Senaste inläggen

Av Regina - 22 augusti 2018 22:06

Helt underbar marmelad som funkar lika bra på rostat bröd som till ostbrickan. Reglera mängden ingefära själv, jag gillar en mildare smak. Receptet ger 2-3 små burkar.

Skala och kärna ur päron, det ska bli 500 g när skal och kärnhus är borta. Tärna frukten fint, jag tog faktiskt fram lökhackaren "Alligator" och fick perfekta små tärningar :) Tärningarna ska vara 4-7 mm, ju mindre desto bättre tycker jag.

Låt frukten koka upp tillsammans med saften från 1/2 citron. Låt småkoka ca 10 min, tills frukten mjuknat. Tillsätt då 2 dl syltsocker och 1/2-1 msk finhackad färsk ingefära. Jag vill verkligen tipsa om ingefära på tub (puré) från Santa Maria - såååå smidigt! Låt marmeladen nu koka ca 5 minuter. Klart!

Häll upp på varma, rena och steriliserade burkar. Jag brukar sterilisera burkar/flaskor genom att ställa dem och locken på en ugnsplåt. In med plåten i kall ugn och sätt sedan ugnen på 125 grader. När ugnen når bestämd temperatur så låt plåten stå i ugnen minst 10 minuter.

Förslut marmeladburkarna direkt. Förvaras i kylen och håller flera år - och är en perfekt gå-bort-present!   

Av Regina - 22 augusti 2018 21:53

Denna paj bakade jag flera gånger 2009-2010, men sedan tappade jag bort receptet... Tänk vilken lycka när jag snubblade över det via en Google-sökning då jag hamnade på Arlas hemsida!

Börja med pajbotten, där jag föredrar matberedare som hjälp med detta moment: Blanda 2,5 dl vetemjöl och 2 msk strösocker. Tillsätt 125 g kallt smör skuret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt 2 msk kallt vatten och kör snabbt ihop till en boll - degen är klar! Tryck ut degen i en pajform, lämplig diameter 24-25 cm. Nagga botten med en gaffel och fäst upp degkanterna med remsor av aluminiumfolie. Om du har tid så får gärna pajformen med deg vila 30 min i kylen.

Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen är varm förgräddar du pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Fortsätt med fyllningen: Skala, kärna ur och skiva 3 stora päron. Fräs dem mjuka i en klick smör i stekpannan. Vispa därefter 3 ägg och 1 dl strösocker pösigt i en bunke. Rör ner 1,5 dl kesella (kvarg) och 1 dl crème fraiche (34 % fetthalt använder jag). Finriv 100 g mandelmassa och blanda i fyllningen.

Häll den krämiga fyllningen i det förgräddade pajskalet (ja, du tar ju bort aluminiumfolien från kanterna först). Fördela päronbitarna överst.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.

Serveras så klart med en härlig vaniljglass

Av Regina - 22 augusti 2018 21:34

En kaka som funkar lika bra till eftermiddagskaffet som till dessert med en kula vaniljglass. Gott!

Smöra och bröa en form, jag tog en springform med diametern 24 cm. Men självklart funkar en rektangulär form lika bra :)

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa 150 g smör mjukt, tillsätt sedan 1,5 dl strösocker. Vispa sedan ner 2 ägg, men ta ett ägg i taget.

Rör ner 3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver. Bred sedan försiktigt ut den fasta smeten i den förberedda bakformen (jag tog mjölade fingrar till hjälp...).

Skala och kärna ur 4 stora päron. Skär päronen i bitar och fördela över smeten i formen.

Grovriv 100 g mandelmassa och strössla detta över päronbitarna.

Stöt 1 tsk kardemummakärnor i morteln och strö det på toppen av kakan.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Efter halva tiden kan du behöva lägga ett ark aluminiumfolie över kakan så inte mandelmassan bränns.

Av Regina - 20 augusti 2018 20:57

Vi hade kycklingfilé över från helgmiddagen, perfekt att omvandla detta till en gräddig gratäng!

Sätt ugnen på 200 grader (gärna varmluft).

Dela 3-4 tillagade kycklingfiléer i bitar. Om du inte har tillagad kyckling så tar du motsvarande mängd rå kyckling som du delar i bitar och steker i en klick smör. Salt och peppar på, så klart!

Dela 1 gul eller grön squash på längden och skiva den sedan i ca 7 mm tjocka halvmånar. Fräs squashen i omgångar i lite olivolja, tills den får fin färg men utan att bli alltför mjuk.

Lägg den frästa squashen i en gratängform och lägg sedan kycklingbitarna över (kycklingen är då antingen kall eller nystekt).

Hacka 1 stor vitlöksklyfta och låt mjukna i lite olivolja i stekpannan. Akta så den inte bränns! Häll 3 dl vispgrädde och låt koka upp. Krydda med valfri ört, jag tog färsk oregano, samt salt och nymalen svartpeppar.

Häll gräddsåsen över kyckling och squash i gratängformen. Toppa med lite riven ost.

Gratinera sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills osten har smält och fått fin färg.

Medan gratängen är i ugnen knapersteker du 1 paket bacon (140 g) som sedan strösslas över den färdiga gratängen.

Jag serverade buljongkokt blomkålsris och egenodlade cocktailtomater till :)

Av Regina - 22 juli 2018 22:47

En snabbakad kaka som känns betydligt mer avancerad! Med färdig kolasås tar du en ypperlig genväg! En form på 20 cm ger 6-8 bitar, om du gör en tunnare kladdkaka i en 22 cm-form räcker den nog till 8-10 bitar. Receptet kommer från Fridas bakblogg.

Kladdkaka:

Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten. Smörj en springform med diametern 20 cm.

Smält 100 g smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och bryt ner 100 g mörk choklad som får smälta under omrörning.

Rör snabbt ihop 2 ägg och 2 dl strösocker. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål: 2 dl vetemjöl, 0,5 dl kakao, 2 tsk vaniljsocker samt en nypa salt.

Rör snabbt ihop ägg- och sockerblandningen med de torra ingredienserna och smält smör/choklad.

Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 16 minuter för en härligt kladdig kaka. Låt kakan svalna innan du toppar den med frostingen.

Frosting:
Vispa 100 g cream cheese mjuk och häll sedan ner 2 dl vispgrädde. Vispa snabbt ihop till en härlig frosting som håller för spritsning. Blanda sedan ner 1-1,5 dl kolasås från tub och en rejäl nypa flingsalt.

Spritsa frostingen över den svala kakan och toppa med ytterligare lite kolasås samt grovt krossad Daim.

Av Regina - 19 juli 2018 22:05

 

Glutenfria om man tål havregryn, alltså (det finns även s.k ren havre att köpa). Dessa kakor bakas på sådant man ofta har hemma, och ger riktigt goda havrekakor/havreflarn! Receptet hittade jag på Kokaihop.se men hoppade över momentet att ringla smält choklad över. De blev uppskattade av personalen på sonens förskola :)


Rör 125 g rumsvarmt smör och 1 dl strösocker poröst. 


Blanda samman de torra ingredienserna i en skål: 0,5 dl mixade/malda solroskärnor, 0,75 dl maizena majsmjöl (inte redningen alltså), 3 dl havregryn, 1 tsk hjorthornsalt och 1,5 msk vaniljsocker


Blanda snabbt ner de torra ingredienserna i smör/socker-blandningen. 


Lägg bakplåtspapper på två-tre plåtar och sätt ugnen på 175 grader. 


Dela upp degen i 24-30 bitar, rulla bollar och fördela dem på plåtarna. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 10-12 minuter, tills de kakorna/flarnen fått fin färg. Tänk på att de flyter ut rätt mycket, jag tycker 12 st/plåt blir bra. 


Låt kakorna svalna på plåten innan du lägger över dem på galler för att kallna helt. Förvaras med fördel i metallburk för att behålla sin knaprighet. 

Av Regina - 19 juli 2018 21:34

 

Saftig laxfilé, krydsmör med gräslök, potatismos med parmesanost samt ärtor som mosats med citron... Gott? Det vet du!


Börja med potatismoset: Skala och koka ca 1 kg mjölig potatis och gör ett ganska fat potatismos med smör, mjölk och riven parmesanost. Krydda med salt och nymalen svartpeppar/vitpeppar. Om du har 2 äggulor så släng gärna i dem oxå, men det är inget måste.


Fortsätt med kryddsmöret: Rör samman 100 g rumsvarmt smör med 1 knippe finhackad gräslök, lite honung samt salt och nymalen svartpeppar. Ställ i kylen fram till servering. 


Sätt ugnen på 250 grader. 


Dags för laxen: Krydda 4 portionsbitar lax med en god citronpeppar och bryn dem sedan i en klick smör. De behöver inte gå färdigt i pannan utan tillagas färdigt i ugnen därefter. 


Nu fixar vi plankorna! Fördela moset på de fyra plankorna. Enligt tradition ska man ju spritsa moset tjusigt längst kanterna, men jag orkade inte det utan klickade det rustikt på ena kortsidan. Lägg även laxen på plankorna. Nu blir det skjuts in i ugnen i ca 5 minuter, tills laxen är klar och moset har fått fin färg.


Medan plankorna är i ugnen gör du ärtstompet: Koka upp vatten och 300 g frysta ärtor, de blir ju varma på någon minut. Häll av det mesta av vattnet, men spara lite i kastrullen. Stompa ärtorna lätt med en mortel eller en sked. Smaksätt med citronsaft, salt och nymalen svartpeppar


Servera de rykande varma plankorna med gräslökssmöret, ärtstompet och en citronklyfta. Självklart ett glas vitt vin till detta, eller hur?

Av Regina - 19 juli 2018 21:28

 

Söta och underbara morötter med smör, mmmmmm!


Skala ca 600 g morötter och skär i stavar. Skala och klyfta 2 gula lökar


Lägg ut två stycken dubbla aluminiumfolieark på köksbänken (eller gör fyra portionspaket om du hellre vill det).


Häll lite flytande smör i mitten av folien. Fördela morötter och lök på de båda folierna. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och färsk oregano. Toppa med ytterligare lite flytande smör. Nyp ihop paketen ordentligt och lägg dem sedan på grillen, indirekt värme. Det tar ca 30 minuter för att få härligt mjuka morötter, vill du ha lite tuggmotstånd kvar så kör dem något kortare tid. 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards