Alla inlägg under oktober 2012

Av Regina - 21 oktober 2012 20:32

 

Om solen skiner och ni vill sitta länge vid grillen och vänta på en underbar kyckling – ja, då är detta rätten för er! Kombinera gärna med ananasdesserten nedan.


Börja med kycklingen: Klyv en hel kyckling längs med bröstbenet och vik upp den, så att den kan läggas ganska platt mot skärbrädan. Detta gör att kycklingen tillagas snabbare, då värmen kommer åt köttet lättare.


Gnid in kycklingen med lite olivolja, detta gör att kryddorna fäster bättre. Krydda kycklingen runtom med Jerk krydda (finns i välsorterade butiker – eller sök på nätet för receptet, kryddblandningen innehåller många olika kryddor). Salt behövs förmodligen inte, då färdiga kryddblandningar oftast innehåller rikligt med salt.

Gör en potatisgratäng och sätt in den i ugnen – den borde vara färdig samtidigt som kycklingen. Eller välj något annat tillbehör som du är sugen på.


Tänd grillen – om du använder klotgrill är det smart att lägga kol bara på ena halvan. På så vis kan du kontrollera värmen lättare. Låt kycklingen få färg runt om över glöden och flytta den sedan till den halvan som inte har kol – lägg på locket och du har en bra ugn. Räkna med 30-40 minuter, glöm inte att vända på kycklingen då och då. Kontrollera vid lårbenet att kycklingen är klar.


Låt kycklingen vila några minuter innan du skär upp den. Servera kycklingen med en citronklyfta, potatisgratängen och en blandad sallad.


Dryckestips: Red Stripe, ljus lager från Jamaica med artikelnummer 1531, eller ett lätt vin – varför inte en tysk Riesling (finns flera goda att välja på)

Av Regina - 21 oktober 2012 20:30

 

Smart att förbereda desserten på grillen. Sockerlagen kan du variera i det oändliga, här kommer ett bra grundrecept med vaniljsmak.


Skär av toppen och botten av en färsk ananas. Skala den med kniven och skär bort stocken. Skär ananasen i kuber, ca 2,5 x 2,5 cm stora kuber. Trä frukten på blötlagda träspett, eller metallspett, och grilla ananasen innan du lägger på middagen på grillen. Har du inte grillen tänd just idag går det säkert bra att steka frukten oxå – men du behöver du ju inte joxa med spetten.


Koka upp en sockerlag: 2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 dl vatten. Undvik att röra i sockerlagen, det kan bildas kristaller om man rör. Häll upp den varma sockerlagen i en skål och lägg ner de grillade ananaskuberna. Låt stå och dra fram till servering.


Servera med vaniljglas och gärna lite torrostad kokos (rosta kokosflingor i en torr stekpanna hastigt – akta så att det inte bränns).

Av Regina - 21 oktober 2012 20:27

 

OK, det kanske är lite ovanligt att döpa ett recpet efter en sås. Men när du väl har testat denna sås så kommer du upptäcka att den passar till väldigt mycket – kyckling, fisk, kött, sallad, dip… Just idag blev det pastasallad och fläskkotlett. En härligt ljusgrön sås, som du självklart kan göra med andra örtkryddor (vi har även testat med gräslök och oregano). Hemligheten är att använda matberedaren/mixer – för att verkligen få ut både smak och färg från de gröna kryddorna. Beroende på vad du serverar såsen till, så passar den lika bra till vardag som till fest.


Plocka bladen från 1 kruka färsk basilika och skala 1 vitlöksklyfta. Kör basilika och vitlök i matberedaren tills det är finhackat. Tillsätt en klick crème fraiche och kör till en ljusgrön sås. 


Rör ihop kvarvarande knappa 2 dl crème fraiche och 1-2 msk majonnäs i en skål, tillsätt den gröna mixade såsen. Krydda med honungsalt och svartpeppar


Lägg över såsen i en fin skål och låt den stå i kylen fram till servering – förbered gärna såsen dagen innan så smakar den ännu mer. Servera såsen till vad du vill :)

Av Regina - 21 oktober 2012 20:24

 

Det här är en rätt som tar tid – men det är det värt. Förbered köttet på morgonen eller kvällen innan och grilla långsamt för bästa smak.


Putsa en rejäl kalkonbröstfilé, ca 1-1,5 kg. Riv skalet från 1 citron och hacka 1 röd chili fint (ta bort kärnorna och innerväggarna om du vill ha det mindre starkt). Blanda citron och chili med 2 msk flingsalt samt lite svartpeppar. Gnid in kalkonbröstfilén med saltblandningen, plasta och lägg i kylen tills det är dags för grillning.

Gör en snabb glaze: Blanda 3 msk honung och 1 dl vatten.


Lägg kolbriketter på ena halvan av klotgrillen och tänd på. När du har fått en perfekt glödbädd är det dags att lägga på kalkonfilén. Lätt filén få en fin yta runt om och flytta den därefter till den sidan av grillen som inte har kol. Lägg på locket och tillaga 40-60 minuter, vänd då och då på filén. Under senare delen av grilltiden penslar du även filén med honungsglazen.


Kolla med köttermometer om kalkonen är klar (70 grader), eller skär ett snitt i den tjockaste delen. Låt kalkonen vila på ett fat ca 5 minuter innan du skär upp den i tunna skivor.


Servera med ex. en blandad sallad och potatisgratäng.

Av Regina - 21 oktober 2012 20:21

 

Mmm, vårens första rabarberpaj. Behöver nog ingen närmare presentation :)


Sätt ugnen på 175 grader och se till så att ugnsgallret är i nedre delen av ugnen.


Börja med smuldegen. Smält 150 gram smör. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke: 1 dl strösocker, 3 dl vetemjöl, 1,5 dl havregryn, 1 tsk bakpulver, 1 krm salt. Slå det smälta smöret över de torra ingredienserna och rör runt.


Ansa och slanta 3-4 rejäla rabarberstjälkar. Lägg rabarbern i en pajform och strö över 1-2 msk strösocker. Om du vet med dig att dina trädgårdsrabarber brukar vattna sig vid tillagning, så pudra gärna över lite potatismjöl också.

Fördela 100 g mandelmassa över rabarbern, går bra att smula med fingrarna – behöver inte vara något finlir. Fördela smuldegen över detta.


Skjuts in i ugnen i ca 25-30 minuter, tills pajen har fått fin färg och rabarbern har blivit mjuk. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Av Regina - 21 oktober 2012 20:18

 

Rödbetor och fetaost är bästa kompisar! Om du förkokar rödbetorna dagen innan så går det supersnabbt att få middagen klar.


Förkoka 700-800 gram färska rödbetor. Det tar 20-30 minuter, beroende på storlek. Spola dem i kallt vatten och skala dem.


Klyfta rödbetorna och fördela dem på dubbla folieark. Ringla över honung, flingsalt, svartpeppar och toppa med en klick smör. Nyp ihop foliepaketen.


Mosa 200 g fetaost i en skål och blanda ner 1 dl crème fraiche och 1-2 msk mjölk. Krydda med svartpeppar och lite torkad eller färsk oregano. Undvik att salta, då fetaosten är väldigt salt i sig.


Grilla rödbetspaketen eller kör dem i ugnen (200 grader i ca 15 minuter) tills rödbetorna är varma. Servera rödbetorna med fetaostcremen och valfritt tillbehör.

Av Regina - 21 oktober 2012 20:16

Tyvärr glömde jag ta bild på denna anrättning. Vår vän Tommy med familj var hos oss på mitt-i-veckan-grillning, mycket trevligt! Han fixade stoooooora aluminiumfoliepaket till grillningen.


1) Koka 1-1,5 kg färskpotatis (ha gärna en liten kärna kvar i dem) tillsammans med dill. Häll av potatisen och låt dem ånga av någon minut. Klä insidan av en stekpanna med alumiumfolie, dubbla ark. Stekpannan hjälper till att hålla foliepaketet i fin form. Häll över den kokta potatisen i aluminumformen. Skala och klyfta små sharlottenlökar (eller ta rödlök) och lägg även detta i aluminiumformen. Avsluta med att lägga skivad mozzarellost överst. Salta och peppra. Täck med mer aluminiumfolie och vänd upp-och-ner på hela paketet, använd gärna en stor tallrik till din hjälp. Packa in hela paketet i mer aluminiumfolie, så att det blir tätt och någorlunda stadigt. OBS! Ha koll på vilken sida som mozzarellaosten är på. Du vill att den ska ligga överst när du grillar sedan, annars så fastar den lätt i aluminiumfolien när du ska servera.


2) Gör ett liknande paket – men fyll detta med goda grönsaker. T. ex. paprika, majskolv (på burk, annars förkoka färsk) och coctailtomater. Salta, peppra och slå noga in paketet i mer aluminiumfolie.


Grilla paketen tills allt är genomvarmt och servera direkt till en god köttbit!

Av Regina - 21 oktober 2012 20:14

 

En riktig sommarfavorit! Tack Åsa för receptet! Det blir minst 8 portioner av denna sås (a little goes a long way) – så varför inte hälla hälften i en fin burkoch ha som hemgjord gå-bort-present till sommarens fester :)


Grovhacka 1/2 gul lök och 2-3 vitlöksklyftor.


Blanda alla ingredienser i mixer eller matberedare: 1 burk Cambell’s tomatsoppa, 2 dl neutral matolja, hackad gul lök och vitlök, 2 tsk senap, 1 tsk salt, 1 tsk curry, 1,5 tsk paprikapulver, 2-3 msk strösocker och 2 msk ättika.

Mixa tills allt är blandat och det har blivit en slät sås. Låt såsen stå kallt till servering.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards