Direktlänk till inlägg 21 oktober 2012

Gryta på skogens konung

Av Regina - 21 oktober 2012 21:09

 

Mums! Jag älskar älg och är så glad för att jag har en pappa som är jägare – så i frysen finns alltid älgkött. En favorit är älggryta, men det tar ju lite tid att koka så att köttet blir så där mört. Men jag har ett knep: jag kokar grytan på söndagen (den sköter sig ju själv på spisen) och låter den stå kallt till dagen efter. När det är dags för middagsbestyr efter jobbet går det supersmidigt att bara värma på grytan medan klyftpotatisen står i ugnen. Så visst kan långkok vara vardagsmat – dessutom är ju alltid grytor godast dagen efter :)


Dag 1

Putsa 500 g älgkött och skär i mindre bitar. Har du inte tillgång till älg så köp högrev istället.

Skala 2 gula lökar och skiva dem. Skala 3 morötter och skär dem i större bitar.

Hetta upp smör i en gjutgärnsgryta (eller stekpanna – flytta isf över ingredienserna till en gryta efter hand). Fräs köttet så att det får färg runt om, på så vis stänger du in köttsaften och grytan blir extra bra. Fräs även löken något – den behöver inte bli mjuk men om du fräser den så frigörs smakerna och lökens sötma kommer fram. Tillsätt även morötterna till grytan och blanda runt. Om du vill får du gärna slänga med en grovhackad vitlöksklyfta också.


Krydda med salt, grovmalen svartpeppar, lite torkad timjan och tillsätt vatten så att ingredienserna täcks i grytan. Låt koka upp och sänk sedan värmen, låt grytan småputtra i 1,5-2 h för ett riktigt mört kött. Kika till grytan då och då och fyll på mer vatten. Smaka av med mer kryddor och låt sedan svalna helt innan du sätter grytan i kylen över natten.


Dag 2

Dags att avnjuta grytan tillsammans med valfria tillbehör! Medan ex. riset eller potatisen kokar eller rostas värmer du på grytan på medelvärme på spisen. Smaka av med ev. mer kryddor och tillsätt 1-2 dl grädde för en krämig gryta (kan uteslutas). Red av grytan  med maizena.


Vi serverade grytan med timjanrostad klyftpotatis och färsk sparris stekt i smör med lite flingsalt på.


Smaklig spis!!


Dryckestips: En ale från Sverige rekommenderas till denna rätt

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards