Senaste inläggen

Av Regina - 29 oktober 2017 20:17

 

Allt som serveras i glas ser extra tjusigt ut, eller hur?   Fyra-sex portioner ger receptet.


Börja med äpplekompotten: Beräkna 1/2-1 äpple per person, beroende på storlek. Skala, kärna ur och tärna äpplen. Fräs dem mjuka i en liten kastrull tillsammans med en skvätt vatten, lite råsocker och kanel efter smak. Jag gillar kanel, alltså tar jag extra mycket ;) Låt kompotten svalna något.


Fortsätt med cheesecakeröran: Vispa 2 dl vispgrädde, men inte alltför hårt. Blanda 200 g cream cheese med 3/4 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker. Vänd sedan ner den vispade grädden och blanda till en slät smet.


Krossa 6-8 Digestive-kex


Varva kexsmulor, äpplekompott och cheesecakeröra i 4-6 portionsglas. Jag tycker desserten är godast att serveras nygjord när kexsmulorna fortfarande är "crunchiga". Toppa gärna med lite kanel vid servering.

Av Regina - 29 oktober 2017 20:07

 

Alltså herregud vilka goda muffins! Härlig chokladsmak och saftiga som bara den, t.o.m två dagar efter baktillfället. Receptet hittade jag på bloggen "Bakverk och fikastunder". Dessa bakade jag en VAB-dag med 4-årige sonen.

 

Sätt ugnen på 175 grader. Fördela 12 st muffinsformar i en muffinsplåt (för bästa stadga under gräddningen).


Blanda knappt 1 dl kakao, 1 dl strösocker och 2 dl mjölk i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Ställ sedan år sidan att svalna medan du fortsätter med övriga ingredienser.


Rör 150 g rumsvarmt smör och 1 dl strösocker krämigt. Tillsätt sedan 2 ägg, ett i sänder och rör ordentligt. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i smeten: 3 dl vetemjöl, 1 msk vaniljsocker, 1,5 tsk bakpulver samt 1 nypa salt. Blanda samman och häll samtidigt ner chokladmjölken.


Rör snabbt samman till en smet och fördela den i muffinsformarna. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter (varmluftsfunktion). Har du inte varmluftsfunktion så gör det inget, gräddningen tar bara någon minut längre. 


Avnjut muffinsen som de är eller dekorera dem som cup cakes :) 

Av Regina - 29 oktober 2017 19:46

 

Ett recept som jag har sett på Facebook många gånger. Det ska tydligen smaka som friterad banan. Och vet du vad? Det gör den verkligen! Supergott! Det här receptet kommer från en av Sveriges bästa matbloggar "Zeinas Kitchen". Satsen ger 4-6 portioner, beroende på hur sötsugen man är. 

 

Värm ugnen till 200 grader.


Mjukna till 100 g smör i micron några sekunder, det ska inte smälta utan bara bli mjukt. Blanda sedan ner 1 dl strösocker, 1,5 dl vetemjöl och 0,5 dl sirap


Skiva 3-4 bananer i 4-6 portionsformar (en stor pajform funkar oxå bra, så klart!) i cm-tjocka skivor. Fördela smeten över bananskivorna.


Grädda i mitten av ugnen tills pajerna har fått fin färg och bubblar, det tar ca 15-20 minuter för portionspajer (något längre för en stor paj). Låt pajerna svalna lite innan du serverar dem tillsammans med en god vaniljglass.

Av Regina - 29 oktober 2017 19:34

En fräsch variant på fredagstacos! Men självklart tar vi hjälp av en kryddmix :) Denna kommer från Santa Maria och rekommenderas starkt! 


I frysdisken finner du många finfina grejer - exempelvis färdigtärnad mango och avokado. Köp hem dessa och låt tina i kylskåp över natten. Häll upp i varsin skål, klart för servering :)


Fortsätt med laxen. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform och lägg ner 4 portionsbitar laxfilé. Krydda med en förpackning Fish taco från ex. Santa Maria. Tillaga laxen i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Så här ser förpackningen ut:

    

Fortsätt med övriga grönsaker, vi valde tomat och gurka vid sidan av ovan nämnda avokado och mango. Vi plockade även några blad persilja, eftersom vi inte är stormförtjusta i koriander.


Är laxen färdig nu? Bra. Ta ut den ur ugnen och lägg upp laxen i en serveringsform. Dra isär laxen med två gafflar. 


Servera laxen med grönsakerna samt några limeklyftor och hårda tacoskal. Om man vill kan man även ha någon chilisås till, ex. tabasco eller sriracha. 

Fisk · Taco
Av Regina - 1 oktober 2017 20:06

 

En enkel men smakrik pastarätt, välj själv om du vill servera den vegetarisk eller med ex. räkor till.


Koka pasta till fyra personer (ca 300 g).


Rosta en näve pumpakärnor i en het, torr stekpanna tillsammans med lite flingsalt. Passa det noga, det går fort! Lägg fröna i en skål så länge.


Plocka bladen från 4-5 stjälkar grönkål. Skölj grönkålen och torka den hyfsat torr. Finhacka 1-2 vitlöksklyftor.


Hetta upp lite olivolja i botten av en stor gryta. Lägg ner grönkålen och låt fräsa tills den börjar mjukna, det tar ca 5 minuter. Tillsätt sedan den finhackade vitlöken och rör runt. Häll på 3 dl grädde av valfri fetthalt. Krydda med nymalen svartpeppar och lite salt. Låt koka upp och riv sedan ner rikligt med parmesanost i såsen. Låt småkoka tills grönkålen mjuknat, det tar bara några minuter. Vill du ha mer sting i såsen så är det även gott med lite chili flakes i.


Nu borde pastan och såsen vara färdiga! Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med ytterligare riven parmesanost och ett par varv med svartpepparkvarnen. Servera pastan som den är, eller toppa med något mer (ex. räkor eller lufttorkad skinka). Pumpafrön blir kronan på verket för extra crunch!

Av Regina - 1 oktober 2017 19:59

 

Ett hitte-på-recept utifrån det som fanns i grönsakslådan. Fräscht och gott - och färgglatt!


Skala och tärna (2x2 cm) en stor sötpotatis. Blanda sötpotatisen med olivolja, salt och nymalen svartpeppar på en bakpappersklädd plåt. Rosta sötpotatisen i ugnen (225 grader) tills den är mjuk och har fått fin färg, det tar ca 20 minuter. 


Medans sötpotatisen är i ugnen fortsätter du med övriga ingredienser. Ta denna listan som tips, och välj själv det du är sugen på och har hemma i kyl och frys:

  • Tärna 1 paket fetaost (á 150 g)
  • Kärna ur en näve oliver
  • Lägg babyspenat i botten av en stor skål
  • Skär 1/2 rödlök fint
  • Ta fram några frysta granatäpplekärnor (japp, det finns i frysdisken på ex. ICA)
  • Skär några klyftor citron (passar perfekt med syran till den söta rotfrukten)

Blanda alla ingredienser i salladsskålen med den varma sötpotatisen och pressa citronen över. Serveras genast med valfritt tillbehör, vi hade grillade kycklingben till. 

Av Regina - 1 oktober 2017 19:49

 

Jag fick chansen att testa en kaka från Postkakan. Gott-gotti-gott-gott!


Eftersom jag är allergisk mot hasselnötter valde jag en kaka med chokladbotten, kolakräm och kokostosca. Mycket god! Den heter Kola cocos och innehåller varken nötter eller mandel, men självklart kan det finnas spår av detta då kakan bakas i samma lokal som övriga kakor. Tydlig och bra innehållsförteckning med allergener markerade, me like! 

Mysigt att få en kaka med hembakad touche direkt i brevlådan   


Varför inte skicka en god kaka till en vän eller släkting? Någon som du skulle vilja bjuda över på fika men där avståndet er emellan är för långt. Postkakan levererar även utanför Sveriges gränser, bara en sådan sak! 

Av Regina - 24 september 2017 08:20

     

Roy Fares    - mannen som kan kombinera två underbara ting! Key Lime Pie och cheesecake. Gudomligt god med sötsyrlig cheesecake och söt maräng på toppen. Hans recept ger säkert 15 bitar (även om han själv har angivit 10-12 bitar i sitt recept...) - jag gjorde 1/3 sats och det blev sex generösa bitar... Jag tycker dock att det ska vara mer limesmak, så jag tar även med finrivet limeskal till skillnad från originalreceptet. 


Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara i mitten. 


Börja med kexbotten: Smula 200 g digestivekex och blanda med 100 g smält smör. Roy hade även 1 msk vaniljsocker och 2 msk strösocker, men det hoppade faktiskt jag över... Tryck ut kexbottnen i botten av en springform, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. 


Fortsätt med cheesecakesmeten: Vispa 900 g cream cheese (typ Philadelphiaost), 3 dl strösocker, 1 msk vetemjöl och 1,5 msk vaniljsocker fluffigt i en bunke (det tar 3-4 minuter). Rör sedan ner 2 dl gräddfil. Därefter rör du ner 3 st ägg men tänk på att ta ett ägg i taget. Rör sedan ner 2 äggulor (äggvitorna sparar du i ett glas till marängen, se nedan). Avsluta med att finriva skalet från 1 lime och att röra ner 0,5 dl limesaft (motsvarar saften från 1-1,5 limefrukter). Rör runt ordentligt och häll sedan smeten över den förgräddade kexbottnen. 


Ställ in formen i mitten av ugnen och sänk genast värmen från 200 grader till 120 grader. Där bakar du kakan 50-60 minuter innan du stänger av ugnen. Cheesecaken får dock stå kvar i eftervämen ytterligare 30-40 minuter. På detta sätt lovar Roy att du får en perfekt cheesecake :) Låt sedan cheesecaken stå i kylskået minst 6 h, men gärna över natten.


Vid servering vispar du en italiensk maräng: Koka upp 2 dl strösocker och 0,75 dl vatten till en sockerlag som håller temperaturen 121 grader. Börja under tiden vispa 3 äggvitor i din bakmaskin eller med elvisp (kom ihåg att du har två äggvitor över sedan cheesecakesmeten). Strila sedan ner den varma sockerlagen i den redan uppvispade äggvitan. Vispa tills det har blivit en fast maräng som har kallnat från den heta sockerlagen. 


Ta ut cheesecaken från formen och lägg på ett vackert fat. Bred eller spritsa marängen över din cheesecake. Om du har tillgång till en gasbrännare blir det extra fint om du bränner av marängen något. Klart för avnjutning! Och så ser du till så att gasen räcker, annars så blir det som för mig - där tre-fyra marängtoppar inte kunna brännas av ;) 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards