Direktlänk till inlägg 24 september 2017

Tårtbotten "3 lika"

Av Regina - 24 september 2017 07:34

 

Jag är med i flera Facebook-grupper som handlar om matlagning och bakning. Och det är mååååånga som lovordar "3 lika"-konceptet för tårtbotten (anslag) - och nu förstår jag varför! En luftig och hög tårtbotten, helt perfekt! Välj själv om du vill göra med eller utan chokladsmak.


Börja med att smöra en springform med 24 cm i diamter. Klipp ut bakplåtspapper som passar i botten av formen. Halvera även ett bakplåtspapper på längden och fäst längs med kanten på springformen, det fastnar alltså i smöret. Detta gör att du får väldigt höga kanter på formen och det hjälper tårtbottnen att bli så hög som möjligt. 


Sätt ugnen på 175 grader. 


Ta fram tre lika stora glas (därav namnet 3 lika).

  • Glas 1: Knäck 5 st ägg i glaset.
  • Glas 2: Häll upp lika mycket strösocker i det glaset som det är ägg i det första glaset, använd ditt ögonmått.
  • Glas 3: Häll i 1/3 potatismjöl och 2/3 vetemjöl. Det ska alltså bli samma nivå som i glasen med ägg respektive strösocker - 3 lika, du vet. Vill du ha chokladsmak? Ja, då ersätter du 1/3 av den totala vetemjölsmängden med kakao istället (omvandar vi det till bråk borde det väl bli 3/9 potatismjöl, 5/9 vetemjöl och 1/9 kakao). Toppa sedan detta trdje glas med 1,5 tsk bakpulver och 1,5 tsk vaniljsocker.  

Vispa ägg och strösocker riktigt poröst. Alltså vi snackar typ 10 minuter i KitchenAid:en (elvisp funkar så klart bra, var beredd på att mjölksyran kommer efter en stund bara). 


Sikta sedan ner de torra ingredienserna från glas 3 i äggvispet. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten med en slickepott. Försök att behålla så mycket luft som möjligt i smeten. 


Häll upp smeten i den förberedda springformen. Grädda sedan tårtbottnen (anslaget) längst ner i ugnen i ca 35 minuter. Låt tårtbottnen (anslaget) sedan svalna i formen för att behålla sin höjd. Du behöver inte stjälpa upp den. 


Här är ett förslag på tårta med två sorters choklad, hallon och lime.

Här gjorde jag en tårtbotten utan chokladsmak i en form med diametern 20 cm, och tog då 3 st stora ägg.     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards