Alla inlägg under oktober 2012

Av Regina - 14 oktober 2012 10:10

 

Svängde ihop denna gryta idag – blev mycket nöjd!


Koka ris till fyra personer. Tärna 300-400 g kassler. Tärna även 1 paprika och skiva 4-5 färska champinjoner. Hacka 1 vitlöksklyfta och skiva 1 rödlök.


Fräs grönsakerna i smör och pudra över curry efter smak. Tillsätt kasslern och låt allt bli varmt.Tillsätt 1,5 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning. Låt koka några minuter innan du tillsätter 2 dl crème fraiche, 2 msk chilisås (ketchup-style) och svartpeppar. Salt behövs förmodligen inte, då kasslern är salt i sig.


Låt såsen koka ihop och servera med ris och gärna lite jordnötter.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:08

 

Gillar du inte kålpudding sedan du serverades en ”grå obestämbar massa” i skolbespisningen? Testa min kålpudding så hoppas jag du får upp ögonen för denna underbara husmansrätt. Passa på medan den spröda sommarkålen finns i butiken.


Sätt ugnen på 175 grader.


Skär 1 litet vitkålshuvud i mindre bitar. Fräs vitkålen i omgångar i lite smör. Tillsätt en skvätt ljus sirap mot slutet av stekningen för att få fram en god sötma hos kålen och ge den en härlig yta.


Blanda under tiden 500 g fläskfärs med 1 msk kinesisk soya, 2 msk flytande kalvfond, 3 msk ströbröd, 1,5 dl grädde och 0,5 dl kallt vatten. Rör ihop till en smidig smet och krydda med salt och svartpeppar. Gillar du kryddpeppar kan du ha i ett uns av det (men nä, det hoppar jag över).


Hacka 1 gul lök och blanda ner den i färsen.


Blanda ner 1/3 av den frästa vitkålen i färsen. Varva sedan resterande vitkål med färsen i en ugnsfast form. Toppa med vitkål.


Skjuts in i mitten av ugnen i 45-50 minuter.


Medan kålpuddingen är i ugnen hinner du koka potatis och göra en smaskig gräddsås:

Koka upp 3,5 dl grädde tillsammans med soya och kalvfond. När kålpuddingen börjar bli klar kan du skeda en härlig fond ur gratängformen som ger såsen underbar smak. Smaka av med salt och svartpeppar.


Servera så klart denna anrättning med lingonsylt och gärna snabbinlagd gurka (se separat recept).

Av Regina - 14 oktober 2012 10:07

 

1-2-3 – så var det klart!


Blanda 1 msk ättika (12 %), 2 msk strösocker och 3 msk kallt vatten i en skål. Rör så att sockret löser sig och tillsätt lite fryst dill eller dito persilja.


Skiva vanlig gurka tunt och lägg i lagen. Låt ligga typ 5 minuter innan servering. Klart!

Av Regina - 14 oktober 2012 10:05

 

Banan + Toffee = Banoffee Pie :)


Börja med att koka en oöppnad konservburk sötad kondenserad mjölk i en kastrull med vatten. Se till så att burken är täckt av vatten hela tiden. Detta tar hela tre timmar – men då hinner du ju pyssla med annat under tiden. Resultatet blir en gudomlig kolakräm – något som italienarna kallar ”dulce de leche”, vilket även är kanongott till andra desserter eller till en god vaniljglass.


Ta upp konservburken och låt den svalna. Detta kan du även förbereda dagen innan, förvara den kokta burken i kylen över natten. Låt sedan burken stå framme i rumstemperatur så att den blir smidig att breda ut senare.


Mixa 18 digestivekex i matberedaren och tillsätt 75 gram smält smör. Kör till en grynig massa (våt sand, brukar jag säga). Tryck ut smulorna i en pajform, gärna med löstagbar kant. Låt gärna stå kallt 15-30 minuter, så att smöret stelnar.


Fördela kolakrämen (den kokta kondenserade mjölken) över smulbottnen. Skiva 2-3 bananer över. Vispa 2,5 dl vispgrädde och fördela även denna över pajen. Toppa med lite grovt riven choklad. Använd potatisskalaren så får du fina flagor!


Klart för servering!

Av Regina - 14 oktober 2012 10:03

 

En riktig Farmor Anka-paj! Receptet är från Leila Lindholm.


Börja med pajdegen: Blanda 4 dl vetemjöl, 0,5 dl florsocker och 150 g kallt smör i matberedaren. Kör till en grynig massa. Tillsätt 1 ägg och kör snabbt ihop till en pajdeg. Om det ser torrt ut och inte formas någon pajdeg kan du tillsätta 0,5 msk vatten.


Forma degen till en tillplattad boll, plasta och låt vila i kylen i 30 minuter.


Sätt ugnen på 175 grader.


Skala, kärna ur och klyfta 10-12 fina äpplen. Stek dem i omgångar i smör tillsammans med råsocker och kanel. När du steker äpplena får du fram ännu mer smak än om du skulle ha lagt dem råa i pajskalet.


Ta fram pajdegen och dela den i två delar, varav den ena delen är lite större än den andra. Tryck ut den stora degbiten i en pajform, ända upp på sidorna. Fördela de stekta äpplena i pajskalet. Mjöla bänken och kavla snabbt ut den resterande lilla degbiten till en så rund platta som du kan. Lägg denna utkavlade degbit som en lock över pajen. Det spelar ingen roll om du inte får ett perfekt, tättslutande lock – det ska ju se hembakat ut!


Skär ett par skåror i pajlocken, pensla med uppvispat ägg blandat med 1 msk mjölk och strössla över lite råsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.


Låt svalna och servera med vaniljglass eller vaniljsås

Av Regina - 14 oktober 2012 10:00

 

Om man blandar kladdkaka med cheesecake så finner man nog den perfekta desserten! Gud så gott detta var! Vid vår senaste fest bjöd vi på dessertbuffé – tre smaskiga amerikanska desserter som du finner på denna blogg :)


Börja med kladdkakan: Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.

Smält 100 g smör. Vispa 3 dl strösocker och 2 ägg poröst. Blanda ner 1,5 dl vetemjöl, 4 msk kakao, 1,5 tsk vaniljsocker och det smälta smöret. Rör snabbt ihop till en smet.


Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, temperatur 200 grader. Kolla med provsticka, den ska vara lite kladdig när du tar ut kakan. Men inte för kladdig – då kan det bli svårt att skära snygga bitar vid servering.


Låt kakan svalna i formen. Lossa sedan kanten och diska av den (du vill ju inte ha bränt ströbröd i din cheesecake). Sätt sedan fast kanten runt kakan igen.


Dags för cheesecake! Vispa snabbt ihop 200 g Philadelphiaost, 2 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker och 3 äggulor. Vispa 3 dl vispgrädde ganska hårt i en separat skål, vänd ner grädden i ostsmeten. De överblivna äggvistorna går bra att frysa – så kan du baka en god marängtårta nästa gång :)


Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten på en tallrik i ca 5 minuter. Mosa 2 dl jordgubbar – färska eller tinade, frysta.


Pressa saften från 1/2 citron i en liten kastrull. Hetta upp citronsaften och låt gelatinbladen smälta ner. Rör ner citronsaft och mosade jordgubbar i ostsmeten.


Fördela ostsmeten i formen över kladdkakan. Plasta formen noga (jag brukar även plasta bottnen för att inte riskera läckage i frysen).


Ställ cheesecaken i frysen i minst 4 timmar, gärna över natten. Ta fram tårtan 15-20 minuter före servering så går den lättare att skära.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:56

 

En krämig coleslaw passar perfekt till en amerikansk BBQ. Passa på att göra coleslaw på sommaren när den goda sommarkålen finns i butik.


Strimla 1/2 litet vitkålshuvud fint – antingen med osthyvel eller i matberedaren. Skala och riv 1 morot fint. Finhacka 1/2 gul lök. Blanda vitkål, lök och morot tillsammans med 1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche. Salta, peppra och tillsätt 1 tsk fransk senap.


Låt stå kallt fram till servering och smaka av, kanske behövs mer salt och peppar. Om coleslawen känns "torr" är det bara att röra ner en sked majonnäs eller crème fraiche. 

Av Regina - 14 oktober 2012 09:54

 

Här är ett turborecept på pizza – gör en sconesdeg istället för klassisk pizzadeg! Tag ditt favoritrecept på sconesdeg, eller använd mitt recept nedan som är hämtat från trotjänaren ”Hemkunskapsboken”.


Sätt ugnen på 250 grader.


Börja med sconesdegen: Blanda 2 dl grahamsmjöl och 7 dl vetemjöl i matberedaren tillsammans med 3 tsk bakpulver och 1 tsk salt. Tillsätt 100 g kallt smör i tärningar, kör till en grynig massa. Tillsätt 3,5-4 dl mjölk tills du får en deg (lite lätt kladdig).


Platta eller kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper – antingen gör du en stor pizza eller så delar du degen i fyra delar och gör fyra portionspizzor.


Supersnabba tomatsåsen gör du genom att blanda lika delar ketchup och chilisås, krydda med lökpulver, vitlökspulver och valfria örtkryddor (oregano/basilika är ju klassiska pizzakryddor). Fördela tomatsås över pizzan, toppa med ost och därefter valfri fyllning.


Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, tills bottnen har fått fin färg både över- och undertill.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards