Alla inlägg under oktober 2012

Av Regina - 21 oktober 2012 19:34

 

Goda grönsaker med god chili – nice and spicy!


Ta de grönsaker du har hemma. Hos oss blev det: Broccoli (som jag förkokade ett par minuter först), rödlök, champinjoner och paprika. Skölj och skär alla grönsaker i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en skål och tillsätt 0,5-2 tsk sambal oelek (du bestämmer själv styrkan), en skvätt olivolja samt lite skuren bladpersilja. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Blanda runt så att alla grönsaker får lite chili på sig.


Fördela på dubbla foliark och grilla tills grönsakerna är mjuka, ca 10 minuter. Funkar nog bra att köra i ugnen oxå :)

Av Regina - 21 oktober 2012 19:31

 

Helgrillad karré – så gott och väl värt väntan! Min man är en hejare vid grillen – tack älskling för detta recept!


Ansa en rejäl bit fläskkarré, ca 1-1,3 kg. Finhacka 1 röd chili, 1 litet knippe bladpersilja och 2 vitlöksklyftor. Gnid in köttstycket med de finhackade ingredienserna samt lite råsocker, salt och svartpeppar. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Slå 1 dl öl (ljus lager) över köttet.


Låt köttet marinera över natten.


Lägg kol på halva grillen, om du använder klotgrill. Låt köttet få en fin yta runt om innan du flyttar köttet till grillytan utan kol under. Grilla på indirekt värme tills köttet är klart, ca 1-1,5 h. Använd köttermometer, vid 80 grader är köttet genomstekt.


Låt köttet vila en stund innan du skär upp det i tunna skivor.

Av Regina - 21 oktober 2012 19:21

 

Jag hade vit choklad med blåbär hemma, jättegott! Men det går lika bra med vanlig vit choklad. Receptet räcker till två dessertsugna personer.


Skär en mogen mango i tärningar. Fördela i två portionsformar.


Hacka ett par rutor vit choklad och lägg detta över mangon.


Gratinera frukten i 275 grader tills chokladen får fin färg – eller använd en minibrännare, så går det på ett par sekunder!


Servera genast med vanilglass

Av Regina - 14 oktober 2012 11:03

    

Älskar denna paj – är säker på att du oxå kommer att gilla den!


Börja med pajdegen: Kör 1 dl grahamsmjöl, 2 dl vetemjöl och 100 g smör i matberedaren. Tillsätt 1 msk vodka eller vatten och kör till en smidig deg. Det kanske är en myt – men jag har hört att vodka gör pajdegen sprödare än om man använder vatten. Väl värt att testa :)


Om du har tid är det bra om pajdegen får vila i kylskåpet en stund, men det funkar även att trycka ut den direkt i pajformen. Jag brukar fästa degkanterna med aluminiumfolie så att de inte glider ner vid förgräddningen. Nagga även bottnen innan du förgräddar den i 200 grader i 10 minuter.


Medan pajbottnen är i ugnen är det dags att göra den goda fyllningen. Använd antingen 1/2 grillad kyckling eller 2 grillade kycklingfiléer från gårdagens middag. Du kan även strimla två råa kycklingfiléer och steka dem så de blir genomstekta.


Hacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Klyfta 100-150 g färska champinjoner och skär en paprika i bitar.

Skär den färdiggrillade kycklingen i mindre bitar och stek hastigt så den blir uppvärmd (eller stek strimlade råa filéer tills de är genomstekta). Tillsätt gul lök och champinjoner. Till sist är det vitlöken och paprikans tur att åka ner i stekpannan.


Tillsätt 1 burk tacosås medium och 200 g Philadelpiaost (naturell). Låt osten smälta ner och blanda runt. Låt allt bli varmt.


Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet och toppa med smakrik ost. Om du vill ha lite extra hetta kan du med fördel finhacka 1-2 msk inlagda skivade jalapeños och lägga över fyllningen innan du lägger på osten. Inlada skivade jalapeños hittar du på tacohyllan i butiken.


Gratinera tills osten har fått fin färg, ca 15 minuter. Servera med en blandad sallad.

Av Regina - 14 oktober 2012 11:00

 

Jag älskar risotto – så krämigt, så lyxigt, så fantastiskt gott…


Koka upp 1 liter vatten i vattenkokaren. Slå detta över 2 grönsaksbuljongtärningar i en tillbringare, lös upp buljongtärningarna.


Finhacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs lök och vitlök i botten av en kastrull i lite olivolja. Tillsätt 3 dl avorioris (risottoris) och låt riset fräsa med en kort stund. Tillsätt 0,5-1 paket saffran, du bestämmer själv hur kraftig smak du vill  ha (jag föredrar 0,5 paket).


Tillsätt 1 dl vitt vin och låt detta koka in i riset innan du tillsätter lite buljong i taget. Rör i risotton nästan hela tillagningstiden och tillsätt mer buljong när det börjar bli torrt. Räkna med att det tar 30 minuter innan riset är klart och att det går åt ca 8 dl buljong (men det är bra att göra lite extra innan man sätter igång).


Risotto ska vara krämigt – men det är en fin balansgång innan det blir för blött och geggigt… Övning ger färdighet!

Panera 400 g torskfilé i en blandning av 1 dl finriven parmesanost och 0,5 dl ströbröd, samt svartpeppar. Doppa först fisken i uppvispat ägg och sedan i parmesanblandningen. Stek fisken i smör tills den har fått fin färg.


Tillsätt 1 näve riven parmesanost i risotton. Smaka av med salt och svartpeppar. Tänk på att parmesanen är salt, så salt behövs nog i liten mängd.


Servera saffransrisotton till den parmesanpanerade torsken tillsammans med en god grönsak.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:58

 

Det här receptet har jag hämtat från Leila Lindholm – en mycket inspirerande kvinna!


Ansa och skär 1 kg rabarber i bitar. Koka upp tillsammans med 1,5 liter vatten och låt småkoka i 15 minuter.  Undvik att röra, för då blir saften grumlig.


Sila saften och släng rabarbern.


Koka upp saften igen tillsammans med 4,5 dl strösocker och saften från 1 citron. Låt svalna och häll sedan upp på flaskor.


Tips! Jag hällde hälften av saften i en plastburk och frös in, så har man god hemkokt saft även om flera månader.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:55

 

Maken inspirerades av den engelska kocken Nigella – här kommer hans version:


Rör ihop 2 msk skånsk senap, 1 msk honung, hackad färsk timjan (två små kvistar) och lite svartpeppar.


Grilla korv av god kvalité och pensla glazen på korven mot slutet av grillningen.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:52

 

Bjöd vår engelske vän på älghamburgare – betyget blev mycket högt!


Börja med ostcrémen: Blanda 2 dl crème fraiche med 1 tsk majonnäs, krydda med svartpeppar och lite salt. Blanda ner 100 g finriven stark ost (vi tog cheddar). Rör ihop och låt stå kallt fram till servering.


Dags för huvudpersonen – älgen! Rör samman 300 g älgfärs och 250 g fläskfärs. Krydda med vitlökspulver, salt och svartpeppar. Vi lade även i lite fint skuren färsk oregano. Forma till fyra fina hamburgare och gnid in dem med lite matolja.


Grilla älghamburgarna på ganska hög värme (funkar bra att steka oxå). Tänk på att de måste vara genomstekta eftersom det är fläskfärs i smeten.

  

Servera älghamburgarna med grillat lantbröd, grönsaker och ostcrémen. Vi hade även lite rostad färskpotatis i klyftor till.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards