Senaste inläggen

Av Regina - 17 februari 2019 09:20

 

Majrova är väldigt mild i smaken, på gränsen till smaklös skulle jag säga. Därför passar ett smör med mycket vitlök, chili och timjan ypperligt till! Helbakad variant är ett trevligt alternativ till bakpotatis. Receptet hittade jag på Tasteline.com 


Sätt ugnen på 225 grader. 


Skölj 6-8 majrovor, beroende på storlek. Skär av toppen och botten på rovorna. Skär även ett ca 1 cm djupt kryss i toppen av dem. Smörj en ugnsform med lite smör och ställ majrovorna däri.


Blanda ihop kryddsmöret: 100 g smör, 1-2 vitlöksklyftor, 0,5-1 röd färsk chili, 2 tsk torkad timjan samt lite salt och nymalen svartpeppar. 


Klicka hälften av smöret över majrovorna. Ställ in formen i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills smöret har smält. Ös majrovorna med smöret och täck sedan formen med aluminiumfolie. Baka majrovorna tills de är mjuka, det tar ca 40-50 minuter. Ös gärna rovorna med smöret någon gång till under tillagningstiden. 


Vid servering toppar du majrovorna med resterande smör, eller serverar smöret bredvid. 

Av Regina - 17 februari 2019 09:09

 

Len puré till smörtekt fisk, mmmm! 


Koka 400-500 g färska rödbetor mjuka, det tar 15-30 minuter beroende på storlek. 


Skala 500 g jordärtskockor och 500 g mjölig potatis. Skär i jämnstora bitar och koka mjuka i saltat vatten.


Är rödbetorna färdigkokta nu? Häll av dem och låt dem sedan svalna i kallt vatten innan du skalar dem och skär i bitar. Håll varma under aluminiumfolie medan du gör klart resten av rätten. Tips! Det går även bra att förbereda rödbetorna dagen innan, och bara värma i micro eller i stekpanna med en klick smör. 


När rotsakerna börjar bli klara är det dags att steka fisken i en rejäl klick smör. Vi valde fryst, tinad torskrygg som innan stekningen kryddades med salt och nymalen svartpeppar. Ös gärna fisken med smör under stekningen. Yummie!


Häll av vattnet från de färdigkokta jordärtskockorna och potatisen och låt ånga av en minut innan du gör detta till en krämig puré med hjälp av elvispen, mjölk och smör. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. 


Klart för servering tillsammans med en citronklyfta :)

Av Regina - 19 januari 2019 10:38

 

En helt underbar gräslökssås med smör, grädde och vitt vin! Serverades till smörstekt kolja, delikatesspotatis och krispiga suger snaps   


Börja med att göra en kraftig fiskbuljong. Från scratch? Nej nej, med buljongtärning :) 

Skala och hacka 1 schalottenlök. Lägg lök i en liten kastrull tillsammans med 1 fiskbuljongtärning, 6 vitpepparkorn, 1-2 lagerblad (beroende på storlek), lite torkad timjan samt 2,5 dl vatten. Låt koka tills hälften återstår, det tog 10 minuter för mig. 


Sila ner fiskbuljongen i en ny kastrull och tillsätt 2 dl vispgrädde, 1 dl vitt vin samt lite nymalen svartpeppar. Låt småkoka ca 15 minuter tills såsen tjocknar. Ta då såsen från värmen och rör ner 2 msk smör samt 1 dl fint skuren, färsk gräslök. Smaka av med ev. mer svartpeppar, salt behövs förmodligen inte. 


Klart för avnjutning!

Av Regina - 19 januari 2019 10:24

 

Tarte Flambée, Frankrikes svar på pizza! Tunn botten med krämig ostfyllning - toppa med valfria tillbehör! Till denna rätt från Alsace avnjutes så klart ett gott vitt vin från regionen. Receptet kommer från Matmagasinet nummer 2/2019, och ger fyra små pizzor (3 portioner som huvudrätt, närmare 8 portioner som förrätt).


Börja med degen: Blanda 5 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt, 2 dl kallt vatten och 2 msk olivolja i matberedaren. Kör snabbt ihop till en deg, om den är alltför kladdig får du tillsätta ytterligare lite mjöl. Forma degen till en platt boll och låt vila på en tallrik i rumstemperatur medan du förbereder resten av rätten. 


Skiva 1-2 gula lökar tunt, använd gärna mandolin. Lägg löken i en skål med iskallt vatten, så mildras smaken lite.


Riv smakrik ost, beräkna 4-5 dl till de fyra pizzorna. Jag tog Brännvinsost, yummie! 


Sätt ugnen på högsta värme, sätt samtidigt in en plåt i ugnen. 


När ugnen närmar sig högsta temperaturen är det dags att baka ut pizzorna. Dela degen i fyra bitar och kavla ut till en tunn pizza, ca 20-25 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Lägg över bottnen på ett bakplåtspapper. Bred ut ett tunt lager med lätt crème fraiche (beräkna 1,5 dl till fyra pizzor). Dra ett par varv med svartpepparkvarnen över bottnen. Lägg ut lökskivor och toppa med riven ost. 


Ta ut den heta plåten från ugnen och förflytta pizzan och bakplåtspappret till plåten. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter, tills botten och ost fått fin färg. Medan pizzan gräddas förbereder du pizza nummer 2. 


Toppa den nybakade pizzan med vad du vill, som du ser valde vi rom och avokado. Sååå gott! 

Av Regina - 14 januari 2019 21:52

 

Recept på bullarna hittar du här. I bakgrunden skymtar även hallonsemlor :) 


Klipp upp ett trekantigt lock i bullarna. Nyp ur lite av bullarnas inkråm och lägg i en skål. Finriv mandelmassa och blanda ihop med inkråmet samt lite vispad grädde. Smaksätt fyllningen med rikligt med finhackad lakrits, söt eller salt. 


Fyll bullarna med den lakritsdoftande fyllningen. 


Den vispade grädden färgade jag med svart pastafärg, men till nästa gång smaksätter jag även grädden med lakritspulver för att få fram ännu mer smak. Semlorna toppas så klart med lock och florsocker :) 

Av Regina - 14 januari 2019 21:40

 

Lite kylskåpsrensning - perfekt att göra en paj! Grundreceptet hittade jag på bloggen vardag.nu   


Börja med pajdegen: Enklast är att köra i matberedaren (med kniv). Häll 3 dl vetemjöl  eller 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl i matberedaren. Skär 100 g kallt smör i mindre bitar och lägg i matberedaren. Kör till en smulig massa. Tillsätt sedan 1-2 msk kallt vatten (eller vodka, jag har hört att pajdegen blir extra spröd då!). Kör snabbt ihop tills en boll bildas - klart!


Om du har tid så är det toppen om degen får vila inplastad i kylskåpet ca 30 minuter. Men har du bråttom så kan du lika gärna trycka ut pajdegen direkt i formen. 


Nagga bottnen med gaffel och fäst kanterna med remsor av aluminiumfolie. Dessa remsor gör att kanterna inte kanar ner när du förgräddar pajskalet. Jag förgräddar alltid mina pajskal för att få en yta på botten, annars tycker jag degen tenderar att bli blöt av fyllningen.


Förgräddning görs i ca 10 minuter i mitten av ugnen som är värmd till 200 grader. Självklart tar du bort aluminiumremsorna när du fyller pajen med köttfärsfyllningen ;)


Ja, så var det dags för köttfärsfyllningen: Stek 500 g blandfärs i en klick smör. Hacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor, låt detta steka med köttfärsen när den är smulig och fint brynd. Krydda köttfärs- och lökröran med 1 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad/fryst basilika, 1/2 dl tomatpuré, 1/2 dl vatten samt lite salt och nymalen svartpeppar. Vi lade även till lite chilipulver. Låt köttfärsfyllningen småputtra medan pajskalet förgräddas. 


Sist men inte minst rör du ihop osttoppingen: 2 dl crème fraiche blandas helt enkelt med 2 dl smakrik, riven ost.


Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet. Klicka ut osttoppingen, försök att breda ut den så gott det går. Grädda sedan pajen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, tills den har fått fin färg.


Serveras med en blandad sallad.

Av Regina - 14 januari 2019 21:27

 

Ett helt fantastiskt recept som jag hittade på lika fantastiska "Fridas bakblogg". Det blir precis som de där goda butiks- och bageribakade bröden, med härlig skorpa och luftigt inre. Yummie! Det bästa av allt är att degen jäser i kylen över natten och sedan bakas ut på morgonen - perfekt till helgfrukosten!


Smula 12 g jäst (alltså 1/4 paket) i en stor bunke. Häll över 3,5 dl kallt vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt då 2 tsk salt, 2 msk olivolja samt 8 dl vetemjöl. Rör snabbt ihop till en deg, du ska inte knåda den. Plasta bunken och sätt in i kylen över natten (eller dagen, i alla fall minst 8 h...).


Ny dag - dags för gräddning! Sätt in en gjutjärnsgryta  med lock i nedre delen av kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader och låt grytan värmas upp. 


Ta samtidigt fram degen från kylen och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. 


Är ugnen uppe i 250 grader nu? Bra! Ta ut den heta grytan och ställ på spisen. Klipp ut en bit bakplåtspapper som passar botten, en försiktighetsåtgärd så att brödet inte fastnar. Pudra insidan av grytan med lite vetemjöl


Stjälp upp bröddegen på mjölat bakbord. Vik försiktigt ihop degen så att den passar din grytform (rund eller oval) och lägg ner bröddegen i den heta grytan. På med locket och in i ugnen igen.


Sänk genast ugnsvärmen till 225 grader. Grädda först med lock i 30 minuter och därefter 20 minuter utan lock. 


Låt det färdiggräddade brödet svalna lite i grytan innan du lägger det på ett galler. Bakduk över ger mjukare skorpa, utan bakduk ger en hårdare skorpa. 


Ett helt gudomligt bröd som du måste testa!


Psst! Det är jättegott att ha lite frön i, ex. solrosfrön eller pumpafrön! Mängden 0,75-1 dl frön är lagom för ett bröd, enligt mitt tycke :)


Psst 2! Jag testade att gör brödet i en helt vanlig gryta av rostfritt stål. Gick hur bra som helst! Eller vad tycker du? 

 

Av Regina - 14 januari 2019 21:15

 

Julaftonskväll 2018. Tog fram cheesecaken för att tina innan servering - glömde bort den lite grann... Nästa gång den bakas (och det kommer göras många gånger!) så lovar jag att ta en bättre bild    Receptet kommer från ICA.se


Börja med kexbotten: Mixa 200 g Digestive-kex till smulor. Tillsätt 100 g smält smör och kör till en smulig massa. Jag tycker det ser ut som våt sand när det är klart. Tryck ut kexsmulorna i botten av en form med löstagbar botten, 22-24 cm diameter (jag tog 22 cm för att få lite mer höjd på den färdiga cheesecaken. Ställ formen i kylen medan du fortsätter med fyllningen.


Japp, dags för den ljuvliga fyllningen: Börja med att krossa 2 dl polkagrisar i matberedaren. Jag silade sedan krosset - det puderfina använde jag i cheesecaken och de lite större bitarna sparade jag till garneringen. 


Separera 3 ägg. De tre vitorna vispar du till ett fast skum, ja du vet så att man kan hålla bunken upp och ner. 


I en annan skål vispar du 3 dl vispgrädde.


Och i den tredje och sista skålen vispar du de tre äggulorna tillsammans med 1 tsk vaniljsocker och 2 dl strösocker. Rör sedan ner 200 g färskost (cream cheese/Philadelphia-ost) i denna bunke.


Nu vänder du först ner grädden med lugna tag i äggulevispet, därefter gör du detsamma med äggvitorna. Tänk på att röra försiktigt så att så mycket luft som möjligt behålls. Rör till sist ner polkagriskrosset (pudret, i mitt fall). 


Häll smeten över kexbottnen. Plasta formen och ställ sedan plant i frysen över natten. Ta fram och tina i rumstemperatur ca 15 minuter innan serveing (inte 30 minuter alltså...). Dekorera på valfritt sätt, jag tog polkagriskross och minimaränger. 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards