Senaste inläggen

Av Regina - 19 juli 2018 21:11

 

Midsommar 2018! Receptet kommer från bloggen "Brinken bakar", dock valde jag att köra på "3-lika-botten" istället för originalreceptet. Tårtan var en ljuvlig skapelse med jordgubbsmousse och lemoncurd, toppad med italiensk maräng. Tyvärr sjöng min brännare på sista versen, så det slutliga resultatet blev allt annat än perfekt - men ack så god!


Tårtbotten 3 lika finner du här.


Börja med att göra jordgubbsmousse:

Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten, ca 5 min. Mixa 300 g färska jordgubbar till en slät puré, tillsätt sedan skal och saft från 1 citron. Rör ner 90 g florsocker i jordgubbspurén. 


Vispa 2,5 dl vispgrädde fluffig och lätt.


Värm ca 1 dl av jordgubbspurén i en liten kastrull och smält de urkramade gelatinbladen däri. Blanda sedan ner det i den kalla jordgubbspurén. Låt sedan detta svalna om det behövs, annars finns det risk för att moussen skär sig när allt ska blandas samman. 


Blanda försiktigt samman den vispade grädden med 200 g turkisk yoghurt. Vänd sedan ner detta i jordgubbspurén. 


Montera tårtan:

Dela din tårtbotten i tre delar. Lägg första delen på tårtfatet och sätt en tårtring eller springformsring (den du bakade tårtbottnen i) och kläm åt så att metallen sluter tätt kring bottnen. Bred ett tunt lager med lemoncurd (hemgjord eller köpt, bestäm själv) över bottnen. Fördela hälften av jordgubbsmoussen över det tunna citronlagret. Lägg på mittendelen av tårtbottnen och uppreda proceduren med lemoncurd och jordgubbsmousse. Toppa med den sista delen av tårtbottnen och låt stå kallt minst 1 h. Så här långt kan tårtan förberedas på ex. morgonen innan festligheterna äger rum.


Precis vid servering gör du den italienska marängen

Häll 100 g äggvita (motsvarar typ 3 st) i bunken till köksassistenten. Koka upp 40 g vatten och 150 g strösocker i en kastrull, när sockerlagen når 110 grader börjar du vispa äggvitorna i köksassistenten. När sockerlagen når 121 grader är den färdig. Ta kastrullen från värmen och häll ner sockerlagen i en tunn stråle medan köksassistenten fortsätter vispa äggvitorna på hög hastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall, tar minst 5 minuter.


Spritsa eller bred marängen över tårtan och bränn av den med en brännare. Dekorera med färska jordgubbar. Klart för avnjutning! 

Av Regina - 19 juli 2018 21:04

 

Ett recept från ICA:s kundtidning Buffé (nummer 2/2017). Lite småkladdigt att göra, men väldans gott. Jag tog frysta, tinade bönor vilket funkade fint - men de kanske blir ännu spänstigare med färska bönor... Funkar både som tillbehör till middagen eller som drinktilltugg!


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.


Vispa ihop 1 ägg och 1 krm salt i en skål. 


I en annan skål blandar du 2 dl panko (asistiskt ströbröd) och 1 dl riven parmesanost


Doppa haricot verts först i ägget och sedan i parmesan- och pankoblandningen. Lägg de panerade bönorna på ugnsplåten. Fortsätt så tills bönorna (ca 250 g) är panerade och tjusiga (ja, det blir kladdigt om fingrarna...).


Ringla lite neutral olja (mat/raps) över bönorna och tillaga dem sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills de är gyllene. Serveras omgående. 

Av Regina - 19 juli 2018 20:57

 

En mättande och fräsch tunnbrödrulle med härlig avokado och krispigt bacon. Perfekt till badstranden och mättar fyra hungriga vuxna!


Stek eller grilla 2 paket bacon, låt kallna innan du skär det i grova bitar. Vi passade på att grilla baconet vid dagens middag, så var morgondagens picknick-lunch halvt om halvt förberedd!


Köp antingen 3-4 färska avokado eller tina 1,5-2 paket fryst avokado (jag tog fryst, har alltid det hemma!). Mosa samman avokado med salt, nymalen svartpeppar och citronsaft efter tycke och smak. Jag gillar ganska mycket citron ;) 


Bred naturell färskoståtta mjuka tunnbröd.


Fördela avokadoröran längst med ena kortsidan på de åtta bröden. Strössla baconbitarna över och rulla sedan ihop till tajta rullar. Klart för avfärd till stranden :)

Av Regina - 10 juni 2018 21:31

 

Jordgubbar, lime, mynta. Och en skvätt ljus rom, så klart! 


Koka en jordgubbssockerlag dagen innan eller tidigare på dagen så den hinner bli helt kall: drygt 1 dl färska jordgubbar (skurna i bitar)3,5 dl vattenen nypa salt och 1,5 dl strösocker kokas samman. Låt småkoka ca 5 minuter, mixa slät med stavmixer och häll sedan upp på en ren flaska. Satsen ger nästan 5 dl så jag valde att desinficera flaskan i hett vatten, så att sockerlagen inte ska börja mögla i kylskåpet i sommar. 

 

Till ett glas

3 myntablad, 2-3 små limekyftor och 4-6 cl ljus rom läggs i ett glas. Muddla med en muddler, eller använd skaftet på ex. en träslev om du inte äger någon muddler. Det gäller att få ut smakerna från limen och myntan. Tillsätt sedan 5 cl jordgubbssockerlag och 5 cl sodavatten. Fyll upp glaset med krossad is. Dekorera med en limeklyfta och ett myntablad. 

Av Regina - 10 juni 2018 20:51

 

Överallt, eller åtminstone i flera bakgrupper på Facebook, ser jag "vispad pannacotta". Det måste man ju testa! Resultatet? En gräddig och len topping - perfekt på mjuka kakor eller som fyllning i en tårta. Varje termin bjuder jag kollegorna på fika, denna vårtermin blev det alltså denna kaka. Yummie, enligt både mig och kollegiet! Originalreceptet på citronkakan kommer från "Hemmets veckotidning" och gav 48 mindre bitar. 


Börja med fläderpannacottan

Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter. Hetta upp 2,5 dl vispgrädde, 0,25 dl strösocker samt 1 msk vaniljsocker i en kastrull. Det ska bli rykande hett, men ej börja koka. Ta då kastrullen från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Låt dem smälta helt innan du rör ner 1 dl koncentrerad flädersaft. Häll över den varma pannacottasmeten i en vispvänlig bunke. Plasta och ställ in i kylen tills pannacottan har stelnat helt, gärna över natten. 


Fortsätt med citronkakan:

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en långpanna (mått 30x40 cm). 


Smält 200 g smör och låt det svalna. 


Vispa 5 ägg och 4 dl strösocker poröst. Rör ner 5 dl vetemjöl, 1 msk vaniljsocker och 1 msk bakpulver. Tvätta och finriv skalet från 1 citron samt pressa saften från densamma, rör ner detta i smeten tillsammans med 1,5 dl mellangrädde och det smälta smöret. Blanda till en slät smet som du sedan häller ut i långpannan, bred ut den jämnt. 


Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter och låt sedan svalna innan du skär den i bitar (jag skar 6x8=48 bitar). 


Vid servering

Vispa upp den stelnade pannacottan med elvispen, den blir snabbt krämig och härlig. Spritsa fläderpannacottan över citronkakan och dekorera på valfritt sätt (jag tog ett litet myntablad). 

Av Regina - 10 juni 2018 20:40

 

En maffig, dubbel kladdkaka med härligt kolatäcke på toppen! Mäktig kaka som räcker till ca 15 bitar. Receptet kommer från "Lindas bakskola". Nästa gång testar jag att strössla lite flingalt över den varma kolasmeten, ty salt och kola är en himmelsk allians!


Sätt ugnen på 175 grader. 


Smält 200 g smör i en stor kastrull. Tillsätt sedan 5 dl strösocker, 1 dl kakao, 1 msk vaniljsocker och 1 krm salt. Rör om ordentligt innan du tillsätter 4 ägg och 3 dl vetemjöl


Häll smeten i en smord och bröad springform (23 cm i diameter). 


Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 28-30 minuter. Låt kakan kallna i formen. Tips! Ta loss kanten av springformen och diska bort överblivet ströbröd, så fastnar inte det i kolan senare. Sätt tillbaks kanten på bottnen igen.


Dags för den fantastiskt goda kolan! Smält 75 g smör i en liten kastrull. Rör sedan ner 0,5 dl strösocker, 0,5 dl ljus sirap, 1 msk kakao samt 1,5 dl vispgrädde. Låt småkoka ca 5 minuter. 


Ta kastrullen från värmen och bryt ner 200 g mörk eller ljus choklad i kolasmeten, låt chokladen smälta under omrörning. 


Häll chokladkolasmeten över den avsvalnade kladdkakan. Låt svalna i rumstemperatur innan du sätter in kakan i kylskåpet. 


Kakan kan med fördel göras dagen innan, perfekt! Serveras förslagsvis med vispad grädde och färska bär

Av Regina - 10 juni 2018 20:33

 

Första gången jag testar att göra vinegrette med vispgrädde som bas. Oväntat gott! Receptet är hämtat från årets Grillspecial (2018) från tidningen "Matmagasinet". 


Välj de grönsaker du gillar/har hemma. Jag tog späda morötter och gulbetor (förkokades först) och broccoli. Jag skar även ett par salladslökar på snedden. 


Blanda samman vinegretten: 1,5 dl vispgrädde, 1 msk vitvinsvinäger, 1-2 tsk vit tryffelolja samt salt och nymalen svartpeppar. Enkelt och gott! 


Grilla grönsakerna, vi använde en grillwok för enkelhetens skull. Till sist tar du i den strimlade salladslöken. Servera de varma grönsakerna med hyvlad parmesanost och den goda vinegretten. 


Psst, passar utmärkt i sällskap med kyckling som fått gosa i denna marinad

Av Regina - 10 juni 2018 20:26

 

En saftig, grillad kycklingfilé med smak av dijonsenap och vitt vin. Recpetet kommer tidningen "Matmagasinet" (specialnummer: Grillspecial 2018). Marinaden räcker till 1 kg kyckling.


Blanda samman: 4 msk vitt vin, 4 msk olivolja, 2 tsk dijonsenap, 1-2 finhackade vitlöksklyftor, 1/2 dl ljust muscovadosocker (eller muscovadosirap), 2 tsk paprikapulver samt 1 finhackad röd chili (jag tog sambal oelek istället). Krydda med salt och nymalen svartpeppar


Låt kycklingen marinera i minst ett par timmar. Grilla kycklingen på valfritt sätt (kol, gasol, panna...). 


Tips! Kombinera kycklingen med goda grönsaker och tryffelvinegrette

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards