Alla inlägg under oktober 2012

Av Regina - 21 oktober 2012 19:57

 

Hallonen var slut i affären – så vi testade björnbär istället. Det var riktigt smaskigt! Om du har hunnit tina de frysta bären så är det jättebra, men det går lika bra att göra puré på frysta bär – tar bara lite längre tid på spisen.


Blanda 200 g frysta, tinade björnbär i en kastrull tillsammans med 2 msk strösocker. Låt koka ihop till en puré.

Lägg 1,5 gelatinblad i kallt vatten. Koka upp 3 dl vispgrädde, 1 msk strösocker och 1 msk vaniljsocker.

Antingen tillsätter du purén som den är, eller så passerar du den genom en sil rakt ner i den varma grädden.

Blanda runt och tillsätt de urkramade gelatinbladen.


Fördela i 4-6 glas eller portionsformar. Låt stå i kylskåpet fram till servering, minst 3-4 h.

Av Regina - 21 oktober 2012 19:55

 

Så enkelt, så gott! Rödlöken i botten hindrar mozzarellan från att fastna i botten på paketet.


Skiva 2 rödlökar hyfsat tunt. Skiva även 2 mozzarellakulor.


Lägg ut aluminiumfolieark, dubbla lager, på bänken och ringla lite olivolja i mitten av arken. Fördela lökskivorna. Plocka 16-20 blad från en färsk basilika och lägg dessa över löken. Fortsätt med mozzarellaosten och toppa med 16-20 coctailtomater (en ask). Krydda med nymald svartpeppar och gärna citronflingsalt (eller ta vanligt flingsalt och tillsätt lite finrivet citronskal). Avsluta med lite olivolja på toppen.


Nyp ihop paketen och grilla på ganska svag värme tills paketen känns genomvarma och mozzarellaosten har börjat smälta.


Ikväll serverades dessa Italien-doftande paket till en citron- och rosmarinmarinerad kycklingfilé och färsk, grillad sparris med en kula smör.

Av Regina - 21 oktober 2012 19:52

 

Färskpotatissallad med massor av härlig dill. Champinjonsallad med chili och bladpersilja.


Färskpotatissallad: Koka 800 g färskpotatis. Skiva under tiden 3-4 små sharlottenlökar och lägg i en stor skål. Häll över 1 msk champagnevinäger, eller annan ljus vinäger som du har hemma, och 3 msk olivolja. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar. Tillsätt rikligt med dill, färsk eller fryst bestämmer du själv. Löken tillagas i vinegretten – smidigt! När potatisen är klar och avhälld är det bra om den får ånga av någon minut. Halvera de varma potatisarna direkt ner i vinegretten. Blanda runt försiktigt och servera medan den fortfarande är varm eller ljummen.


Champinjonsallad: Ansa och skiva 250 g färska champinjoner. Grovhacka 1 knippe bladpersilja (ej krusbladig persilja i detta recept!). Blanda champinjoner, bladpersilja, 1 tsk sambal oelek och 2-3 msk olivolja i en skål. Det ska se lite torrt ut, champinjonerna tillagas och släpper vätska efter några minuter. Servera ganska omgående – om salladen får stå för länge blir svampen alldeles för ”tillagad” och salladen blir trist.


Idag avnjöt vi dessa två sallader med ytterligare en grönsallad och en perfekt stekt laxfilé, kryddad med örtig citronpeppar. Mums!!

Av Regina - 21 oktober 2012 19:47

 

Den här rätten kan du äta på två sätt: Antingen civiliserat med kniv och gaffel eller härligt kladdigt med händerna :)


Börja med jordnötsröran: Grovhacka 1/2-1 röd chili (beroende på hur starkt du vill ha det – ta bort kärnor och skiljeväggarna för mildare smak) och 1 vitlöksklyfta. Lägg detta i matberedaren tillsammans med 1-2 cm finriven färsk ingefära. Tillsätt ett litet knippe bladpersilja eller koriander, 3-4 rejäla matskedar jordnötssmör crunchy, saften från 1 lime, 1 msk japansk soya och 1 msk vatten. Kör tills allt har blandats till en massa. Ställ kallt fram till servering.


Strimla 3 kycklingfiléer. Marinera i lite japansk soya och sweet chili-sås.


Skär grönsaker i små bitar - ta vad du har hemma, eller var smidig och ta en färdig wokblandning från frysen. Hos oss blev det denna gång röd paprika, grovt riven morot, vattenkastanjer, minimajs, broccoli och salladslök. Om du planerar att äta denna rätt med händerna bör du skära grönsakerna i lite mindre bitar än vad du vanligtvis gör till en wok.


Fräs grönsakerna i omgångar och lägg i en stor skål. Sätt aluminiumfolie över skålen så att grönsakerna håller sig varma.


Stek kycklingen i omgångar tills den är genomstekt.


Koka 250 g äggnudlar. Häll av vattnet och häll tillbaks nudlarna i kastrullen. Om du ska avnjuta denna anrättning med händerna är det smart att klippa nudlarna i kastrullen så att de blir lite kortare. Tillsätt en skvätt matolja och jordnötsröran. Rör runt så att alla nudlar täcks med jordnötsröran.


Blanda grönsakerna och nudlarna i den stora skålen.


Servera med cashewnötter och limeklyftor. Om du ska äta med händerna så är det även stora salladsblad som gäller, ex. Romansallad. Tänk dig tacos – but Asian style :)

Av Regina - 21 oktober 2012 19:45

 

Supersnabb tårta – du gör den på under 10 minuter. Jag lovar! Tårtan räcker till 6 tjusiga bitar. Och du – det är bara fyra ingredienser :)


Tina 1 ask frysta hallon – eller köp färska eller plocka i vår underbara natur :)


Vispa 3 dl vispgrädde. Blanda ner 2 rejäla matskedar lemon curd i grädden. Rör runt så att allt blandas.


Lägg ihop tårtan genom att fördela lemon curd-grädden över 2 marängbottnar. Toppa tårtan med hallon – eller vad du nu är sugen på! Mums!!

Av Regina - 21 oktober 2012 19:42

 

En annorlunda potatissallad som passar perfekt till sommarens grillkvällar


Välj mandel eller pinjenötter, ca 1/2 dl: Skålla hel mandel och skala den. Rosta mandel eller pinjenötter i en torr stekpanna – akta, det bränns lätt. Lägg åt sidan till servering.


Koka 800 g färskpotatis. Häll av och låt ånga av så att den svalnar.


Hacka 4-5 soltorkade tomater i olja samt ett litet knippe bladpersilja. Skiva 2 sharlottenlökar eller 1 rödlök. Blanda detta i en stor skål tillsammans med olivolja och 1 msk vitt vin. Observera att alkoholen är kvar i vinet här – vill du ha alkoholfritt så rekommenderar jag en skvätt vit balsamvinäger istället. För guds skull – köp inte matlagningsvin!


Skär den avsvalnade potatisen i bitar. Blanda ner mandel/pinjenötter och potatis i tomat- och vinvinegrätten. Toppa med riven parmesanost. Blanda försiktigt och servera.

Av Regina - 21 oktober 2012 19:40

 

Åh så gott detta blev! Ja, vi hade faktiskt champagne till :) Receptet är räknat för två personer


Hårdkoka 2 ägg. Låt svalna och skala, halvera dem.


Blanda vinegretten: Mixa ett par kvistar färsk oregano tillsammans med lite vit balsamvinäger och olivolja. Krydd med salt och svartpeppar.


Skölj romansallad och riv i bitar. Skär gurka och coctailtomater i bitar. Strimla en salladslök. Blanda grönsakerna i en skål. Stek 1 paket bacon i skivor, låt rinna av på hushållspapper så blir det knaprigt och fint. Skär 1/2 paket halloumi i skivor och stek i torr panna på hög värme.


Toppa salladen med ägghalvor, halloumi och bacon. Servera salladen med örtvinegretten – och gärna ett glas champagne eller två :)

Av Regina - 21 oktober 2012 19:37

 

En ständigt återkommande favorit i vårt hem – en kanonrätt som funkar alla dagar i veckan!


Sätt ugnen på 200 grader.


Dela 3-4 kycklingfiléer i 12 avlånga bitar. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Bryn kycklingen i lite smör så att den får färg, den ska ej bli genomstekt.


Lägg kycklingen på ett fat så att den får svalna lite. Häll en skvätt vatten i stekpannan och rör runt så att du får med alla goda smaker. Häll vattnet i botten av en gratängform.


Dags för den goa såsen: 2,5 dl visp- eller mellangrädde, 2 msk mörk balsamvinäger, 1 msk torkad oregano, 0,5 msk kycklingfond, 1-2 pressade vitlöksklyftor samt lite salt och svartpeppar blandas i en skål.


Linda in varje kycklingbit i en skiva lufttorkad eller kallrökt skinka. Lägg kycklingen i gratängformen och slå över såsen. Skjuts in i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.


Servera med basmatiris och grönsaker (idag blev det råstekt broccoli och skivad rödlök hos oss)

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards