Direktlänk till inlägg 20 oktober 2019

Grymt bra pizzadeg (kalljäst)

Av Regina - 20 oktober 2019 10:26

 

Kalljäst pizzadeg som knådades medan frukosten avnjöts. Sedan gick det hyfsat snabbt att fixa pizzorna efter jobbet. Hur bra som helst! Detta toppenrecept hittade jag här! Receptet ger 6 portionspizzor.


Värm 6 dl vatten till 37 grader. Smula 12,5 g färsk jäst (1/4 paket) i en degpunke. Häll vattnet över och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt då övriga ingredienser; 1 kg vetemjöl (ej vetemjöl special), 1 tsk salt och 1 tsk strösocker


Låt nu maskinen knåda degen ordentligt, gärna 7-8 minuter. 


Ta upp den färdigknådade degen på arbetsbänken och dela den i sex bitar. Runddriv bitarna till bollar. Lägg bollarna i varsin liten skål eller på en bricka, beroende på vad du lättast får in i kylskåpet.Täck med plastfolie.

 

Låt degbollarna jäsa i kylen i minst 6 h. Det funkar som sagt utmärkt att göra degen på morgonen och låta stå i kylen hela dagen. 

 

Färdigjäst deg! :) Toppenfin, eller hur?


Sätt ugnen på högsta temperatur, det brukar vara 275 grader. Sätt en ren ugnsplåt i ugnen och låt den bli het. 


Baka ut en pizzabotten i taget på lättmjölad arbetsbänk, antingen för hand eller med kavel. Flytta över pizzabottnen till den heta plåten och toppa snabbt med tomatsås, ost och valfria tillbehör. Som du ser gräddade jag pizzorna med enbart tomatsås och mozzarellla. Efter gräddning slutförde jag verket med salami, ruccola, olivolja och nymalen svartpeppar. 


Grädda pizzan i mitten av ugnen tills pizzan har fått fin färg. Avnjut direkt! :) 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards