Direktlänk till inlägg 21 oktober 2012

Farmors varma smörgåstårta

Av Regina - 21 oktober 2012 21:13

 

Smörgåstårta måste vara bland det svenskaste som finns, men handen på hjärtat – visst är det en ganska konstig rätt? Man blandar hej vilt massa olika röror och pålägg på en och samma gång…. Men gott blir det!! Här kommer en varm smörgåstårta, recpetet är hämtat från min farmors gamla receptböcker. 70-talsvarning så det skriker om det – men ack så gott!!! Psst, längst ner finner du även desserttips :) Vi gjorde en lite större tårta (på bilden för 6 personer), men receptet nedan är för 4 personer.


Hårdkoka 4 ägg och låt svalna. Skala dem och grovhacka dem (tips – använd äggskäraren och snurra ägget ett kvarts varv). Blanda ägghacket med några rejäla skedar majonnäs, fryst dill och smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå i kylen.


Skala och grovhacka 1 stor gul lök (eller purjolök). Strimla 1 paket bacon och stek detta knaprigt. Tillsätt den hackade löken och låt den mjukna. Pudra över 1 msk vetemjöl, rör runt och tillsätt 2,5-3 dl grädde av valfri fetthalt. Krydda med salt och svartpeppar. Låt röran koka ihop till en stuvning.


Sätt ugnen på 225 grader.


Skiva 3 tomater tunt.


Lägg ut 3 landgångsbröd eller 6 toastbröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela ägg- och dillröran över brödet. Lägg på mer bröd och fördela baconstuvningen där på. Lägg på ett sista lager med bröd och toppa detta med de skivade tomaterna. Strö över lite riven ost och avsluta gärna med några varv från pepparkvarnen.


Gratinera mitt i ugnen i ca 10 -15 minuter, tills osten har smält och fått fin färg. Servera med en blandad grönsallad.


Psst, desserttips!! Fortsätt på retrobanan och gör After eight-päron :) Lägg ut konserverade päron på ett fat. Lägg 1 skiva After eight på vardera päron. Kör i micron tills chokladen börjar smälta (1-1,5 minuter). Servera de varma päronen med vaniljglass.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards