Direktlänk till inlägg 14 oktober 2012

Kålpudding oh-la-la

Av Regina - 14 oktober 2012 10:08

 

Gillar du inte kålpudding sedan du serverades en ”grå obestämbar massa” i skolbespisningen? Testa min kålpudding så hoppas jag du får upp ögonen för denna underbara husmansrätt. Passa på medan den spröda sommarkålen finns i butiken.


Sätt ugnen på 175 grader.


Skär 1 litet vitkålshuvud i mindre bitar. Fräs vitkålen i omgångar i lite smör. Tillsätt en skvätt ljus sirap mot slutet av stekningen för att få fram en god sötma hos kålen och ge den en härlig yta.


Blanda under tiden 500 g fläskfärs med 1 msk kinesisk soya, 2 msk flytande kalvfond, 3 msk ströbröd, 1,5 dl grädde och 0,5 dl kallt vatten. Rör ihop till en smidig smet och krydda med salt och svartpeppar. Gillar du kryddpeppar kan du ha i ett uns av det (men nä, det hoppar jag över).


Hacka 1 gul lök och blanda ner den i färsen.


Blanda ner 1/3 av den frästa vitkålen i färsen. Varva sedan resterande vitkål med färsen i en ugnsfast form. Toppa med vitkål.


Skjuts in i mitten av ugnen i 45-50 minuter.


Medan kålpuddingen är i ugnen hinner du koka potatis och göra en smaskig gräddsås:

Koka upp 3,5 dl grädde tillsammans med soya och kalvfond. När kålpuddingen börjar bli klar kan du skeda en härlig fond ur gratängformen som ger såsen underbar smak. Smaka av med salt och svartpeppar.


Servera så klart denna anrättning med lingonsylt och gärna snabbinlagd gurka (se separat recept).

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards