Senaste inläggen

Av Regina - 10 juni 2018 20:21

En grymt god glaze som jag "slängde ihop", passade utmärkt till fläskkött men jag kan tänka mig att den även funkar till kyckling. 


Grovhacka 1/2 gul lök och 1 vitlöksklyfta


Hetta upp ca 1 msk matolja i en liten kastrull, låt lök och vitlök mjukna i oljan men inte ta färg. Slå sedan över ca 3 dl apelsinjuice. Krydda med 2 tsk timjan (torkad går utmärkt), salt, nymalen svartpeppar samt chili av valfritt slag och mängd (jag tog lite sambal oelek).


Låt detta småputtra utan lock tills apelsinjuicen har reducerats till hälften. Sila då glazen i en ren skål.  Klart!

Av Regina - 10 juni 2018 20:12

 

Blåbär och citron är en grym kombo. Släng in lite vit choklad så är du ett steg närmare himmelriket! Originalreceptet kommer från "Allt om mat". 


Sätt ugnen på 200 grader. Ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. 


Smörj och bröa en springform (diameter 22 cm). 


Smält 100 g smör i en kastrull och ta den sedan från värmen. Bryt ner 100 g vit choklad och låt den smälta i det varma smöret. 


Vispa snabbt samman 2 ägg, 2 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker (det ska inte bli poröst). Rör ner 2,5 dl vetemjöl, skalet från 1 citron (finrivet av det yttersta gula) samt 1 msk pressad citron. Tillsätt även det smälta smöret med chokladen och rör snabbt ihop till en smet. 


Grovhacka 50 g vit choklad


Fördela smeten i springformen. Strö ca 2 dl frysta blåbär samt den grovhackade chokladen över kakan. 


Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.


Serveras med fördel med lite florsocker på toppen och i sällskap av vaniljglass eller vispad grädde

Av Regina - 10 juni 2018 20:04

 


På självaste nationaldagen serverade jag rabarberpaj till dessert. Men inte en klassisk svensk smulpaj, utan en rustik (fransk) galette med en härlig dulce de leche (kolakräm från Latinamerika). Jag älskar hur våra klassiska anrättningar utvecklas med influenser från hela världen!

Maten förenar oss verkligen   


Börja med pajdegen: Häll 4,5 dl vetemjöl1 msk strösocker och 0,5 tsk salt i matberedaren. Tillsätt 200 g kylskåpskallt smör skuret i små bitar. Kör till en smulig massa. Tillsätt 0,75 dl kallt vatten och kör snabbt ihop till en pajdeg (en "boll"). Forma degen till en platt boll och lägg i plastfolie. Låt vila ca 20 minuter i kylskåpet. 


Medan pajdegen vilar gör du fyllningen: Ansa och skiva ca 500 g rabarber. Lägg bitarna i en skål tillsammans med 2 msk potatismjöl och 2-4 msk strösocker (beroende på hur syrlig rabarber du har). 


Har det gått 20 minuter nu? Bra! Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. 


Kavla ut pajdegen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Låt kanterna vara lite rustika, det ska inte vara en perfekt cirkel. Du kan behöva lite vetemjöl vid utkavlingen. 


Lyft över degrundeln till den bakpappersklädda plåten. Bred ca 1/3 burk dulce de leche över bottnen, men spara en kant på ca 4 cm längst ut (överbliven kolakräm går bra att frysa om du inte äter upp den med sked, förstås). Fördela rabarbern över kolakrämen. Vik in degkanten över fyllningen, och pensla sedan degkanten med uppvispat ägg. Avsluta med att strö råsocker på kanten. 


Grädda pajen i mitten av ugnen i 40-45 minuter, använd gärna varmluftsfunktionen. Kontrollera att pajbottnen är bakad innan du tar ut kakan ur ugnen. 


Låt kakan svalna något. Servera sedan kakan med en god vaniljglass.

Av Regina - 10 juni 2018 20:01

 

Tranbärsjuice är bra mot urinvägsinfektion. Mojito är bra för... Ja, någonting säkert. Att kombinera dessa två måste ju vara grymt bra! Haha! ;)


Till ett glas

3-4 myntablad, 2-3 små limekyftor, 1 tsk råströsocker och 4-6 cl ljus rom läggs i ett glas. Muddla med en muddler, eller använd skaftet på ex. en träslev om du inte äger någon muddler. Det gäller att få ut smakerna från limen och myntan. Tillsätt sedan 2 cl koncentrerad tranbärsjuice och 5 cl sodavatten. Fyll upp glaset med hel eller krossad is. Dekorera gärna med ett extra myntablad. 

Av Regina - 10 juni 2018 19:58

 


Myntan frodas! Då gör jag mojitos i alla tänkbara smaker :)


Till ett glas

3-4 myntablad, 2-3 små limekyftor, 1 tsk råströsocker och 4-6 cl ljus rom läggs i ett glas. Muddla med en muddler, eller använd skaftet på ex. en träslev om du inte äger någon muddler. Det gäller att få ut smakerna från limen och myntan. Tillsätt sedan 8 cl granatäpplejuice och 2-4 cl sodavatten. Fyll upp glaset med krossad is (jag orkade inte krossa ikväll, så det blev bitar istället). Dekorera gärna med ett extra myntablad. 

Av Regina - 20 maj 2018 21:36

 

Japp, detta är världens bästa smuldeg. Åtminstone just nu, tills jag snubblar över något annat recept ;) Rabarber går utmärkt att frysa i bitar och ta fram till när höst- och vintermörker får oss att längta efter ljusare kvällar. Det som är ännu mer toppen är att fryst rabarber går utmärkt att göra paj på, om man först kokar en kompott. 


1. Färsk rabarber: Ansa ca 500 g rabarber och skär i cm-stora bitar. Lägg dem i botten av en pajform med ca 22 cm diameter. Stö potatismjöl, vaniljsocker och strösocker över rabarberbitarna, lite beroende på hur syrliga rabarber du använder.


2. Fryst rabarber: Tina ca 750 g fryst rabarber (jag tycker det går åt mer när den har varit fryst och tillreds till en kompott) eller ta den direkt från frysen, det funkar vilket som. Om rabarbern har blivit isig i frysen så lägg den i ett durkslag och spola av den med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp rabarbern med ca 1 dl stösocker och 1 tsk vaniljsocker. Om rabarbern släpper mycket vätska så ta häll över vätskan i ett glas och spara till kvällens goda rabarberdrink (tillsätt bara ljus rom och Sprite). Låt rabarberbitarna koka ihop till en härlig kompott, det tar 5-10 minuter. Smaka av om mer stössocker behövs, det varierar ju mellan rabarbersorter. Häll över kompotten i en pajform med diametern ca 22 cm. 


Sätt ugnen på 200 grader. 


Dags för min favorit - den knäckiga smuldegen! Du hittar receptet på flera ställen på denna blogg, men självklart skriver jag även här: Smält 100 g smör i en liten kastrull. Ta smöret från värmen och rör ner 2 msk ljus sirapknappt 1/2 dl strösocker2 dl vetemjöl1 dl havregryn och 1 tsk bakpulver


Fördela smuldegen över rabarbern och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20 minuter (kan ta något längre tid om du har färsk rabarber). 

Av Regina - 20 maj 2018 21:31

 

Gröna ärtor som får koka i grädde och sedan mixas. Ett snabbt, fräscht och smakrikt tillbehör till ex. fish'n'chips. Jag tror att man även kan (ska) ha mynta i, men jag är inte stormförtjust i mynta i mat - däremot i dryck ;) 


Hacka 1 liten gul lök


Hetta upp en klick smör i botten av en liten gryta och fräs sedan den hackade löken mjuk. Tillsätt 300 g frysta ärtor och 0,75 dl mellan- eller vispgrädde. Låt småkoka tills ärtorna är varma, det tar bara någon minut.


Mixa ärtorna till en krämig puré och krydda sedan med salt och nymalen svartpeppar. Klart för servering!

Av Regina - 20 maj 2018 21:28

 

Välkomstdrink vid årets Valborgsmässofirande. Gott-gott-gott! 


För en drink: 4 cl ljus rom2 cl koncentrerad äpplejuice, lite riven mynta, isbitar och fyll sedan upp glaset med Ginger ale

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards