Senaste inläggen

Av Regina - 17 februari 2019 10:32

 

Färsk mango kan vara en utmaning - både vad gäller att hitta ett perfekt exemplar och att få ut fruktköttet! Måste därför tipsa om fryst, tärnad mango. En ask motsvarar 1-1,5 mango :) 


Tärna mango. Fnhacka rödlök, röd chili samt färsk koriander eller  bladpersilja. Lägg i en skål och pressa över lime och salta. Låt stå i rumstemperatur till servering. 


Passar himla bra ihop med Pulled Chicken!

Av Regina - 17 februari 2019 10:26

 

"Pico de Gallo" betyder Tuppens näbb. Kul namn! En fräsch salsa med lite sting, som så klart går att variera efter tycke och smak.


Tärna tomater, beräkna 1,5-2 tomater per person. Skala och finhacka silverlök, den är mycket mildare än vanlig gul lök. Om du inte hittar silverlök kan du ta rödlök istället. Finhacka även röd chili och färsk koriander eller bladpersilja


Blanda tomater och lök i en skål, pressa lime över och salta. Låt stå i rumstemperatur till servering. Passar ypperligt till Carnitas :) 

Av Regina - 17 februari 2019 10:16

 

Testa något annat än köttfärs i fredagstacosen! Här är carnitas, fläskkarré som fått koka länge med kryddor och Coca Cola. Mannen bakom receptet är Jonas Cramby, känd från bl a tidningen Café. 1 kg kött är lagom för 6-8 tacos (3-4 personer). 


Skär 1 kg benfri fläskkarré i bitar, ca 1,5x1,5 cm stora bitar.


Blanda ihop kryddorna, här anger inte Jonas några proportioner och jag vet inte heller hur mycket maken tog av respektive kryddburk... Torkad oregano, cayennepeppar, nymalen svartpeppar, vitlökspulver, chilipulver och salt. Massera in kryddorna ordentligt, lägg köttet i en skål. Häll över lite kinesisk soya, 2-3 pressade vitlöksklyftor, saften från 1 lime och saften från 1 apelsin (vi glömde köpa apelsin, det funkade med apelsinjuice oxå!). Blanda runt och låt köttet marinera minst 1 h, men gärna över natten. 


Bryn köttet i omgångar i neutral olja, lägg över i en gryta. Häll på Coca Cola (original, ingen Light eller Zero) så att det precis täcker och låt småkoka i 2 h utan lock, fyll på mer Coca Cola vid behov. Rör om då och då. 


Servera i bröd med ost, Pico De Gallo och valfria grönsaker. Sooooo good! 

Av Regina - 17 februari 2019 10:06

 

En fräsch salsa med varma bönor och majs. Receptet kommer från tidningen "Matmagasinet", nummer 2/2019.


Häll av 1 burk majs (á 200 g) och 1 burk/tetra svarta bönor (á 400 g). Jag brukar även skölja av bönorna, för att bli av med "vätskan" de låg i. 


Skala och finhacka 1/2 gul lök. Finhacka även 1/2 röd paprika. Strimla lite färsk  koriander eller bladpersilja.


Hetta upp neutral olja i stekpannan och fräs bönor, lök och majs tills de börjar få färg. Det kan "knäppa" lite i bönorna.


Tillsätt då paprika, koriander/persilja samt saften från 1/2 lime.  Salta och servera därefter!  

Av Regina - 17 februari 2019 10:05

  

Dessert nyårsafton 2018! "James Bond"-tema och en lyxigare variant än "Jordgubbar och grädde" som Ian Flemming nämnde i "Casino Royale". Receptet hittade jag på "Mitt kök":s hemsida och satsen ger 6-8 portioner, ca 1 liter parfait.


Välj själv om du vill ha färska eller frysta jordgubbar. Så här mitt i vintern valde vi frysta.

A) Mixa 1 liter färska jorgubbar fint.

B) Tina och koka upp 500 g frysta jordgubbar. Tar du frysta svenska behöver du inte koka bären, men det måste du göra om du tar utländska pga bakterierisk. Mixa jordgubbarna fint. Låt svalna!


(Ta ev. undan 0,5 dl jordgubbsmix till servering).


Blanda de mixade bären med 2-3 msk mörk rom.


Separera 2 ägg.


Vispa äggvitorna och 2 msk strösocker till fast skum.


Vispa 2 dl vispgrädde fluffigt i nästa bunke.


Vispa äggulorna och 0,5 dl florsocker i den tredje bunken.  

 

Blanda de mixade jordgubbarna med äggulevispet. Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden och slutligen äggvitorna. 


Häll smeten i en form och ställ i frysen minst 8 h, det går bra att göra parfaiten dagen innan servering. 


Servera på valfritt sätt. Vi gjorde en desserttallrik med temat "Jordgubbar och grädde":

  • Jordgubbsparfait
  • Vispad grädde
  • Smulad havrekaka
  • Maräng färgad med röd färg
  • Färska jordgubbar
  • Jordgubbssås
Av Regina - 17 februari 2019 09:43

 

Förrätt nyårsafton 2018! Temat var "Jamed Bond" och vi gjorde en tolkning av Ian Flemmings meny vi hittade via en Google-sökning. 


Baka hela cocktailtomater med olivolja, strösocker, flingsalt och nymalen svartpeppar i 100 grader varm ugn i ca 2 h. Förvara i rumstemperatur fram till servering. 


Ta ut fyra cirklar av grovt bröd, vi valde ett surdegsbröd med mycket frön. Rosta brödbitarna, antingen i stekpanna eller brödrost. Vi tog brödrosten, funkade finemang!


Gör en krämig äggröra på 6 ägg, en skvätt vispgrädde samt lite salt och nymalen svartpeppar. Stek äggröran i lite smör under omrörning, på medelvärme.


Lägg brödbitarna på tallrik, fördela äggröran försiktigt över. Toppa med ett par skivor bresaola (lufttorkat nötinnanlår) och ärtskott. Servera med de bakade tomaterna. Dra gärna ett varv med svartpepparkvarnen över tallriken innan rätten serveras!

Av Regina - 17 februari 2019 09:35

 

Pokébowl, allt gott i en liten skål! Sushiris i botten och massa smaskiga saker på toppen!


Koka 3 dl rundkorningt japanskt ris, alltså sushiris. Medan riset kokar rör du samman smaksättningen till riset, nämligen 2 msk risvinäger1 msk strösocker och 0,5 msk salt. Låt den lilla skålen stå på arbetsbänken medan riset kokar. 


Rör ihop 1 dl god majonnäs med valfri mängd sriracha-sås (chilisås). 


Själva tillbehören är valfria och lätta att variera, sök på nätet så hittar du mängder med förslag och idéer. Vi tog det vi hade hemma i frys och skafferi: handskalade räkor (1 kg = 4 portioner), tärnad mango, edamamebönor (soyabönor) samt grovhackade cashewnötter


Är riset klart? Då smaksätter du det med risvinägerblandningen


Fördela riset i fyra tjusiga skålar och toppa med de olika tillbehören i olika högar. 


På bloggen hittar du även pokébowl med lax.


P.S Ätpinnarna i plast kommer från "Rice" och finns i köksbutiker och online. D.S. 

Av Regina - 17 februari 2019 09:28

 

Vi prenumererar på "Ekoboxen", varannan vecka får vi fina ekologiska grönsaker levererade till ytterdörren. Trodde det var rödbetor i ena påsen, men det var visst vitbetor! Så rätten blev väldigt blek... Nåja :) Vit- och gulbetor bakades i småformar och toppades med syrlig citron, salt fetaost och krispiga pumpafrön. Mycket gott!


Sätt ugnen på 200 grader. 


Skala 500 g betor i valfri färg. Dock brukar polkabetor tappa sin fina färg när de tillagas vilket gör att de är allra tjusigast råa. 


Skär betorna i mindre bitar, ca 2x2 cm. Lägg dem in en bunke tillsammans med olivolja, salt och nymalen svartpeppar. Fördela bitarna i fyra portionsformar och tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter. 


När betorna är nästan helt klara toppar du portionsformarna med finrivet citronskal, smulad fetaost och några pumpafrön. Tillaga ytterligare 5 minuter. Klart! 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Skapa flashcards