Senaste inläggen

Av Regina - 27 november 2017 08:48

 

I kyldisken vid den färska pastan hittar du potatisgnocchi. Testa gärna detta till fisk, kyckling eller kött. Välj själv om du vill lägga till någon passande örtkrydda till grundreceptet.


Stek valfria grönsaker i en klick smör i omgångar. Jag tog broccoli (buktter + skalad, slantad stam) och champinjoner. Krydda med salt och nymalen svartpeppar


Lägg grönsakerna åt sidan medan du steker 500 g potatisgnocchi i en rejäl klick smör (tar du för lite smör så fastnar de bara i stekpannan). Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Klart för servering!


Av Regina - 27 november 2017 08:39

 

En klassiker - och dessutom makens favoritdessert   


Börja med pannacottan: Lägg 2 gelatinblad i blöt i kallt vatten på ex. en tallrik. Låt ligga ca 5 minuter, så de mjuknar. 


Hetta upp 3 dl vispgrädde (OBS! ej koka) tillsammans med 1/3 dl strösocker samt 1 msk vaniljsocker (om du vill lyxa till det tar du en urskrapad vaniljstång istället för vaniljsocker). När sockret har löst sig och grädden börjar ryka är det rätt temperatur. Ta kastrullen från värmen och låt de urkramade gelatinbladen smälta i den heta vaniljgrädden. 


Fördela gräddsmeten i fyra portionsglas. Låt stå i kylen fram till servering, eller minst 4 h. 


Dags att göra de limemarinerade jordgubbarna: Blanda 250 g frysta, svenska jordgubbar med finrivet skal från en lime (det yttersta, gröna skalet) samt 2 msk strösocker. Plasta skålen och ställ i kylen fram till servering. Självklart går det lika bra med färska jordgubbar, minska då på sockermängden då de har mer sötma i sig än frysta bär. 


Av Regina - 27 november 2017 08:34

 

En enkel och smakrik sås som passar både till kyckling och kött.


Blanda 2 dl crème fraiche, 1-2 msk majonnäs och 2-3 msk ajvar relish (mild eller stark, välj själv) i en skål. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och gärna lite torkad eller färsk oregano


Låt stå kallt fram till servering, och såsen blir allra godast om den får stå och "dra" sig några timmar. 



Av Regina - 27 november 2017 08:26

 

Helt vanlig klyftpotatis som "piffas till" med ruccola.


Sätt ugnen på 225 grader. 


Skala potatis till fyra personer. Skär dem i klyftor. Tips! Här brukar jag ofta förbereda dagen innan, för att få vardagsmatlagningen att gå snabbare. Jag lägger potatisklyftorna i en bunke och täcker med kallt vatten. Sedan får bunken stå i kylen till nästa dag då potatisen ska tillagas.


Lägg potatisklyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och krydda även med salt och nymalen svartpeppar. Tillaga potatisen i mitten av ugnen i 20-25 minuter, gärna med varmluft för extra fin färg. 


När några minuter av tillagningstiden återstår kan du krydda med valfri torkad ört, jag är väldigt förtjust i timjan eller rosmarin.


När potatisen är helt klar tar du ut den ur ugnen. Blanda den varma potatisen med ett par rejäla nävar ruccola. Klart för servering!


Av Regina - 29 oktober 2017 20:43

 

En rätt som våra vänner bjöd på föll oss väl i smaken, här kommer vår version! 


Börja med att baka hamburgerbröd. Självklart är det helt OK att köpa hamburgerbröd oxå, men välj då gärna Brioche-varianten. 


Fortsätt med att pickla rödlök och röra samman lingonmajonnäsen.


I hamburgarna hade vi 500 g älgfärs och 1/2 paket tärnat bacon (vi föredrar att tärna skivat bacon, då det färdigtärnade brukar vara så fett). Smaksätt färsen med lite lökpulver, salt och nymalen svartpeppar. Forma fyra rejäla hamburgare som du steker till perfektion (dvs. med en rosa kärna) i en klick smör. Välj själv om du vill ha ost på eller ej, vi valde en lagrad cheddar.


Lägg samman hamburgaren med tillbehören. Var så god och avnjut denna skapelse! 

Av Regina - 29 oktober 2017 20:39

 

Tack Tommy för recpetet på denna urgoda dressing till älghamburgare!


1 dl frysta lingon, 1 dl majonnäs, 2 tsk strösocker, knappt 1/2 tsk dijonsenap samt salt och nymalen svartpeppar blandas samman i en skål.


Låt sedan stå i kylen ett par timmar fram till servering. Enkelt och väldans gott!


Psst, du kanske behöver mosa några av lingonen för att få rosa och fin färg på dressingen :) 

Av Regina - 29 oktober 2017 20:36

 

1-2-3, så var det klart! 1 del är lika med 1 msk i detta fall, då blir det lagom till fyra hamburgare.


1 del vitvinsvinäger, 2 delar strösocker och 3 delar vatten vispas samman.


Skala och skiva 1 rödlök tunt.


Lägg rödlöken i lagen och låt ligga minst en timme, gärna över natten.

Av Regina - 29 oktober 2017 20:24

 

Ja, precis så heter receptet på den sida jag hittade det. Så luftiga, så fina, så goda! Helt underbara! De påminner om lätta Brioche-bröd som finns i affärerna nuförtiden. Receptet kanske låter omständigt, men det är verkligen inga bekymmer att följa det. Jag hade bara vanligt vetemjöl hemma, och de blev ändå väldigt bra. Nästa gång testar jag med vetemjöl special så får jag se hir stor skillnaden blir. En bra köksvåg är ett måste till detta recept.


Börja med att tärna 50 g smör. Låt det ligga framme så att det blir rumstempererat. 


Blanda 60 g vetemjöl special och 300 g mjölk (jag tog med 3 % fetthalt) i en kastrull. Hetta upp på medelhög värme tills det tjocknar och liknar tapetklister. Vispa hela tiden då det lätt kan brännas i botten. Ta kastrullen åt sidan och häll ner ytterligare 200 g mjölk. Låt svalna tills mjölkblandningen når 37 grader.


Smula ner 20 g jäst (blå förpackning) i en degbunke. Tillsätt den 37-gradiga mjölkblandningen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt då 10 g salt, 40 g strösocker samt 500 g vetemjöl special. Blanda ihop ingredienserna i assistenten. OBS! bara blanda ihop, inte knåda. Låt sedan degen vila fem minuter.


När det har gått fem minuter tillsätter du det rumsvarma smöret och kör igång assistenten igen. Låt degen knådas i ca 15 minuter. 


Skrapa ut degen på mjölat bakbord. Dela den försiktigt i 15-16 bitar. Runddriv bitarna till hamburgerbröd som är 6-7 cm i diameter. Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa ca 45 minuter under bakduk.


Sätt ugnen på 175 grader. Grädda de färdigjästa bröden i omgångar. Plåten ska vara i nedre delen av ugnen och det tar ca 12 minuter att grädda bröden (1j varmluft). Låt bröden svalna på galler under bakduk.


Tips! Jag styckfrös mina bröd innan jag packade dem i plastpåsar, för att vara så försiktig med dem som möjligt.  

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards