Tillsätt 400 g körbsärstomater på burk (ex. Zeta), oliverna och 1-2 msk kapris. Smaksätt såsen med 2 msk hackad persilja (fryst går utmärkt), salt och nymalen svartpeppar. Jag brukar även ha en nypa strösocker i också. Låt småkoka ca 15 minuter. 


Börjar fisk, potatis och tomatsås bli klart? Toppen! Pressa potatisen på tallrikarna, ringla över lite olivolja och toppa med finrivet citronskal (endast det gula yttersta skalet, det vita är beskt). Skeda upp tomatsås och lägg på fiskbiten. Servera med valfri grönsak, som du ser på bilden valde jag smörstekt sparris. 

Av Regina - 12 mars 2017 20:14

 

Ett tu tre - så var frukostbrödet klart :)


Sätt ugnen på 250 grader. 


Blanda 4 dl vetemjöl, 1,5 dl havregryn och 0,5 dl solrosfrön eller pumpafrön i en bunke. Tillsätt sedan 0,5 tsk salt, 2 tsk bakpulver, 2 msk rapsolja och 2,5 dl mjölk. Blanda snabbt ihop till en lite kladdig deg. 


Lägg bakplåtspapper på en plåt. Klicka ut degen i 6 högar. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Bröden är godast nybakade, så klart med ost och marmelad :) 

Av Regina - 12 mars 2017 20:07

 


Jag har helt snöat in på rå blomkål och rå broccoli :) Krispigt, fräscht och gott! 


Skölj och ansa 250 g broccoli  och lika mycket blomkål (ca 1/2 huvud). Jag brukar även ta tillvara stammen på broccolin, som jag skalar och sedan skivar fint. 


Fortsätt med vinegretten: Lägg en näve valfria färska örter i mixern (jag tog oregano och bladpersilja denna gång). Mixa örterna och tillsätt sedan 4-5 msk olivolja, mixa ännu en gång. Häll över örtöljan i salladsskålen och tillsätt 1 msk vit balsamvinäger (eller vitvinsvinäger) samt salt och nymalen svartpeppar. Vispa runt och rör sedan ner blomkål och broccoli i örtvinegretten. 


Strimla 1-2 salladslökar fint och blanda ner detta i salladen. Låt salladen stå i kylen fram till servering. Den blir ännu godare om den får stå ett par timmar, eller till och med över natten. 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards