Alla inlägg under oktober 2012

Av Regina - 21 oktober 2012 21:04

 

En ny favorit! Halvmosad, mjölig potatis toppas med massa goda kryddor, olivolja och fetaost. Som pricken över i ringlas honung över :)


Skala och koka 3 potatisar (mjölig sort) per person.


Sätt ugnen på 200 grader.


Ringla olivolja i botten av en gratängform. Lägg den nykokta, varma potatisen i formen och mosa den grovt med en gaffel. Ringla olivolja över igen och krydda på valfritt sätt (t ex svartpeppar, chiliflakes, torkade eller färska örter, rivet citronskal…) och strössla över flingsalt.


Smula över 1 paket fetaost och avsluta med att ringla lite honung på toppen.


Gratinera i mitten av ugnen tills fetaosten har fått fin färg, ca 15 minuter. Servera till grillat kött!

Av Regina - 21 oktober 2012 21:00

 

Maken slängde ihop en fantastiskt god anrättning till middag häromdagen – torsk i ugnen med smör, vitt vin, grädde, dill, morötter…


Tina 400 g torskfilé i kylskåpet över natten. Eller köp färsk – det är ju lyxigt och gott :)


Sätt ugnen på 200 grader.


Skala 3-4 morötter och skär i fina stavar. Blanda 2,5 dl mellangrädde, en skvätt vitt vin och fryst dill i en skål. Krydda med citronpeppar och lite salt (tänk på att citronpeppar oftast innehåller salt).


Lägg torsken i botten av en liten gratängform. Lägg ett par klickar smör på fisken. Lägg morötterna runt om fisken och häll gräddblandningen över. Skjuts in i ugnen i ca 20-30 minuter tills fisken är klar.


Medan fisken tillagas i ugnen kokar du små färskpotatisar.


Servera gärna i lite djupare tallrikar, så man kan ta lite extra av den goda såsen :)

Av Regina - 21 oktober 2012 20:57

 

En ständigt återkommande favorit i vårt hem. En supersnabb rätt som är gudomligt god!


Hetta upp lite olivolja i botten av en kastrull och tillsätt 2-3 finhackade vitlöksklyftor. Fräs vitlöken snabbt – akta så den inte bränns för då blir den besk. Tillsätt 4 dl mellan- eller vispgrädde, en skvätt vitt vin och lite pressad citronsaft. Krydda med salt och mald svartpeppar. Låt såsen koka ihop och smaka av. Såsen ska ha en distinkt smak av citron.


Koka 400 gram färsk pasta. Häll av pastan och lägg tillbaks i grytan och häll citronsåsen över pastan. Blanda runt och lägg upp pastan i djupa tallrikar. Riv gärna lite parmesanost på toppen.


Servera pastan med lufttorkad skinka och gärna en tomatsallad vid sidan av. Smaklig spis!


Dryckestips: Självklart ett italienskt vin till denna rätt! Önskar du vitt så tipsar jag om il Nostro Catarratto Grecanico, artikelnummer 22973 för en bag-in-box. Föredrar du rött så rekommenderas il Conte Montepulciano d’Abruzzo, artikelnummer 2322 för en helflaska (finns även som halvflaska).

Av Regina - 21 oktober 2012 20:54

 

Jag älskar kantareller – sedan typ 2 år… Innan dess hatade jag de där gula svamparna. Men nu är de verkligen skogens guld! Soppan passar lika bra en vardag som ensamrätt eller som en förrätt vid helgmiddagen.


1 liter färska kantareller eller motsvarande mängd från frysen (om du har några kvar från höstens skörd). Burkkantareller? Nä, tack…


Ansa och skär svampen i mindre bitar. Fräs drygt hälften i en klick smör. Under tiden hackar du en gul lök. Låt löken fräsa med i stekpannan de sista minuterna.


Lägg kantareller och lök i en gryta. Ställ stekpannan åt sidan, du ska använda den igen senare.


Tillsätt 5 dl mjölk och 3 dl grädde av valfri fetthalt i grytan. Tillsätt en skvätt kycklingfond eller en hönsbuljong/grönsaksbuljongtärning. Krydda med salt och svartpeppar. Låt soppan koka ihop. Mixa sedan soppan slät och håll därefter soppan varm till servering. Smaka av med ev mer kryddor.


Fräs de resterande kantarellerna i en klick smör.


Häll upp soppan i varma skålar, toppa med de smörstekta kantarellerna.


Servera med ett gott bröd och gärna ett glas vitt (ny favorit: White Roses chardonnay/viognier, artikelnummer 6330 – 175 kr för en bag-in-box)

Av Regina - 21 oktober 2012 20:47

 

Mmm, choklad och hallon… Det är goda vänner det!

Smält 125 gram mörk choklad (jag föredrar 50-60 % kakaohalt) i micron eller över vattenbad.

Vispa 3 dl vispgrädde löst.

Rör ner 2 äggulor i den smälta chokladen, rör ner en äggula i taget. Tillsätt även 1 msk florsocker.

Blanda en klick vispad grädde i chokladblandningen för att göra den smidig. Tillsätt chokladblandningen i vispgrädden och vispa moussen slät och fluffig.

Fördela moussen i fyra glas eller portionsformar. Låt stå i kylen till servering, minst ett par timmar.

Hallon - sommar och vinter:

  1. Färska hallon när det är säsong för det :)
  2. Hetta upp 200 g frysta hallon  i en kastrull med 1-2 msk florsocker. Smaka av om det behövs mer socker. Eftersom chokladmoussen är söt så är det bra om hallonsåsen är lite syrlig. Toppa chokladmoussen med den avsvalnade hallontoppingen.
Av Regina - 21 oktober 2012 20:44

 

Det här är grymt gott – ni måste testa denna sås!


Dela 4 kycklingfiléer längs med sidan så att det blir två platta bitar, typ schnitzlar. Om du vill kan du banka kycklingen så att den blir ännu tunnare, men det är inget måste. Blanda ströbröd med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Vänd kycklingen i ströbrödet så att de blir fint panerade. Låt dem ligga på en tallrik på en bädd av störbröd i väntan på fritering.


Koka basmati- eller jasminris till fyra personer.


Tvätta en citron och finriv skalet samt pressa saften i en skål. Finhacka en liten gul lök och 2-3 vitlöksklyftor. Fräs lök och vitlök i rapsolja i en kastrull, låt löken bli mjuk men låt den inte få färg. Tillsätt 4 dl vatten och en grönsaksbuljongtärning. Tillsätt även citronsaft och citronskal samt 2-3 msk strösocker. Låt såsen koka ihop och red av med maizena redning. Smaka av såsen med salt och svartpeppar, kanske lite mer socker om du tycker det behövs.


Fritera kycklingschnitzlarna i rapsolja i en stekpanna med högre kanter. Ha alltid ett stort lock i närheten när du friterar, så du kan kväva ev. eldslågor.


Servera kycklingschnitzlen med ris och citronsåsen, och gärna wokade grönsaker.


Dryckestips: En thailändsk Singha med artikelnummer 1428. Om du föredrar vin så tipsar jag om en ett lättare vitt vin, ex. Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc som finns både i flaska och som box (arikelnummer 2903)

Av Regina - 21 oktober 2012 20:41

 

Att göra storkok på en riktigt god kycklinggryta är perfekt – sex portioner ger även matlådor till frysen. French-kissed = smak av dijonsenap, vitlök och vitt vin :)


Kika in i kylskåpet och se vad du hittar för grönsaker – idag tog vi färska champinjoner, broccoli, gul paprika och purjolök. Skölj och skär grönsakerna. Lägg dem i olika högar på en tallrik, så går det snabbt vid tillagningen sedan. Ju mer grönsaker du använder, desto fler portioner räcker grytan till.

Strimla 2-3 kycklingfiléer.


Koka ris till 4-6 personer. Tips: köp en riskokare till micron (finns ex. på Tupperware) – de är underbara! Riset blir perfekt varje gång, det går snabbt och smidigt att tillaga och det är garanterat inte fastbränt i bottnen när det är dags för servering.


Stek kycklingen i flytande smör i omgångar och lägg därefter över i en gryta. Kycklingen behöver inte bli genomstekt, utan bara få färg – den ska ju koka i grytan sedan.


Stek grönsakerna i omgångar och lägg över även dem i grytan. Bland de sista grönsakerna som du har i stekpannan pressar du ner 2-3 vitlöksklyftor och låter även det fräsa med, så blir vitlökssmaken lite rundare i smaken. Akta så att inte vitlöken bränns, då blir den besk.


När kyckling och grönsaker är i grytan är det dags att hälla över 4-5 dl grädde av valfri fetthalt, 1 dl vatten som du först har hällt i stekpannan (så får du med alla goda smaker från stekpannan) samt 1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning. Tillsätt även 1 dl vitt vin och 1-2 tsk dijonsenap (beroende på hur stark senapssmak du vill ha). Skvätt i kinesisk soya tills du får en ljusbrun gryta – eller ta i mer soya om du föredrar en mörkare färg. Krydda med salt och svartpeppar.


Låt grytan koka i ca 10 minuter, tills kycklingen och grönsakerna är tillagade och smakerna har hunnit utvecklas. Smaka av – behövs det mer dijonsenap eller kryddor?


Servera kycklinggrytan med ris och en blandad sallad. Bon appétit!


Dryckestips: En nyinkommen Sauvignon Blanc – Arrogant Frog, artikelnummer 5563, eller det kravmärkta ölet Åbro Sigill artikelnummer 1457

Av Regina - 21 oktober 2012 20:36

 

Såg detta hos den amerikanska TV-kocken Rachel Ray för flera år sedan – men har inte hunnit testa det förrän nu. Men det var himla smaskigt! Vi kom på lite olika smaksättningar, som vi får testa till sommarens grillkvällar! Kör du potatisen i micron (eller förbereder dem kvällen innan) så går ju vardagsmiddagen supersnabbt :)


Baka 4 bakpotatisar i ugnen (200 grader i ca 1 h) eller i micron (8-10 min, beroende på microns effekt).


Låt potatisarna svalna något och halvera dem på längden så att du får åtta ”båtar”. Gröp ur potatisarna, var försiktig så att inte skalet går sönder.


Mosa potatisen grovt och blanda ner 2-3 msk flytande smör och valfri smaksättning, här kommer tre förslag:

1) 2 paket knaperstekt bacon, 1 finhackad gul lök och 1 finhackad vitlöksklyfta som får fräsa med när baconet börjar bli klart (detta gjorde vi – som en ensamrätt)

2) hackade örtkryddor, ex. basilika och finhackad rödlök – det blir nog smaskens till grillad kyckling eller kött

3) rivet citronskal och fryst (eller färsk) dill – den här kombinationen kommer vi att testa till fisk :)

4) 1 burk färskost med nån god smak, ex. grekisk vitlök eller pikant


Blanda ihop potatisen med smaksättningen och fyll de åtta potatisskalen med röran. Toppa med lite riven eller skivad ost.


Gratinera i mitten av ugnen (225 grader) i ca 10 minuter, tills osten har fått fin färg. Servera med en god sallad och gärna en god sås om du serverar potatisen som ensamrätt.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards