Alla inlägg den 14 oktober 2012

Av Regina - 14 oktober 2012 10:05

 

Banan + Toffee = Banoffee Pie :)


Börja med att koka en oöppnad konservburk sötad kondenserad mjölk i en kastrull med vatten. Se till så att burken är täckt av vatten hela tiden. Detta tar hela tre timmar – men då hinner du ju pyssla med annat under tiden. Resultatet blir en gudomlig kolakräm – något som italienarna kallar ”dulce de leche”, vilket även är kanongott till andra desserter eller till en god vaniljglass.


Ta upp konservburken och låt den svalna. Detta kan du även förbereda dagen innan, förvara den kokta burken i kylen över natten. Låt sedan burken stå framme i rumstemperatur så att den blir smidig att breda ut senare.


Mixa 18 digestivekex i matberedaren och tillsätt 75 gram smält smör. Kör till en grynig massa (våt sand, brukar jag säga). Tryck ut smulorna i en pajform, gärna med löstagbar kant. Låt gärna stå kallt 15-30 minuter, så att smöret stelnar.


Fördela kolakrämen (den kokta kondenserade mjölken) över smulbottnen. Skiva 2-3 bananer över. Vispa 2,5 dl vispgrädde och fördela även denna över pajen. Toppa med lite grovt riven choklad. Använd potatisskalaren så får du fina flagor!


Klart för servering!

Av Regina - 14 oktober 2012 10:03

 

En riktig Farmor Anka-paj! Receptet är från Leila Lindholm.


Börja med pajdegen: Blanda 4 dl vetemjöl, 0,5 dl florsocker och 150 g kallt smör i matberedaren. Kör till en grynig massa. Tillsätt 1 ägg och kör snabbt ihop till en pajdeg. Om det ser torrt ut och inte formas någon pajdeg kan du tillsätta 0,5 msk vatten.


Forma degen till en tillplattad boll, plasta och låt vila i kylen i 30 minuter.


Sätt ugnen på 175 grader.


Skala, kärna ur och klyfta 10-12 fina äpplen. Stek dem i omgångar i smör tillsammans med råsocker och kanel. När du steker äpplena får du fram ännu mer smak än om du skulle ha lagt dem råa i pajskalet.


Ta fram pajdegen och dela den i två delar, varav den ena delen är lite större än den andra. Tryck ut den stora degbiten i en pajform, ända upp på sidorna. Fördela de stekta äpplena i pajskalet. Mjöla bänken och kavla snabbt ut den resterande lilla degbiten till en så rund platta som du kan. Lägg denna utkavlade degbit som en lock över pajen. Det spelar ingen roll om du inte får ett perfekt, tättslutande lock – det ska ju se hembakat ut!


Skär ett par skåror i pajlocken, pensla med uppvispat ägg blandat med 1 msk mjölk och strössla över lite råsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.


Låt svalna och servera med vaniljglass eller vaniljsås

Av Regina - 14 oktober 2012 10:00

 

Om man blandar kladdkaka med cheesecake så finner man nog den perfekta desserten! Gud så gott detta var! Vid vår senaste fest bjöd vi på dessertbuffé – tre smaskiga amerikanska desserter som du finner på denna blogg :)


Börja med kladdkakan: Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.

Smält 100 g smör. Vispa 3 dl strösocker och 2 ägg poröst. Blanda ner 1,5 dl vetemjöl, 4 msk kakao, 1,5 tsk vaniljsocker och det smälta smöret. Rör snabbt ihop till en smet.


Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, temperatur 200 grader. Kolla med provsticka, den ska vara lite kladdig när du tar ut kakan. Men inte för kladdig – då kan det bli svårt att skära snygga bitar vid servering.


Låt kakan svalna i formen. Lossa sedan kanten och diska av den (du vill ju inte ha bränt ströbröd i din cheesecake). Sätt sedan fast kanten runt kakan igen.


Dags för cheesecake! Vispa snabbt ihop 200 g Philadelphiaost, 2 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker och 3 äggulor. Vispa 3 dl vispgrädde ganska hårt i en separat skål, vänd ner grädden i ostsmeten. De överblivna äggvistorna går bra att frysa – så kan du baka en god marängtårta nästa gång :)


Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten på en tallrik i ca 5 minuter. Mosa 2 dl jordgubbar – färska eller tinade, frysta.


Pressa saften från 1/2 citron i en liten kastrull. Hetta upp citronsaften och låt gelatinbladen smälta ner. Rör ner citronsaft och mosade jordgubbar i ostsmeten.


Fördela ostsmeten i formen över kladdkakan. Plasta formen noga (jag brukar även plasta bottnen för att inte riskera läckage i frysen).


Ställ cheesecaken i frysen i minst 4 timmar, gärna över natten. Ta fram tårtan 15-20 minuter före servering så går den lättare att skära.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:56

 

En krämig coleslaw passar perfekt till en amerikansk BBQ. Passa på att göra coleslaw på sommaren när den goda sommarkålen finns i butik.


Strimla 1/2 litet vitkålshuvud fint – antingen med osthyvel eller i matberedaren. Skala och riv 1 morot fint. Finhacka 1/2 gul lök. Blanda vitkål, lök och morot tillsammans med 1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche. Salta, peppra och tillsätt 1 tsk fransk senap.


Låt stå kallt fram till servering och smaka av, kanske behövs mer salt och peppar. Om coleslawen känns "torr" är det bara att röra ner en sked majonnäs eller crème fraiche. 

Av Regina - 14 oktober 2012 09:54

 

Här är ett turborecept på pizza – gör en sconesdeg istället för klassisk pizzadeg! Tag ditt favoritrecept på sconesdeg, eller använd mitt recept nedan som är hämtat från trotjänaren ”Hemkunskapsboken”.


Sätt ugnen på 250 grader.


Börja med sconesdegen: Blanda 2 dl grahamsmjöl och 7 dl vetemjöl i matberedaren tillsammans med 3 tsk bakpulver och 1 tsk salt. Tillsätt 100 g kallt smör i tärningar, kör till en grynig massa. Tillsätt 3,5-4 dl mjölk tills du får en deg (lite lätt kladdig).


Platta eller kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper – antingen gör du en stor pizza eller så delar du degen i fyra delar och gör fyra portionspizzor.


Supersnabba tomatsåsen gör du genom att blanda lika delar ketchup och chilisås, krydda med lökpulver, vitlökspulver och valfria örtkryddor (oregano/basilika är ju klassiska pizzakryddor). Fördela tomatsås över pizzan, toppa med ost och därefter valfri fyllning.


Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, tills bottnen har fått fin färg både över- och undertill.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:52

 

Lax, pressad potatis och sherrysås… Åh så gott!


Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen.


Putsa en fin laxsida (ca 600-700 gram för fyra portioner). Lägg laxen på ett smörat bakplåtspapper. Skiva 1 liten gul lök tunt och gör likadant med 1 citron. Krydda laxen med en bra citronpeppar och fördela lök- och citronskivor på toppen. Tillsätt ev. en skvätt vitt vin om du råkar ha en slatt hemma. Lägg ett folieark på toppen och nyp ihop paketet ordentligt. Lägg laxen i en ugnsform och sätt in i ugnen. Efter 40-45 minuter är laxen klar.


Skala och koka under tiden potatisen.


Dags att börja med den fantastiska såsen! Grovhacka 1/2 gul lök och fräs den i lite smör i en kastrull. Tillsätt 1 fiskbuljongtärning och 1 dl vitt vin och 1 dl vatten. Låt detta koka ihop och reducera en liten stund. Sila sedan såsbasen över en ny katrull. Tillsätt 2,5 dl mellangrädde och 1/2 dl sherry av god kvalité. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha lite mer färg på såsen kan du färgsätta den med lite soya. Red av med maizenaredning.


Servera laxen med pressad potatis, sherrysås och en god sallad!

Av Regina - 14 oktober 2012 09:50

 

Det här superbra receptet är hämtat från Leila Lindholms bok ”A piece of cake”. Detta är ett grundrecept som ger två mindre bröd, och du kan variera med massa olika toppingar (ex. örter, rödlök, fetaost…).


Smula 25 g jäst i en bunke. Tillsätt 3 dl ljummet vatten, 1/2 dl olivolja, 1 msk flingsalt och 2 msk honung. Rör så att jästen löser sig. Tillsätt 7-8 dl vetemjöl och knåda degen i maskin eller för hand ca 5 minuter så att du får en smidig och elastisk deg.


Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter, till dubbel storlek.


Ta fram en bakplåt, ringla olivolja och strö flingsalt på plåten. Använd ej bakplåtspapper.


Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda degen och platta ut till kakor, ca 1 1/2 cm tjocklek. Lyft över på bakplåten och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.


Sätt fingrarna i degen så att massa små hål bildas. Ringla olivolja och strössla flingsalt över bröden. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter (varmluft) tills bröden har jäst upp och fått fin färg både på över- och undersidan.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:47

    

När jag jobbade ett år på en förskola var detta min favoriträtt. Självklart gjorde kocken Ann-Sofie denna rätt åt oss min sista arbetsdag! En försvenskad taco kan man säga :)


Skala och grovriv 2 morötter. Fräs 400 g bland- eller nötfärs i lite smör. Tillsätt 1/2 hackad gul lök och 2 hackade vitlöksklyftor. Blanda ner de rivna morötterna. Tillsätt 400 g krossade tomater och 1 dl mellangrädde. Smaksätt med 1 köttbuljongtärning och 2 tsk torkad basilika. Smaka av med salt och peppar.


Låt såsen koka ganska kraftigt så att det mesta av vätskan försvinner. Är röran för lös blir det svårt att fylla tortillabröden…


Sätt ugnen på 225 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen.


Ta fram en ugnsform (gärana rektangulär) och lägg ett tillklippt bakplåtspapper i botten.


Fördela röran över 8 tortillabröd. Rulla ihop rullarna och lägg tätt tillsammans i ugnsformen. Toppa med ost och gratinera i ugnen tills osten har fått fin färg, ca 10-15 minuter.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards