Senaste inläggen
En riktigt god kantarellmacka i ny tappning! Perfekt som förrätt eller mindre ensamrätt. Vi kompletterade mackan med en sallad med bl a färska fikon. Receptet ger två rejäla mackor eller förrätt till fyra personer.
Ansa 7-8 dl färska kantareller eller tina motsvarande mängd förvällda kantareller från frysen. Om du, liksom jag, änvänder frysta kantareller så här i december så se till att krama ur så mycket vätska som möjligt.
Finhacka 1 liten gul lök.
Skiva 100 g taleggio-ost (spansk kittost).
Stek svampen i en klick smör, tillsätt den hackade löken mot slutet. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och lite hackad persilja (fryst går utmärkt!). Lägg svampröran i en skål och håll varmt under aluminiumfolie.
Skiva lantbröd och stek ena sidan i smör. Vänd på brödskivorna och fördela kantarellröra och taleggio-ost över. Lägg på ett lock och låt brödskivan stekas klart och osten smälta ner.
Fixa en snabb sallad! Vi tog salladsmix, cocktailtomater, färska fikon och gjorde en vinegrett på 1 msk fikon- och dadelbalsamvinäger, 2 msk olivolja samt lite flingsalt och nymalen svartpeppar-
Klart för servering!
Ett hitte-på-recept som blev helt fantastiskt! Vi grillade morötterna, men det går lika bra att ugnsrosta dem. Receptet som ensamtillbehör till middagen är beräknat för fyra personer.
Skala 1 kg morötter och skär i valfria bitar, jag skar i sneda breda skivor. Blanda morotsbitarna med olivolja, nymalen svartpeppar och salt. Tillaga dem antingen på grillen (vi körde i grillwoken) eller i ugnen (225 grader ca 20 minuter, varmluft).
Lägg upp de varma morötterna på ett tjusigt serveringsfat och toppa med godsaker, jag tog:'
Sååååå gott till allt möjligt, eller som lakto-vegetarisk ensamrätt :)
Tacokväll! Och salsan var slut! Tack gode gud för Google ;) På Kung Markattas hemsida hittade jag recept på hemgjord tacosås. Lättlagad och sååå god! Och självklart godare än köpevarianten :) Receptet räcker till tre-fyra personer.
Låt 400 g krossade tomater (helst finkrossade) rinna av i en finmaskig sil. Detta tar ca 10 minuter.
Medan tomaterna rinner av så finhackar du 1/2 rödlök och 1 vitlöksklyfta. Finhacka även 1/2-1 röd chili, beroende på hur stark du vill ha salsan.
Häll över de avrunna tomaterna i en skål och tillsätt sedan rödlök, vitlök och chili. Smaksätt med 1/2 tsk salt, 1/2 tsk rårörsocker, 1 tsk torkad oregano och saften från 1 lime.
Klart för servering! Men självklart smakar salsan bäst om den får stå en stund i rumstemperatur innan middagen.
Fryst, tinad torskfilé - japp, sådant där torskblock! Självklart går det bra med styckfrysta filéer eller färsk, det bestämmer din plånbok :) Ett hitte-på-recept som blev väldigt lyckat, och snabblagat!
Börja med fänkåls- och gurksalladen, receptet hittar du här.
Beräkna 400-500 g torskfiléer till fyra portioner (en rejäl wrap räcker per person, enligt mig). Salta och peppra fisken (jag använder nymalen svartpeppar till allt), stek den sedan i rikligt med smör i en stekpanna.
Värm 4 extra stora tortillabröd (de man köper i 6-pack, inte 8-pack), bred lite majonnäs (Hellmans, så klart! på brödet. Fördela salladsblad, fänkåls- och gurksallad samt den smörstekta torsken över bröden. Vik ihop och avnjut, smaskigt värre!
Så fräscht och gott tillbehör till fisk! Jag gillar inte fänkål så mycket, då det smakar lakrits (blä!). Men vinegretten med dill och citron mildrar verkligen lakritssmaken! Ursprungreceptet hittade jag på bloggen "Matochodla".
Ansa och skiva 1 fänkål och ca 15 cm gurka tunt på mandolinen.
Blanda ihop vinegretten i en skål: 1/2 dl olivolja, saften från 1/2 citron, 2 tsk flytande honung, 1 tsk rödvinsvinäger, lite fryst dill samt salt och nymalen svartpeppar.
Lägg ner fänkål och gurka i vinegretten, blanda runt och låt stå kallt fram till servering. Vi lät salladen stå ca 30 minuter, vilket gav bra smak men fortfarande krispiga grönsaker.
Receptet beskrivs på den eminenta matbloggen Zeinas kitchen som en blandning mellan äpplemunkar och amerikanska pannkakor. Jag kan bara instämma, så otroligt goda! Vi avnjöt dem med kanelkryddat äpplemos och florsocker. Men självklart kan man ha sylt, grädde och/eller glass till. Receptet ger ca 20 st, och mättar 4-5 vuxna.
Blanda 5 dl vetemjöl, 2 tsk torrjäst, 2 tsk vaniljsocker, 1 msk socker och 1/2 tsk salt i en bunke. Tillsätt 4 dl mjölk (uppvärmd värmd till 38-40 grader) och vispa smeten slät för hand. Vispa sedan ner 2 ägg.
Täck bunken med plastfolie, låt smeten jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
När degen nästan är färdigjäst fortsätter du med äpplena. Skala, kärna ur och finhacka 2-3 äpplen (beroende på storlek). Rör försiktigt ner dem i den luftiga och färdigjästa smeten.
Hetta upp lite neutral olja (ex. rapsolja) i en stekpanna och klicka i smeten (storleksmässigt ca 10 cm i diameter, tre pannkakor per stekning blir lagom). Ja, som amerikanska pannkakor. Stek pannkakorna gyllene på medelvärme, om du har för hög värme blir de inte klara i mitten utan bara bruna på utsidan...
Servera pannkakorna direkt med florsocker, äpplemos, sylt, vispgrädde och/eller vaniljglass.
Bästa receptet på tahiwok som jag har testat, smakar nästan som på vår favoritrestaurang! Välj själv vilka grönsaker som önskas, jag hade blomkål, broccoli och röd paprika i kylen. Ursprungsreceptet kommer från Mitt Kök (Expressen).
Börja med att blanda ihop woksåsen, det är den som ger woken den härliga smaken:
Blanda 1 dl kallt vatten, 5 msk kinesisk soya, 0,5 msk rödvinsvinäger, 1 msk färsk riven ingefära (jag använder Santa Marias variant på tub, love it!), 2-3 pressade vitlöksklyftor, lite sriracha (eller annan chilisås), knappt 1 msk flytande honung, 1 msk fisksås samt 1 tsk sesamolja.
Fortsätt med det du önskar i woken, jag tog alltså:
Koka 250 g äggnudlar al dente. Det är viktigt med tuggmotståndet, då de senare ska åka ner i woken.
Hetta upp en stekpanna/wokpanna med lite neutral olja (ex. rapsolja), bryn kyckling och grönsaker i omgångar. När allt är klart blandar du ihop det i pannan och häller woksåsen över. Låt småkoka ca 5 minuter och häll sedan de kokta äggnudlarna i pannan så att även de suger åt sig av den goda woksåsen.
Klart för servering!
Mmm, persiljerot! Hittar du inte det går det lika bra med den betydligt vanligare palsternackan. Perfekt som förrätt eller tilltugg innan maten, eller som tillbehör till varmrätten.
Skala ca 4 persiljerötter (beronde på storlek, är de små får du ta 6-8 st), skär i grova stavar. Lägg dem i en liten kastrull, pressa över saften från 1 citron, häll över 1/2 dl olivolja samt 1 msk salt. Tillsätt sedan vatten precis så det täcker. Låt persiljerötterna koka mjuka, det tar ca 10 minuter. De ska vara mjuka men spänstiga, så kolla dem noga.
Ta upp persiljerötterna och torka av dem med lite hushållspapper. Lägg några blad färsk rosmarin på varje bit, rulla sedan in varje bit i bacon (1/2-1 skiva, beroende på hur mycket bacon du önskar). Fäst baconet med tandpetare, om det behövs.
Stek eller grilla dem nu tills baconet får fin färg. Servera direkt!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|