Alla inlägg under oktober 2012

Av Regina - 14 oktober 2012 09:52

 

Lax, pressad potatis och sherrysås… Åh så gott!


Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen.


Putsa en fin laxsida (ca 600-700 gram för fyra portioner). Lägg laxen på ett smörat bakplåtspapper. Skiva 1 liten gul lök tunt och gör likadant med 1 citron. Krydda laxen med en bra citronpeppar och fördela lök- och citronskivor på toppen. Tillsätt ev. en skvätt vitt vin om du råkar ha en slatt hemma. Lägg ett folieark på toppen och nyp ihop paketet ordentligt. Lägg laxen i en ugnsform och sätt in i ugnen. Efter 40-45 minuter är laxen klar.


Skala och koka under tiden potatisen.


Dags att börja med den fantastiska såsen! Grovhacka 1/2 gul lök och fräs den i lite smör i en kastrull. Tillsätt 1 fiskbuljongtärning och 1 dl vitt vin och 1 dl vatten. Låt detta koka ihop och reducera en liten stund. Sila sedan såsbasen över en ny katrull. Tillsätt 2,5 dl mellangrädde och 1/2 dl sherry av god kvalité. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha lite mer färg på såsen kan du färgsätta den med lite soya. Red av med maizenaredning.


Servera laxen med pressad potatis, sherrysås och en god sallad!

Av Regina - 14 oktober 2012 09:50

 

Det här superbra receptet är hämtat från Leila Lindholms bok ”A piece of cake”. Detta är ett grundrecept som ger två mindre bröd, och du kan variera med massa olika toppingar (ex. örter, rödlök, fetaost…).


Smula 25 g jäst i en bunke. Tillsätt 3 dl ljummet vatten, 1/2 dl olivolja, 1 msk flingsalt och 2 msk honung. Rör så att jästen löser sig. Tillsätt 7-8 dl vetemjöl och knåda degen i maskin eller för hand ca 5 minuter så att du får en smidig och elastisk deg.


Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter, till dubbel storlek.


Ta fram en bakplåt, ringla olivolja och strö flingsalt på plåten. Använd ej bakplåtspapper.


Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda degen och platta ut till kakor, ca 1 1/2 cm tjocklek. Lyft över på bakplåten och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.


Sätt fingrarna i degen så att massa små hål bildas. Ringla olivolja och strössla flingsalt över bröden. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter (varmluft) tills bröden har jäst upp och fått fin färg både på över- och undersidan.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:47

    

När jag jobbade ett år på en förskola var detta min favoriträtt. Självklart gjorde kocken Ann-Sofie denna rätt åt oss min sista arbetsdag! En försvenskad taco kan man säga :)


Skala och grovriv 2 morötter. Fräs 400 g bland- eller nötfärs i lite smör. Tillsätt 1/2 hackad gul lök och 2 hackade vitlöksklyftor. Blanda ner de rivna morötterna. Tillsätt 400 g krossade tomater och 1 dl mellangrädde. Smaksätt med 1 köttbuljongtärning och 2 tsk torkad basilika. Smaka av med salt och peppar.


Låt såsen koka ganska kraftigt så att det mesta av vätskan försvinner. Är röran för lös blir det svårt att fylla tortillabröden…


Sätt ugnen på 225 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen.


Ta fram en ugnsform (gärana rektangulär) och lägg ett tillklippt bakplåtspapper i botten.


Fördela röran över 8 tortillabröd. Rulla ihop rullarna och lägg tätt tillsammans i ugnsformen. Toppa med ost och gratinera i ugnen tills osten har fått fin färg, ca 10-15 minuter.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:45

 

Nybakade frallor serverade med smör, ost och marmelad – är det inte lycka så säg!


Koka upp 1 liter vatten i vattenkokaren. Blanda 8 dl havregryn och 1 dl krossade linfrö i en stor degskål. Tillsätt 1,5 tsk salt och 75 g smör. Häll det heta vattnet över blandningen och rör runt så att allt blandas. Låt detta stå och svälla och svalna i ca 1 timme, tills det känns fingervarmt.


Smula ner 50 gram jäst och 3 msk honung i blandningen, rör runt så att jästen löser sig. Tillsätt knappt 1,5 liter vetemjöl i omgångar tills du får en smidig deg. Kör degen smidig i köksmaskinen eller arbeta för hand.

Låt degen jäsa i rumstemperatur, övertäckt och på en dragfri plats i ca 1 timme.


Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda degen och ta ut 30-32 degbitar. Rulla frallor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt frallorna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 200. Grädda frallorna i mitten av ugnen i omgångar. När du tar ut en plåt penslar du frallorna med kallt vatten och låter dem svalna på galler under en bakduk, för en mjuk skorpa.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:43

 

Ett smidigt sätt att pimpa kladdkakan lite :) Receptet på frostningen är hämtat från Leila Lindholm (så klart!)


Gör en kladdkaka enligt ditt favoritrecept (här på bloggen hittar du ett kladdkaksrecept under ”Jordgubbs cheesecake med chokladbotten”).


Rör ihop frostingen: Vispa snabbt ihop 75 g Philadelpiaost, 1/2 dl jordnötssmör (krämigt), 2 dl florsocker, 2 msk kakao och 1 tsk vaniljsocker med hjälp av elvispen. Tillsätt 1/2 msk varmt, starkt kaffe. Bred frostingen över kakan och toppa med salta jordnötter.


Tips! Frostingen går bra att förbereda och förvara i kylen, så slipper du göra den precis innan du ska servera tårtan. Den går till och med att frysa – så gör gärna dubbel sats så har du frosting till cup cakes eller ytterligare en kaka :)

Av Regina - 14 oktober 2012 09:41

 

Mycket smaskig köttgryta som improviserades ihop en vardagkväll - fläskfilé går snabbt att tillaga och blir mört och gott.


Skiva 500 g fläskfilé i cm-tjocka skivor. Skala, halvera och skiva 1 gul lök. Finhacka 1-2 vitlöksklyftor. Hacka 3-5 soltorkade tomater i olja samt tärna 1 röd paprika.


Bryn köttet i omgångar i smör. Fräs lök, vitlök och paprika. Tillsätt det brynta köttet och paprikan.


Tillsätt 1 dl vatten och 2,5 dl mat- eller mellangrädde. Smaksätt grytan med en skvätt kalvfond, soya samt svartpeppar. Smaka dig fram om salt behövs, då både fond och soya är salta. Smula över 1 tsk torkad oregano.

Låt grytan koka ihop, red ev. av grytan med maizena redning.


Servera grytan med valfritt tillbehör.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:38

 

Genom att koka revbenen innan gör du dig själv en stor tjänst: du får möra revben, du kan förbereda rätten dagen innan och buljongen som bildas är en perfekt bas till en härlig köttfärssoppa.


Skär drygt 1,5 kg tjocka revben i bitar. Koka upp vatten i en stor gryta tillsammans med gul lök och morot i bitar. Smaksätt vattnet med salt, svartpepparkorn, lagerblad och cayennepeppar. Låt revbenen småkoka tills köttet börjar släppa från benen, ca 1 timme.


Ta upp revbenen ur buljongen och låt dem svalna innan du sätter in dem i kylen – dagen efter kommer det att gå snabbt att fixa middagen. Sila buljongen och frys in tills du blir sugen på en god köttfärssoppa.


Blanda en glaze till revbenen när det är dags för middag: Rör samman chilisås (av ketchuptyp), honung, japansk soya, pressad vitlök och svartpeppar. Pensla revbenen med glazen och värm dem i mitten av ugnen i 200 grader. Vänd på revbenen efter en stund och pensla andra sidan oxå.


Rör ihop en guacamole: Mosa 2 mogna avokado, kärna ur och tärna 1 tomat. Finhacka 1/2 rödlök och 1/2 röd chili. Blanda avokado, tomat, chili och rödlök i en skål. Smaksätt med 1 pressad vitlöksklyfta och pressad saft från lime eller citron. Smaka av med salt och peppar.


Lägg samman tortillabröd två och två med en smakrik ost emellan – quesadillas. Stek dem i en torr stekpanna tills bröden har fått fin färg och osten har smält.


Servera revbenen med quesadillas, ev. nachos, guacamole och sallad.

Kött · Taco
Av Regina - 14 oktober 2012 09:37

 

Jag hade en bit kassler hemma och blev grymt sugen på sweet chilisås – undrar ifall det funkar med kassler? Jorå, funkar fin-fint :)


Strimla 300 g kassler. Skala, halvera och skiva 1 rödlök, finhacka 1-2 vitlöksklyftor. Tärna 1 gul paprika.

Fräs kassler i lite smör, tillsätt lök, paprika och vitlök.


Häll över 2,5 dl mellangrädde, smaksätt med japansk soya och sweet chilisås efter tycke och smak. Jag älskar sweet chilisås – så jag tar mycket! Smaka av grytan med peppar, jag tror inte du behöver salta med tanke på sältan från kasslern och soyan.


Servera med ris och grönsaker.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards