Direktlänk till inlägg 23 september 2018

Baguette med äpplefläsk och äpplekompott

Av Regina - 23 september 2018 06:58

  Ernst Kirchsteigers originalrecept återfinns här . Galet gott!!! Här kommer min tolkning :) Receptet räcker till fyra portioner, med ev. lite extra bröd till frysen.

Börja med äpplefläsket:
I Ernst recept ska det vara färskt, orimmat fläsk - men jag hittade bara rimmat i min butik. Så 500 g rimmat fläsk får alltså gotta sig med 1 dl färskpressad äpplejuice i några timmar. Tips! Lägg fläsk och juice i dubbla plastpåsar, så kan du massera det då och då. Låt ligga i kylen minst ett par timmar.

Fortsätt med baguetterna:
Smula 50 g jäst i degbunken. Värm 5 dl vatten till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 2 msk honung och 1,5 tsk salt. Hacka 1/2 kruka färsk timjan och tillsätt även det. Tips! Om du vill kan du hoppa över timjanen, det gjorde jag och tog istället torkad timjan i äpplekompotten.


Tillsätt sedan 11 dl vetemjöl och bearbeta degen i maskin i ca 10 minuter. Den ska vara lite kladdig. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 45 minuter.

Medan degen jäser smörjer du en baguetteplåt med olja eller smör, jag tog olivolja.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord. Knåda inte degen utan dela den försiktigt i fyra bitar som du varsamt drar ut och formar till baguetter. Vrid dem några varv och lägg på plåten. Pudra vetemjöl över baguetterna och låt jäsa under bakduk ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda de färdigjästa baguetterna i mitten av ugnen i ca 15 minuter, ej varmluft. Låt svalna utan bakduk för hård skorpa eller under bakduk för mjuk skorpa.

Medan brödet gräddas och därefter svalnar så gör du glaze och kompott:

Kompotten består av 2 tärnade äpplen (ca 1,5 x 1,5 cm), 0,5 dl mörkt öl (stout eller porter), 1 msk råsocker, 2 msk vatten samt lite salt och svartpeppar. Jag hade även lite torkad timjan i. Låt småkoka tills äpplebitarna har mjuknat. Ställ åt sidan så länge.

Glazen gör du av 0,75 dl honung, 0,5 dl vit balsamvinäger och 1-2 msk riven ingefära. Smaksätt med chili efter tycke och smak, 1/2-1 finhackad färsk röd chili - fast jag var lat och tog sambal oelek istället ;)

Stek/grilla fläsket på hög värme och pensla med glaze.

Servera baguetterna med turkisk yoghurt, grovkornig senap, äpplefläsk med härlig glaze, äpplekompott samt ärtskott (eller andra skott eller sallad). Njut för varje tugga du tar! :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards