Senaste inläggen

Av Regina - 21 oktober 2018 13:08

 

Du vet, när man hittar ett gäng släta bullar i frysen måste man ge dem lite kärlek. Kärlek med hösttoner, alltså äpplesemlor :) 


Recept på mina släta bullar hittar du här.


Fyllningen görs antingen med eller utan mandelmassa:

A) Skala, kärna ur och tärna äpplen, beräkna ca 1/2 äpple per semla. Tärningarna ska vara riktigt små. Värm tärningarna i en klick smör i en liten gryta, smaksätt med råsocker och kanel efter smak (jag älskar kanel!!!). Äpplebitarna ska mjukna, men inte bli till mos. Ställ sedan kastrullen åt sidan så äpplebitarna svalnar lite. 

B) Upprepa ovanstående (A) men blanda de avsvalnade äpplebitarna med (fin)riven mandelmassa


Skär av locket på bullarna, gröp ur lite av inkråmet och stoppa det i munnen ;) Fyll sedan bullarna med äpplefyllning A eller B. Toppa med vispad grädde och avsluta med lock och florsocker som kronan på verket.


Psst, du kan med fördel smaksätta grädden med kardemumma eller vanilj. Yummie!

Av Regina - 14 oktober 2018 20:12

Färgen! Underbart! Receptet ger 4-6 portioner.

Strimla 1/2 litet rödkålshuvud tunt. Skala, halvera och skiva 1 liten rödlök. Lägg detta i en skål och häll över 1 msk vit balsamvinäger. Massera in vinägern i lök och kål.

Klicka ner alla ingredienser till dressingen i skålen: 1/2 dl majonnäs, 1/2 dl crème fraiche (34 %) och 1 msk sötstark senap (jag tog Johnny's). Blanda runt och krydda med salt och nymalen svartpeppar.

Låt stå kallt till servering.

Av Regina - 27 september 2018 19:39

En klassiker! Och visst är det en välsmakande klassiker :)

Strimla 400-500 g nötkött, ex. lövbiff eller ryggbiff.

Ansa och skiva 6-8 champinjoner. Skala, halvera och skiva 1 gul lök tunt.

Bryn köttet i omgångar i en klick smör i stekpanna eller stekgryta. Lägg över i en gryta eller skål så länge. Bryn även lök och champinjoner i smör. Tillsätt 2 msk tomatpuré mot slutet när du bryner lök och champinjoner.

Lägg alltsammans i en gryta/stekgryta och tillsätt 3 dl mellan- eller vispgrädde, 1 msk kalvfond, 1-2 tsk dijonsenap samt 1 tsk paprikapulver. Smaksätt grytan med kinesisk soya för både färg och sälta, samt nymalen svartpeppar.

Låt grytan småputtra ca 10 minuter, smaka av med salt och ev. ytterligare svartpeppar.

Jag serverade grytan med ugnsrostade morötter och klyftpotatis, med smak av timjan. Saltgurka är ett klassiskt tillbehör, men pga. brist i kylskåpet fick cornichons bli ett substitut.

Av Regina - 23 september 2018 07:03

Frasiga baguetter (fyra stycken). Gudomligt gott, eller hur?!

Smula 50 g jäst i degbunken. Värm 5 dl vatten till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 2 msk honung och 1,5 tsk salt.

Tips! Om du vill variera smaken på baguetterna kan du tillsätta örter, beräkna 1/2 kruka färsk örtkrydda. Hacka och tillsätt det i degen nu.

Tillsätt sedan 11 dl vetemjöl och bearbeta degen i maskin i ca 10 minuter. Degen ska vara lite kladdig. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 45 minuter.

Medan degen jäser smörjer du en baguetteplåt med olja eller smör, jag tog olivolja.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord. Knåda inte degen utan dela den försiktigt i fyra bitar som du varsamt drar ut och formar till baguetter. Vrid dem några varv och lägg på plåten. Pudra vetemjöl över baguetterna och låt jäsa under bakduk ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda de färdigjästa baguetterna i mitten av ugnen i ca 15 minuter, ej varmluft.

Låt svalna utan bakduk för hård skorpa eller under bakduk för mjuk skorpa.

Av Regina - 23 september 2018 06:58

  Ernst Kirchsteigers originalrecept återfinns här . Galet gott!!! Här kommer min tolkning :) Receptet räcker till fyra portioner, med ev. lite extra bröd till frysen.

Börja med äpplefläsket:
I Ernst recept ska det vara färskt, orimmat fläsk - men jag hittade bara rimmat i min butik. Så 500 g rimmat fläsk får alltså gotta sig med 1 dl färskpressad äpplejuice i några timmar. Tips! Lägg fläsk och juice i dubbla plastpåsar, så kan du massera det då och då. Låt ligga i kylen minst ett par timmar.

Fortsätt med baguetterna:
Smula 50 g jäst i degbunken. Värm 5 dl vatten till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 2 msk honung och 1,5 tsk salt. Hacka 1/2 kruka färsk timjan och tillsätt även det. Tips! Om du vill kan du hoppa över timjanen, det gjorde jag och tog istället torkad timjan i äpplekompotten.


Tillsätt sedan 11 dl vetemjöl och bearbeta degen i maskin i ca 10 minuter. Den ska vara lite kladdig. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 45 minuter.

Medan degen jäser smörjer du en baguetteplåt med olja eller smör, jag tog olivolja.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord. Knåda inte degen utan dela den försiktigt i fyra bitar som du varsamt drar ut och formar till baguetter. Vrid dem några varv och lägg på plåten. Pudra vetemjöl över baguetterna och låt jäsa under bakduk ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda de färdigjästa baguetterna i mitten av ugnen i ca 15 minuter, ej varmluft. Låt svalna utan bakduk för hård skorpa eller under bakduk för mjuk skorpa.

Medan brödet gräddas och därefter svalnar så gör du glaze och kompott:

Kompotten består av 2 tärnade äpplen (ca 1,5 x 1,5 cm), 0,5 dl mörkt öl (stout eller porter), 1 msk råsocker, 2 msk vatten samt lite salt och svartpeppar. Jag hade även lite torkad timjan i. Låt småkoka tills äpplebitarna har mjuknat. Ställ åt sidan så länge.

Glazen gör du av 0,75 dl honung, 0,5 dl vit balsamvinäger och 1-2 msk riven ingefära. Smaksätt med chili efter tycke och smak, 1/2-1 finhackad färsk röd chili - fast jag var lat och tog sambal oelek istället ;)

Stek/grilla fläsket på hög värme och pensla med glaze.

Servera baguetterna med turkisk yoghurt, grovkornig senap, äpplefläsk med härlig glaze, äpplekompott samt ärtskott (eller andra skott eller sallad). Njut för varje tugga du tar! :)

Av Regina - 22 september 2018 16:05

Idag blev det experiment i köket! Ett otroligt saftigt bröd som var lika gott "vanligt" som rostat. Tänk vad kul när experimenten blir så lyckade!!!

Smula 50 g jäst i en degbunke. Värm 5 dl mjölk till 37 grader och häll sedan den över jästen, rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt 2 tsk salt, 1 msk honung samt 0,5 dl flytande smör.

Skala, kärna ur och grovriv 2-3 äpplen (beroende på storlek). Jag rev mina äpplen i matberedaren, smidigt och snabbt!

Rör ner äpplerivet och 2 dl havregryn i den "blivande" degen. Tillsätt sedan 14-15 dl vetemjöl och kör degen i maskin i 8-10 minuter, tills du får en smidig deg som släpper degbunkens kanter.

Täck degbunken med plastfolie (mycket bättre än klassisk bakduk) och låt jäsa 45 minuter.

När degen är färdigjäst smörjer du två brödformar á 1,5 liter med lite smör/flytande smör.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i två bitar och forma till limpor som läggs i brödformarna. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter.

När en kvart av jästiden återstår sätter du ugnen på 250 grader, ugnsgallret ska vara längst ner i ugnen.

Sätt in de färdigjästa bröden längst ner i ugnen och sänk direkt värmen till 200 grader. Låt bröden bakas i ca 40 minuter, du kan behöva täcka bröden med aluminiumfolie när halva tiden återstår.

Låt bröden svalna något i formarna innan du stjälper upp dem och låter svalna helt under bakduk.

Av Regina - 9 september 2018 21:14

 

När grannens plommonträd dignar av frukt måste man ju hålla sig framme när erbjudande om självplock ges. Åh, vilken god kaka detta blev! Receptet kommer från "Lindas bakskola", men hon körde med hallon istället.


Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en långpanna (30 x 40 cm), smöra och bröa den.


Blanda 5 dl strösocker(kakan blev ganska söt, nästa gång testar jag med 4 dl...)8 dl vetemjöl och 1 msk bakpulver i en stor skål. Smält 250 g smör och häll detta över. Blanda runt tills en tjusig smuldeg bildas. Ta fram en liten skål och ett decilitermått, lägg 3 dl smulor i den lilla skålen. Spara till senare. 


Kärna ur ca 15 plommon, skär i 5 mm tjocka skivor (halvmånar).


Tillsätt sedan 1 msk vaniljsocker3 ägg samt 3 dl naturell yoghurt i den stora skålen med smuldeg. Blanda runt med ex. en plast/trägaffel tills allt har blandats. Vispa ej!


Bred ut smeten i den smörade och bröade långpannan. Fördela plommonbitarna över och toppa sedan med de 3 dl smuldeg du sparade innan. 


Skjuts in i ugnen, i den nedre delen. Kakan gräddas i ca 23 minuter. Låt svalna innan du skär kakan i 30 bitar. Kakan går utmärkt att frysa :)


Psst, jag gjorde halva långpannan med äpple  och halva med plommon. Vilken som var godast? Nej, det går inte att avgöra - oavgjort helt enkelt ;)

Av Regina - 9 september 2018 21:04

 

Jag tänker att botten och topping är samma som den moderna klassikern "vaniljrutor i långpanna"? En kaka jag aldrig har bakat, men avnjutit vid flera tillfällen. Hur som helst, att göra kakan med saftiga äpplebitar var mmmmm! Receptet kommer från "Lindas bakskola", men hon körde med hallon istället.


Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en långpanna (30 x 40 cm), smöra och bröa den.


Blanda 5 dl strösocker (kakan blev ganska söt, nästa gång testar jag med 4 dl...), 8 dl vetemjöl och 1 msk bakpulver i en stor skål. Smält 250 g smör och häll detta över. Blanda runt tills en tjusig smuldeg bildas. Ta fram en liten skål och ett decilitermått, lägg 3 dl smulor i den lilla skålen. Spara till senare. 


Skala, kärna ur och skiva 8-10 äpplen. Stek äpplebitarna i omgångar i en klick smör, smaksätt med lite råsocker och kanel. Jag tycker kanelsmaken blommar ut om den får värmas upp med smör omkring äpplebitarna. Äpplena ska mjukna men inte bli mosiga. Lägg över äpplebitarna i en skål medan du gör klar botten.


Tillsätt sedan 1 msk vaniljsocker, 3 ägg samt 3 dl naturell yoghurt i den stora skålen med smuldeg. Blanda runt med ex. en plast/trägaffel tills allt har blandats. Vispa ej!


Bred ut smeten i den smörade och bröade långpannan. Fördela de stekta äpplebitarna över och toppa sedan med de 3 dl smuldeg du sparade innan. 


Skjuts in i ugnen, i den nedre delen. Kakan gräddas i ca 23 minuter. Låt svalna innan du skär kakan i 30 bitar. Kakan går utmärkt att frysa :)


Psst, jag gjorde halva långpannan med äpple och halva med plommon. Vilken som var godast? Nej, det går inte att avgöra - oavgjort helt enkelt ;)

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards