Senaste inläggen

Av Regina - 20 maj 2018 21:20

 

En spansk sås med bas av tomat, vitlök och vitt bröd. Receptet ger 8-10 portioner.


Börja med att skålla 500 g röda tomater (3-4 st). Hur man gör? Jo, men kokar upp vatten i en stor kastrull. Medan vattnet värms upp skär man ett litet kryss genom skalet på toppen av tomaten, detta underlättar när du ska skala dem. När vattnet kokar låter du tomaterna få ett hett bad i någon minut, du ser när skalet börjar öppna sig vid de där kryssen du gjorde innan. Ta upp tomaterna och låt dem sedan bada i iskallt vatten, så blir de garanterat mer lätthanterliga. Nu kan du enkelt dra av skalet från tomaterna :) 


Grovhacka tomaterna. Gör detsamma med 3 skivor vitt bröd (ex. kantskruren formfranska). Lägg detta i en skål och mixa det finfördelat med mixerstav (eller kör det i kannmixer om du föredrar det). Tillsätt sedan 2 hackade vitlöksklyftor, 3 msk rödvinsvinäger, 1/2 tsk salt och 1 tsk strösocker. Avsluta med att tillsätta 1/2 dl olivolja, lite i taget. Mixa tills du får en fin sås. Låt såsen stå i kylen en stund innan du smakar av den med ev. mer salt och kanske lite nymalen svartpeppar


Vill du ha mer hetta i såsen? Lite tabasco gör susen!

Av Regina - 20 maj 2018 21:10

 

En härlig fritatta fylld med skivad potatis, gul lök och babyspenat. Passar till tapas-buffén, på brunchen eller som tillbehör till en köttbit. Denna sats ger åtta portionsbitar. 


Sätt ugnen på 200 grader. 


Skala 2-3 potatisar. Skala, halvera och skiva 1 liten gul lök tunt. 


Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn potatisen tills den mjuknar och får lite färg, tillsätt löken mot slutet av tillagningen. Krydda med salt och nymalen svartpeppar


Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar i en rund pajform (ca 22 cm i diameter). 


Börjar potatisen mjukna? Bra! Då tillsätter du knappt en påse babyspenat (ca 50 g) och fördelar sedan allt i den pappersklädda pajformen. 


Knäck 6-7 ägg (beroende på storlek) i en skål och vispa upp dem lätt, krydda med salt och nymalen svartpeppar. Häll äggen över potatis, lök och babyspenat. Tillaga fritattan i mitten av ugnen i 20-25 minuter med varmluftsfunktionen påslagen (har du inte varmluftsfunktion så lägg till ytterligare några minuters tillagningstid). 


När fritattan har "puffat" till sig lite och "stannat" så är den klar. Låt den vila i formen någon minut innan du tar upp den och skär i bitar. Klart för servering! Psst, om du vill lyxa till det lite så droppa lite tryffelolja över fritattan vid servering :) 


Tips! Fritattan kan även avnjutas ljummen eller kall, så perfekt picnic-mat! :) Självklart kan du variera fritattan med det du har hemma eller är sugen på, ex. paprika, morötter, squash, olika ostar... 

Av Regina - 20 maj 2018 21:05

 

Salt och sött på en och samma gång! Färska dadlar hittar du i grönsaksdisken på ICA; Willy:s etc. 


Halvera baconskivor och rulla de halverade skivorna runt färska dadlar. Om du har tandpetare i närheten så fäst baconet med en sådan, så riskerar du inte att baconet glider av dadeln. Beräkna typ tre dadlar per person, det brukar räcka om man inte är en seriös dadel lover! 


Hetta upp en torr stekpanna och stek de baconlindade dadlarna gyllene - eller kör dem på grillen. Serveras varma, mmmm! 

Av Regina - 20 maj 2018 21:01

 

Kryddiga, rostade mandlar! Såå gott!


Hetta upp ca 1 msk olivolja i en stekpanna, häll ner 100 g sötmandel. Rosta mandlarna tills du hör att det "knäpper" i skalet på dem. Passa noga, de bränns lätt! 


Lägg uppde färdigrostade mandlarna på ett fat med hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp. Krydda med en rejäl nypa flingsalt samt 1 krm paprikapulver. Klart! :) 

Av Regina - 15 april 2018 21:12

 

Tänk att vanlig påläggsskinka och prästost kan ge så mycket smak inuti ett kycklingbröst! 


Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader om du har varmluftsugn. 


Putsa fyra kycklingfiléer. Skär ett snitt i varje kycklingfilé så du kan vika upp dem. Lägg 1/-1 skinkskiva och 1-2 ostskivor (smakrik ost) däri. Fäst ihop filéerna med tandpetare.


Dags att preppa för dubbelpanering:

Skål 1) Vetemjöl

Skål 2) Vispa upp två ägg lätt

Skål 3) Ströbröd som du kryddar med salt och nymalen svartpeppar


Doppa filéerna först i vetemjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbrödet. Lägg de panerade filéerna på en tallrik. Tips! Jag brukar lägga lite ströbröd på denna tallrik, så fastnar inte kycklingen på tallriken. 


Hetta upp ca 1 cm rapsolja i en stekpanna. Bryn de panerade filéerna i den heta oljan, vänd så att båda sidorna på fin färg. Lägg över de stekta filéerna i en ugnsfast form och låt kycklingen tillagas klart i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, kontrollera så att kycklingen är genomstekt. 


Denna saftiga kycklingfilé serverades ikväll med potatisgratäng och blandad sallad. Mums!

Av Regina - 15 april 2018 21:06

 

Helbakad färskpotatis med smör och örter. Mmmmmm!


Sätt ugnen på 200 grader (eller 175 grader med varmluft). 


Skrubba 800 g färskpotatis. Lägg dem i en ugnsfast form och ringla flytande smör över potatisarna. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Rör runt så att potatisarna täcks av smör och kryddor. 


Tillaga potatisen i mitten av ugnen i ca 45 minuter, kontrollera med en sticka att potatisen är genombakad. 


Krydda potatisen med valfria örtkryddor. Färska är så klart alltid finemang - men på bilden ser du faktiskt fryst persilja och dito basilika. Funkar hur bra som helst!

  

Sätt in potatisen ytterligare fem minuter. För att vara extra klimatsmart så stäng av ugnen och låt i eftervärmen denna stund. 

Av Regina - 15 april 2018 20:59

 

Ett bra grundrecpet på deg till matpaj.Välj själv om du vill ha enbart vetemjöl eller om du liksom jag föredrar 1/3 grahamsmjöl i degen.


Enklast är att köra i matberedaren (med kniv): Häll 3 dl vetemjöl  eller 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl i matberedaren. Skär 100 g kallt smör i mindre bitar och lägg i matberedaren. Kör till en smulig massa. Tillsätt sedan 1-2 msk kallt vatten (eller vodka, jag har hört att pajdegen blir extra spröd då!). Kör snabbt ihop tills en boll bildas - klart!


Om du har tid så är det toppen om degen får vila inplastad i kylskåpet ca 30 minuter. Men har du bråttom så kan du lika gärna trycka ut pajdegen direkt i formen. 


Nagga bottnen med gaffel och fäst kanterna med remsor av aluminiumfolie. Dessa remsor gör att kanterna inte kanar ner när du förgräddar pajskalet. Jag förgräddar alltid mina pajskal för att få en yta på botten, annars tycker jag degen tenderar att bli blöt av fyllningen.


Förgräddning görs i ca 10 minuter i mitten av ugnen som är värmd till 200 grader. Självklart tar du bort aluminiumremsorna när du fyller pajen med godsaker ;)

Av Regina - 1 april 2018 20:21

 

Cobbler är en amerikansk pajsort. Med rabarber och hackad mandel på toppen blir det riktigt bra! Utrsprungsreceptet kommer från Leila Lindholms bok "One more slice" (2010). Pajen går att variera i det oändliga.


Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen.


Blanda knappt 3,5 dl vetemjöl, 1,5 tsk vaniljsocker, 1,5 tsk bakpulver, 1 nypa salt samt 0,75 dl strösocker i en bunke. Tärna 150 g kallt smör och finfördela detta i bunken med hjälp av dina fingrar. 


Tillsätt sedan 1 dl mjölk och blanda ihop till en smidig deg. 


Klicka ut hälften av degen i botten av en pajform. Fördela sedan valfri frukt i formen. Sedan är det dags att återigen klicka ut kvarvarande deg över frukten. Toppa med ca 50 g grovhackad mandel eller mandelspån


Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter, gärna varmluft. Passa bara så att inte mandeln bränns!  


Förlag på fyllning:

  • Ca 1 kg rabarber som kokas till kompott med strösocker/råsocker och vaniljsocker/vaniljstång. Detta är utmärkt att göra med fryst, tinad rabarber!
  • Äppleklyftor som smörstekt med kanel och råsocker (typ 5-6 stora äpplen).
  • Ca 1 liter bär av valfri sort.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards