Alla inlägg under oktober 2012

Av Regina - 14 oktober 2012 09:34

 

Hemgjord kebab – mums!! Om du förbereder kött och sås dagen innan går middagen supersnabbt att få på bordet. Fredagsmys?


Strimla 500 g fläskkött (ex. benfri karré, picnicbog eller skinkstek). Blanda ihop en marinad, se två förslag här:

1) Matolja, kinesisk soya, grillkrydda, vitlökspulver och svartpeppar.

2) Matolja, torkad oregano, vitlökspulver och svartpeppar.

Marinera köttet minst 3-4 h, gärna över natten.


Blanda en kall sås, här kommer två förslag:

1) 2 dl crème fraiche, 2 msk majonnäs, chilisås (av ketchuptyp), pressad vitlök och cayennepeppar. Smaka av med salt och svartpeppar.

2) 2 dl crème fraiche, 2 msk majonnäs, citronpeppar, torkad basilika, lökpulver och flytande honung. Smaka av med salt och svartpeppar.


Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatis och skär i pommes-stavar. Blanda potatisen med matolja och salt på en plåt, skjuts in i ugnen :)


Stek köttet i omgångar i en het stekpanna.


Servera köttet med kall sås, hemgjord pommes och en god sallad.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:31

 

En riktig favorit – passar som ensamrätt till fyra personer eller förrätt till dubbelt antal gäster.


Börja med kräftröran (gör den gärna dagen innan om du har möjlighet): Hårdkoka 2-3 ägg, låt svalna. Häll av 1 burk kräftstjärtar (170 g), grovhacka dem något. Skala och finhacka 1/2 rödlök.


Blanda 2 dl crème fraiche, 2 msk majonnäs och fryst dill. Tillsätt kräftstjärtar och rödlök. Grovhacka de kalla äggen – eller skär dem i äggskivaren två gånger (vrid det skivade ägget ett kvarts varv och skiva ytterligare en gång = grovhackade ägg). Blanda ner äggen och krydda röran med salt och mald svartpeppar. Lite citronsaft är också gott i. Låt röran stå kallt fram till servering.


Skala och grovriv 1 kg fast potatis. Krama ur så mycket vätska du kan ur potatisen. Blanda potatisen med 1 ägg, 1 dl flytande smör, salt, svartpeppar och 1 dl kolsyrat (eller vanligt) vatten.


Värm våffeljärnet och grädda fyra-sex rejäla potatisvåfflor (beroende på järnets storlek). Servera våfflorna med kräftröran och en god sallad.

Av Regina - 14 oktober 2012 08:52

 

Chokladbotten, chokladmousse och passionstäcke. Jag har bara ett ord att säga: Mums! Receptet är hämtat från ICA, men jag gör här dubbel botten för att få en drygare kaka än i deras originalrecept. Kakan är dessutom glutenfri, så enm given dessert till din vän som inte får äta vetemjöl etc. 


Riv 400 g mandelmassa grovt i matberedaren (eller för hand). Rör ner 2 hela ägg och 1 äggvita (gulan sparar du till moussen) samt 2 msk kakao.


Smörj en form med löstagbar kant (diameter 22 cm). Häll chokladsmeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Kolla med provsticka så att bottnen är genombakad. Låt chokladbottnen svalna i formen.


Gör chokladmoussen: Smält 200 g vit choklad (i micron eller över vattenbad). Vispa 1 dl vispgrädde fluffigt och rör ner 1 dl matyoghurt. Rör snabbt ner 1 äggula i den smälta chokladen (chokladen stelenar då till) och vispa sedan snabbt ner chokladmassan i grädd/yoghurtblandningen. Vispa till en slät mousse. Bred moussen över chokladbottnen i formen. Ställ i kylen i minst 2 timmar.


Avsluta med passionstäcke: Blötlägg 2 gelatinblad i lite kallt vatten. Halvera och gröp ur 3-4 passionsfrukter och lägg fruktköttet i en skål. Koka upp 1 dl vatten och 2 msk socker. När sockret har löst sig tillsätter du gelatinbladen, rör runt så att gelatinet löser sig. Låt sockerlagen svalna något och blanda sedan ner passionsfrukten.


Häll ett passionstäcke över den stelnade chokladmoussen. Låt stå kallt fram till servering, minst 1 timme. Garnera gärna tårtan med physalis vid servering.

Av Regina - 14 oktober 2012 08:43

 

En favorit hemma hos oss! Perfekt att göra om grönsakerna i kylen börjar se lite trista ut...


Ansa och skär 250 g färska champinjoner i kvartar. Skölj och skär en paprika i bitar. Strimla en rödlök.


Hetta upp smör i en stekpanna, stek grönsakerna (börja med champinjonerna).


När grönsakerna börjar bli klara tillsätter du 1-2 msk god balsamico/balsamvinäger (både ljus och mörk vinäger är smaskens, ta det du har hemma). Låt vinägern koka in och servera grönsakerna till ex. kyckling eller kött.

Av Regina - 14 oktober 2012 08:33

 

Hembakt bröd - vad passar väl bättre till en mumsig soppa en regnig söndag?


Värm 3 dl mjölk till fingervärme, alltså 37 grader. Smula ner 25 g jäst i en bunke och häll mjölken över. Rör tills jästen har lösts upp, tillsätt 1 tsk salt, 1 msk honung och 2 msk flytande smör.


Blanda ner 7-8 dl rågsikt, knåda för hand eller i maskin tills du får en smidig, elastisk deg.


Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela i 3-4 bitar. Forma degbitarna till avlånga baguetter. Lägg baguetterna på en smord baguetteplåt eller på en vanlig plåt med bakplåtspapper. Vrid gärna baguetterna flera varv på plåten, så får de ett läckert mönster.


Låt baguetterna jäsa övertäckta i 30 minuter.


Sätt ugnen på 250 grader. Pensla baguetterna med lite mjölk och strö över ex. sesam- eller vallmofrön. Sätt in baguetterna i mitten av ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader.


När baguetterna har fått en fin gyllene färg runt om är de färdiga. Låt bröden svalna på brödgaller, övertäckta med en bakduk.

Av Regina - 14 oktober 2012 07:52

God morgon mina vänner!


amelia.se har beslutat sig för att sluta med bloggfunktion för privatpersoner. Detta innebär att jag måste skapa en ny blogg... Det var inte lätt att hitta en bloggsajt där mitt användarnamn var ledigt - men nu fann jag bloggplatsen.se :)


Så återigen - varmt välkomna till min "nya" blogg! Jag ska självklart flytta mina recept från amelia-bloggen hit.


Kram på er :)

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards