Alla inlägg under oktober 2012

Av Regina - 14 oktober 2012 10:27

 

Ett improviserat recept som föll alla gästerna på läppen. Kommer att göras igen i detta hus!


Använd grillad kyckling från gårdagens middag eller köp butiksgrillad, kall kyckling. Räkna med kött motsvarande en halv kyckling till 4 portioner. Det går lika bra med två grillade, kalla kycklingfiléer.


Plocka kycklingköttet från benen och lägg i en stor skål. Blanda ner 1,5 dl crème fraiche och 1-2 msk majonnäs. Tillsätt 1/2 finhackad rödlök, 1-2 tsk röd pesto och krydda med salt och svartpeppar. Vill du ha lite extra sting så tillsätt även lite chilipulver/cayennepeppar och vitlökspulver. Blanda ihop till en smidig röra och låt stå kallt till servering.


Serveras i nybakad ciabatta tillsammans med valfria grönsaker.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:26

    

En gudomligt god ananaspaj som du måste testa! Bara att röra ihop och grädda – supersmidigt! Antingen gör du en stor paj eller så gör du 6-7 portionsformar.


Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen.


Börja med pajdegen: Smält 150 g smör och rör ner 1 dl strösocker, 3 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver i grytan. Rör ihop till en deg och tryck ut den i pajformen.


Dags för fyllningen: Rör snabbt ihop 2 dl crème fraiche (34 %), 2 ägg, 0,5 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 stor burk avrunnen krossad ananas (400-450 g icke-avrunnen vikt). Häll fyllningen i pajformen.


Grädda i 30-40 minuter tills pajen har stannat. Servera pajen ljummen med vaniljglass.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:23

 

Tänk dig kärleksmums fast med bananbotten. Åh så gott!


Sätt ugnen på 175 grader.


Smält 150 g smör och låt svalna. Vispa 3 ägg och 5 dl strösocker poröst.


Mosa 3-4 bananer och blanda med 3 msk mjölk, rör ner detta i äggsmeten. Tillsätt 1,5 tsk bakpulver, 3/4 tsk bikarbonat, 1 tsk vaniljsocker och 5 dl vetemjöl tillsammans med det smälta smöret. Rör snabbt ihop till en smet.


Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda tills kakan är helt genombakad, tar ca 20 minuter i mitten av ugnen.


Stjälp upp kakan på ett sockrat smör- eller bakplåtspapper på köksbänken och låt svalna något.


Gör därefter glasyren: Smält 100 g smör och låt svalna något. Sikta ner 3 dl florsocker, 2 msk kakao och 1 tsk vaniljsocker i en skål. Rör ner 1-2 msk kallt starkt kaffe. Rör ner smöret och blanda snabbt ihop till en smidig glasyr. Bred glasyren över banankakan och toppa med kokos.


Låt glasyren stelna och skär sedan i bitar. Kakan är jättegod att ta direkt från frysen till kakfatet, tinar på ett kick.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:21

 

Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra – ett perfekt sätt att ta tillvara grönsaker som börjar bli tråkiga i kylskåpet.


Skär 1 squash och 2 paprikor i olika färger i grova bitar. Grovhacka en stor gul lök och finhacka 1-2 vitlöksklyftor.

Hetta upp lite olivolja i en stor gryta och fräs lök och vitlök. Tillsätt de andra grönsakerna efter en liten stund och låt även de svettas. Tillsätt 1 burk krossade tomater (400 g) och krydda med chilisås, ett lagerblad, en nypa strösocker samt salt och svartpeppar. Låt koka 15 minuter under lock, rör då och då.


Låt sedan koka 10-15 minuter utan lock så att grytan tjocknar något.


Servera som tillbehör till grillad kyckling, kött eller fisk. Grytan är allra godast att äta dagen efter, så förbered gärna kvällen innan. Grytan går även utmärkt att frysa in och tas fram senare.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:19

 

Högrev brukar traditionellt sett användas till långkok på hösten och vintern. Men på sommaren passar denna prisvärda köttdetalj utmärkt till grillning i hel bit – och resultatet blir en fantastiskt fin och mör köttbit som kan mäta sig med ryggbiff i mina ögon.


Putsa en fin bit högrev på ca 1 kg. Bind ev. upp den.


Marinera högrevet på valfritt sätt. Tänk på att det är en rejäl köttbit så snåla inte på kryddorna.


Lägg grillkol på ena halvan av klotgrillen – på så vis kan du grilla köttet på indirekt värme. Låt köttet få en fin yta runt om genom att grilla på direkt värme, dvs. över glödbädden. Flytta sedan köttbiten till grillhalvan utan kol och grilla på indirekt värme tills tills innertemperaturen är 62 grader för röd-rosa kärna. Uppemot 70 grader för genomstekt. Vänd köttet då och då under grilltiden.


Låt köttet vila på skärbrädan en stund innan du skär upp det i tunna skivor, på så vis stannar köttsaften kvar i köttet och du får ett saftigare resultat.


Blir det rester över? Köttet är underbart att tärna ner i en hemgjord pytt-i-panna dagen efter.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:18

  Tyvärr blev bilden på denna rätt så dålig i min iPhone – men jag lovar att fixa en bild nästa gång detta smarriga tilltugg läggs på grillen. Rullarna passar lika bra som förrätt som tillbehör till middagen.


Mosa 2 avokado och blanda med lite pressad citronsaft, en pressad vitlöksklyfta och lite finhackad röd chili.

Dela en kula mozzarella i 16 stavar.


Lägg ut 8 minitortillas på köksbänken och fördela avokadoröran över bröden, spara en kant på ena sidan av tortillabröden. Fördela även mozzarellaosten.


Rulla ihop tortillasen och fäst med blötlagda tandpetare.


Grilla tills rullarna har fått fin färg runt om och osten har börjat smälta.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:15

 

En snabb pastasås med mycket smak – makens favoritvardagsrätt!


Koka 300 g fullkornspasta.


Strimla 2 paket bacon och stek knaprigt i en varm stekpanna. Tillsätt 1 tärnad paprika, 1 skivad rödlök, 1 hackad vitlöksklyfta och 4-5 skivade champinjoner.


Fräs grönsakerna och tillsätt sedan 2 dl crème fraiche och krydda med svartpeppar, torkad basilika och oregano. Om du vill ha lite hetta så tillsätt även lite chiliflakes.


Låt såsen koka ihop och det är sedan klart för servering!

Av Regina - 14 oktober 2012 10:13

 

Mixa bladen från 1 stor kvist färsk rosmarin och 1 vitlöksklyfta. Tillsätt lite salt, svartpeppar och lite rivet citronskal. Tillsätt även 4 msk vitt vin och 2 msk matolja. Mixa alltihop till en härligt grön marinad.


Marinaden passar bra till fläskkött och kyckling.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards