Alla inlägg under oktober 2012

Av Regina - 14 oktober 2012 10:50

 

Det här receptet är egentligen en halv sats, ger ca 8 bitar. Om du vill göra en stor tårta är det bara att dubbla receptet. Det är en söt och mäktig tårta – so a little goes a long way!


Vispa 2 små ägg med 1,25 dl strösocker. Smält 100 g smör och rör ner 125 gram grovt hackad vit choklad, rör runt så att chokladen smälter. Blanda ner smör- och choklad tillsammans med 1 dl vetemjöl i äggsmeten. Blanda snabbt ihop smeten.


Smöra och bröa en liten springform och häll smeten däri. Grädda i 175 grader i nedre delen  av ugnen i ca 20 minuter (30-35 minuter för en stor tårta).


Ta ut kakan och låt svalna i formen, ställ därefter in den i kylen.


Gör glasyren: Koka upp 2 msk vispgrädde och rör ner 75 g fint hackad vit choklad. Rör så att chokladen smälter.


Ställ in kastrullen i kylskåpet 5 minuter så att glasyren tjocknar lite. Bred sedan glasyren över tårtan.

Låt tårtan stå i kylskåpet fram till servering.


Sikta gärna lite florsocker över vid servering och servera med färska jordgubbar eller varför inte varma hallon på vinterhalvåret.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:48

  Receptet är alkoholfritt men det går bra att tillsätta vit rom eller vodka om man vill ha lite mer sting i bålen.


Tvätta och skiva 1 lime i tunna skivor. Skiva även 5-8 jordgubbar. Lägg frukten i en stor kanna tillsammans med 1,5 dl koncentrerad jordgubbssaft (sådan som du blandar 1+4 i vanliga fall). Om du tar högkoncenterad jordgubbsaft (som du blandar 1+7 i vanliga fall) räcker det med 1 dl.


Tillsätt isbitar och toppa med 5 dl Ginger Ale och 5 dl naturellt mineralvatten.


Servera direkt :)

Av Regina - 14 oktober 2012 10:46

 

Receptet ger 12 amerikanska pannkakor - vilket räcker till två hungriga och pannkaksälskande vuxna :)


Börja med jordgubbskompotten: Mosa 0,5 liter jordgubbar och söta ev. med lite socker.


Pannkakssmeten: Blanda 2,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt i en skål. Smält 2 msk smör och rör ner 2,5 dl mjölk (grön eller röd) och 1 ägg. Blanda ner mjölksmeten i de torra ingredienserna och rör snabbt ihop till en klumpfri tjock smet.


Stek pannkakorna i lite smör (ca 10 cm i diameter) och servera direkt med maple syrup (lönnsirap) och jordgubbskompotten.


Det är även gott med skivad banan, nutella, blåbär etc till – du bestämmer!

Av Regina - 14 oktober 2012 10:43

 


Tomatsallad på rostat bröd, toppad med kycklinfilé och stark ost. Gudagott!


Stek 4 kycklingfiléer i smör. Krydda med valfri krydda och låt bräsera klart i ugnen i lite vitt vin, ca 15-20 minuter beroende på storlek.


Tärna 3-4 tomater, finhacka 1/2 rödlök och skär 4-5 rädisor i små bitar. Blanda detta i en skål tillsammans med en skvätt vit balsamico, olivolja och salt och svartpeppar. Om du har tillgång till färska örtkryddor så är det även gott med lite strimlade örter, ex. oregano och basilika.


Rosta 4-8 skivor av lantbröd och gnid in dem med en halverad vitlöksklyfta efter rostningen. På så vis får du en alldeles lagom dos av vitlökssmak.


Kontrollera så att kycklingen är genomstekt och skär den i fina skivor.


Fördela tomatröran på bröden.  Fördela kycklingen över tomatsalladen och toppa med fint riven stark ost, ex. cheddar, prästost eller Västerbottenost. Servera direkt!

Av Regina - 14 oktober 2012 10:41

En god kall sås som passar perfekt till sommarens grillkvällar. Vi testade denna sås tillsammans med kyckling och grönsaker i pitabröd. En vinnare!


Tina 100 g fryst mango. Mixa mangon tillsammans med 1 dl turkisk yoghurt och 1,5 dl mango chutney – du bestämmer själv om du vill ha mild eller stark chutney. Smaka av med salt, svartpeppar och lite chili flakes för extra hetta.


Låt stå kallt fram till servering.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:39

    

Detta recept har jag snott från ICA. Mycket god paj med knäckig touche som verkligen rekommenderas. Kan tänka mig att pajen även är god med ex. äpple.


Sätt ugnen på 175 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen.


Ansa 500 g rabarber och skär i bitar. Lägg i botten av en pajform. Om du vet med dig att dina rabarber är sura så strössla över lite strösocker. Om du vill undvika en fuktig paj så kan du även pudra över lite potatismjöl.

Blanda 2 dl havregryn, 2 dl strösocker, 1,8 dl vetemjöl, 1 krm vaniljsocker och 0,5 tsk bakpulver i en skål.

Smält 125 g smör och blanda ner 0,5 dl ljus sirap och 0,5 dl vispgrädde.


Häll smörblandningen över de torra ingredienserna och blanda snabbt ihop till en smet. Fördela smeten över rabarberna.


Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter, tills pajen har fått fin färg och rabarbern är mjuk. Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:36

Ett recept som jag har hämtat från kakboken ”Blixtkakor”. Tänk dig en blandning mellan kolasnittar och havrekakor – yummie! Se bild i nästa blogginlägg.


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser i matberedaren och kör snabbt ihop till en deg: 1,5 dl strösocker, 1,5 dl vetemjöl, 3 dl havregryn, 1 tsk bakpulver och 150 g smör.


Dela degen i två delar och rulla/tryck ut degen till två längder på en plåt med bakplåtspapper. Platta till degen något, tänk på att den flyter ut i ugnen.


Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, tills de är gyllene, Skär i snittar direkt efter gräddning och låt svalna på plåten, bryt sedan isär snittarna.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:30

 

En mycket nyttig kladdkaka – den innehåller ju havregryn! Receptet är hämtat från kakboken ”Långpannans lov”.


Sätt ugnen på 175 grader.


Smält 300 g smör i en stor gryta. Blanda ner 5 dl strösocker, 2 dl havregryn och 4 ägg. Rör även ner 3 dl vetemjöl, 5-6 msk kakao och 1 msk vaniljsocker. Rör snabbt ihop till en smet.


Fördela smeten i en bakpappersklädd långpanna med höga kanter. Grädda i mitten av ugnen tills kakan är nästan genombakad,den ska vara lite småkladdig så att den blir seg när man äter den. Borde ta 15-20 minuter i ugnen.


Låt kakan svalna i långpannan och skär sedan i rutor. Denna kaka är supergod att äta direkt ifrån frysen och är perfekt att ha på lut hemma i frysen.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards