Alla inlägg under oktober 2012

Av Regina - 30 oktober 2012 19:36

 

Här kommer ett av våra favoritrecept! Hoppas det blir en favorit hos dig med! Principen är att blanda allt gott man hittar i kyl och frys och sedan toppa med en Ajvar relish-sås och ost – supersmidigt!


Koka 300 g pasta, ex. fusilli, eller ta samma mängd pasta från gårdagens middag. Ris funkar oxå – om du föredrar det :)


Skölj och skär de grönsaker du har hemma i bitar, ex. squash, champinjoner, broccoli, paprika, rödlök, vitlök. Ju mer grönsaker du tar – desto drygare blir gratängen och mättar fler (4-6 portioner). Allt detta kan du förbereda kvällen innan – jag brukar göra det i reklampauserna på kvällen innan, så går det extra snabbt dagen efter när det är dags att slutföra rätten. Bara lägga i skålar och låta det stå i kylen över natten.


Strimla två kycklingfiléer. Har du kyckling över från gårdagens middag eller BBQ är det ju ett plus – eller spring förbi charken i butiken och köp 3 grillade kycklingklubbor :) Har du ett paket bacon hemma – så strimla gärna det med.

Blanda 2 dl crème fraiche (eller grädde) med 4 rejäla matskedar mild Ajvar relish (eller ta den starka om du föredrar den). Krydda med salt, svartpeppar och gärna lite smulad oregano.


Fräs grönsakerna i omgångar i stekpannan, men låt dem ha tuggmotstånd kvar. Stek kycklingen så att den är genomstekt. Stek ev. bacon knaprigt.


Blanda pasta, grönsaker, kyckling, ev. bacon och ajvar-sås i en stor gratängform. Bred 1 burk Gratäng Créme överst (ny produkt från Skånemejerier) – eller toppa gratängen med några nävar riven ost. Gratinera i 225 grader tills osten får fin färg, ca 15 minuter.

Av Regina - 30 oktober 2012 19:35

  

En lyxig vardagsrätt! Potatisgnocci hittar du i kyldisken i butiken. Man kan göra egen oxå – men vem orkar det en vardag??

Börja med biffarna: Blanda 2 msk ströbröd med 4 msk mjölk i en stor skål. Krydda med salt och svartpeppar. Låt detta svälla i några minuter. Finhacka 1 liten rödlök och 1-2 vitlöksklyftor. När ströbröd- och mjölblandningen har blandats och blivit en krämig smet, tillsätt löken och 500 g blandfärs. Smaksätt köttfärssmeten med basilika – antingen smulad torkad eller skuren färsk. Blanda ihop färsen och forma 8 biffar. Låt dessa vila på en tallrik (tips: blöt tallriken med kallt vatten så fastnar inte biffarna).

Koka upp vatten och salt i en större gryta. Tillsätt 500 g färsk potatisgnocci i det sjudande vattnet – när de flyter upp efter några minuter är de färdiga. Låt de då rinna av i ett durkslag.

Medan gnoccin kokar rör du ihop såsen: Blanda 2 dl crème fraiche eller matyoghurt med lite finhackad rödlök och smaksätt med smulad torkad oregano, vitlökspulver, salt och svartpeppar.

Skär de grönsaker du har i kylen i bitar, ex. squash, broccoli, rödlök och paprika.

Ta fram två stekpannor och häll lite flytande smör i båda. Stek biffarna i omgångar i den ena stekpannan. I den andra stekpannan fräser du grönsakerna i omgångar. Fräs även potatisgnoccin så att den får lite fin yta. Blanda till sist ihop grönsakerna med potatisgnoccin.

Servera basilikabiffarna med grönsks- och gnocciblandningen samt den kalla oreganosåsen. Smaklig spis!!

Av Regina - 30 oktober 2012 19:32

  Min man bjöd mig på en trerätters här hemma igår – mysigt! Alla tre rätterna var superba – men förrätten var lite kul och nyskapande, så självklart delar jag med mig av den till er.


Börja med marinaden: Blanda 1 dl coca cola (här duger inte Pepsi eller någon billig kopia!) med lite grillkrydda och chilipulver. Låt 8 halverade skivor sidfläsk marinera i detta i några timmar.


Rör ihop salsan: 1 liten burk krossad ananas blandas med lite tärnad gurka (skalad och kärnhuset bortskuret), lite färsk chili, några skurna coctailtomater och en skvätt olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt salsan stå kallt till servering.


Grilla fläskskivorna över en glödhet kolbädd. Servera fläsket med den smaskiga ananassalsan - mums!! Vi hade även ett par salta nachos till. 


Dryckestips: En amerikansk lager – Brooklyn Lager, artikelnummer 1548. Eller ett lättare vitt vin – måste slå ett slag för bag-in-boxen Tre apor. Trots det löjliga namnet så är vinet helt OK, och passar bra till lite mer kryddiga rätter, som här med det salta fläsket och stingiga chilin. Artikelnummer 5921.

Av Regina - 30 oktober 2012 19:29

 

En smidig vardagsrätt. Hamburgare är smidigt och fisk är gott och nyttigt – tänk vilken bra kombo!


Blanda ihop aiolin först så att den hinner ”stå och dra”: 3-4 msk majonnäs (gör din egen majjo om du känner för det) blandas med lite finrivet citronskal, en pressad vitlöksklyfta och lite fryst dill. Krydda med salt och svartpeppar.


Tina 400 g fryst torsk- eller hokifilé (smidigast i kylen över natten). Känns lite väl lyxigt att använda färsk fisk till denna rätt.


Kör fisken i matberedaren tillsammans med salt, svartpeppar, fryst dill och lökpulver. Tillsätt lite ströbröd för en fastare konsistens.


Forma fyra hamburgare av smeten och vänd dem i ströbröd.


Hetta upp neutral olja (raps- eller matolja) i en djup stekpanna, ca 1 cm högt. Stek/fritera hamburgarna i omgångar tills de får fin färg och är genomstekta. Låt hamburgarna rinna av på hushållspapper innan servering.


Servera hamburgarna med aiolin, hamburgerbröd och grönsaker of your choise (ex. sallad, tomat, gurka, rödlök…). Är du väldigt hungrig kan du självklart servera klyftpotatis till :)

Av Regina - 30 oktober 2012 19:27

 

Den här kantarellsåsen måste ni testa – hemligheten är en skvätt konjak eller sherry!


Färsk svamp: Ansa svampen och skär i bitar (ca 1/2 liter). Stek svampen i en klick smör i stekpannan – se till så att all vätska kokar bort.

Fryst svamp: Tina svampen över natten i kylskåpet och låt ev. vätska rinna av innan du använder den.

Konserverad svamp: Nä, använd inte sånt här… Köp färska champinjoner istället! :)


Fräs svampen i en klick smör i en kastrull. Finhacka 1/2 gul lök och låt även löken fräsa med någon minut. Pudra 1 msk vetemjöl över svampen och löken, rör runt och tillsätt 2 1/2 dl matlagnings- eller mellangrädde. Låt koka upp och tjockna något.


Krydda såsen med salt, svartpeppar och lite soya för färgens skull. Tillsätt 1-2 msk sherry eller konjak. Låt såsen småputtra någon minut så att smakerna hinner utveklas.


Servera såsen till kött – t. ex.  helstekt fläskfilé eller baconlindade älgfärsbiffar.

Av Regina - 21 oktober 2012 21:17

 

Det är tyvärr långt till jul och påsk – men jag vill ändå bjuda på ett recept som passar bra vid dessa högtider. Vi gör lökgratängen i små formar – men självklart går det det bra att göra i en stor form (tar dock lite längre tid i ugnen). Samma princip som en vanlig Janssons frestelse – men utan fisk och med betydligt mer lök.


Sätt ugnen på 200 grader.


Skala och skiva en gul lök per person. Stek löken gyllene i smör, tillsätt lite ljus sirap för extra karamellisering. Krydda med salt och svartpeppar.


Skala potatis till så många portioner som du behöver. Strimla potatisen och varva den tillsammans med den stekta löken i flera små gratängformar (eller i en stor). Krydda med salt och svartpeppar emellanåt.


Häll grädde av valfri fetthalt i formarna, det brukar vara lagom upptill halva formen.


Grädda gratängen tills den nästan känns klar (känn på potatisen). Ta då ut formen ur ugnen och häll över ströbröd och ett par klickar smör, för en riktigt frasig yta. Grädda några minuter till, så att ströbrödet får fin färg och potatisen är mjuk.

Av Regina - 21 oktober 2012 21:13

 

Smörgåstårta måste vara bland det svenskaste som finns, men handen på hjärtat – visst är det en ganska konstig rätt? Man blandar hej vilt massa olika röror och pålägg på en och samma gång…. Men gott blir det!! Här kommer en varm smörgåstårta, recpetet är hämtat från min farmors gamla receptböcker. 70-talsvarning så det skriker om det – men ack så gott!!! Psst, längst ner finner du även desserttips :) Vi gjorde en lite större tårta (på bilden för 6 personer), men receptet nedan är för 4 personer.


Hårdkoka 4 ägg och låt svalna. Skala dem och grovhacka dem (tips – använd äggskäraren och snurra ägget ett kvarts varv). Blanda ägghacket med några rejäla skedar majonnäs, fryst dill och smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå i kylen.


Skala och grovhacka 1 stor gul lök (eller purjolök). Strimla 1 paket bacon och stek detta knaprigt. Tillsätt den hackade löken och låt den mjukna. Pudra över 1 msk vetemjöl, rör runt och tillsätt 2,5-3 dl grädde av valfri fetthalt. Krydda med salt och svartpeppar. Låt röran koka ihop till en stuvning.


Sätt ugnen på 225 grader.


Skiva 3 tomater tunt.


Lägg ut 3 landgångsbröd eller 6 toastbröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela ägg- och dillröran över brödet. Lägg på mer bröd och fördela baconstuvningen där på. Lägg på ett sista lager med bröd och toppa detta med de skivade tomaterna. Strö över lite riven ost och avsluta gärna med några varv från pepparkvarnen.


Gratinera mitt i ugnen i ca 10 -15 minuter, tills osten har smält och fått fin färg. Servera med en blandad grönsallad.


Psst, desserttips!! Fortsätt på retrobanan och gör After eight-päron :) Lägg ut konserverade päron på ett fat. Lägg 1 skiva After eight på vardera päron. Kör i micron tills chokladen börjar smälta (1-1,5 minuter). Servera de varma päronen med vaniljglass.

Av Regina - 21 oktober 2012 21:09

 

Mums! Jag älskar älg och är så glad för att jag har en pappa som är jägare – så i frysen finns alltid älgkött. En favorit är älggryta, men det tar ju lite tid att koka så att köttet blir så där mört. Men jag har ett knep: jag kokar grytan på söndagen (den sköter sig ju själv på spisen) och låter den stå kallt till dagen efter. När det är dags för middagsbestyr efter jobbet går det supersmidigt att bara värma på grytan medan klyftpotatisen står i ugnen. Så visst kan långkok vara vardagsmat – dessutom är ju alltid grytor godast dagen efter :)


Dag 1

Putsa 500 g älgkött och skär i mindre bitar. Har du inte tillgång till älg så köp högrev istället.

Skala 2 gula lökar och skiva dem. Skala 3 morötter och skär dem i större bitar.

Hetta upp smör i en gjutgärnsgryta (eller stekpanna – flytta isf över ingredienserna till en gryta efter hand). Fräs köttet så att det får färg runt om, på så vis stänger du in köttsaften och grytan blir extra bra. Fräs även löken något – den behöver inte bli mjuk men om du fräser den så frigörs smakerna och lökens sötma kommer fram. Tillsätt även morötterna till grytan och blanda runt. Om du vill får du gärna slänga med en grovhackad vitlöksklyfta också.


Krydda med salt, grovmalen svartpeppar, lite torkad timjan och tillsätt vatten så att ingredienserna täcks i grytan. Låt koka upp och sänk sedan värmen, låt grytan småputtra i 1,5-2 h för ett riktigt mört kött. Kika till grytan då och då och fyll på mer vatten. Smaka av med mer kryddor och låt sedan svalna helt innan du sätter grytan i kylen över natten.


Dag 2

Dags att avnjuta grytan tillsammans med valfria tillbehör! Medan ex. riset eller potatisen kokar eller rostas värmer du på grytan på medelvärme på spisen. Smaka av med ev. mer kryddor och tillsätt 1-2 dl grädde för en krämig gryta (kan uteslutas). Red av grytan  med maizena.


Vi serverade grytan med timjanrostad klyftpotatis och färsk sparris stekt i smör med lite flingsalt på.


Smaklig spis!!


Dryckestips: En ale från Sverige rekommenderas till denna rätt

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards