Alla inlägg den 14 oktober 2012

Av Regina - 14 oktober 2012 10:21

 

Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra – ett perfekt sätt att ta tillvara grönsaker som börjar bli tråkiga i kylskåpet.


Skär 1 squash och 2 paprikor i olika färger i grova bitar. Grovhacka en stor gul lök och finhacka 1-2 vitlöksklyftor.

Hetta upp lite olivolja i en stor gryta och fräs lök och vitlök. Tillsätt de andra grönsakerna efter en liten stund och låt även de svettas. Tillsätt 1 burk krossade tomater (400 g) och krydda med chilisås, ett lagerblad, en nypa strösocker samt salt och svartpeppar. Låt koka 15 minuter under lock, rör då och då.


Låt sedan koka 10-15 minuter utan lock så att grytan tjocknar något.


Servera som tillbehör till grillad kyckling, kött eller fisk. Grytan är allra godast att äta dagen efter, så förbered gärna kvällen innan. Grytan går även utmärkt att frysa in och tas fram senare.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:19

 

Högrev brukar traditionellt sett användas till långkok på hösten och vintern. Men på sommaren passar denna prisvärda köttdetalj utmärkt till grillning i hel bit – och resultatet blir en fantastiskt fin och mör köttbit som kan mäta sig med ryggbiff i mina ögon.


Putsa en fin bit högrev på ca 1 kg. Bind ev. upp den.


Marinera högrevet på valfritt sätt. Tänk på att det är en rejäl köttbit så snåla inte på kryddorna.


Lägg grillkol på ena halvan av klotgrillen – på så vis kan du grilla köttet på indirekt värme. Låt köttet få en fin yta runt om genom att grilla på direkt värme, dvs. över glödbädden. Flytta sedan köttbiten till grillhalvan utan kol och grilla på indirekt värme tills tills innertemperaturen är 62 grader för röd-rosa kärna. Uppemot 70 grader för genomstekt. Vänd köttet då och då under grilltiden.


Låt köttet vila på skärbrädan en stund innan du skär upp det i tunna skivor, på så vis stannar köttsaften kvar i köttet och du får ett saftigare resultat.


Blir det rester över? Köttet är underbart att tärna ner i en hemgjord pytt-i-panna dagen efter.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:18

  Tyvärr blev bilden på denna rätt så dålig i min iPhone – men jag lovar att fixa en bild nästa gång detta smarriga tilltugg läggs på grillen. Rullarna passar lika bra som förrätt som tillbehör till middagen.


Mosa 2 avokado och blanda med lite pressad citronsaft, en pressad vitlöksklyfta och lite finhackad röd chili.

Dela en kula mozzarella i 16 stavar.


Lägg ut 8 minitortillas på köksbänken och fördela avokadoröran över bröden, spara en kant på ena sidan av tortillabröden. Fördela även mozzarellaosten.


Rulla ihop tortillasen och fäst med blötlagda tandpetare.


Grilla tills rullarna har fått fin färg runt om och osten har börjat smälta.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:15

 

En snabb pastasås med mycket smak – makens favoritvardagsrätt!


Koka 300 g fullkornspasta.


Strimla 2 paket bacon och stek knaprigt i en varm stekpanna. Tillsätt 1 tärnad paprika, 1 skivad rödlök, 1 hackad vitlöksklyfta och 4-5 skivade champinjoner.


Fräs grönsakerna och tillsätt sedan 2 dl crème fraiche och krydda med svartpeppar, torkad basilika och oregano. Om du vill ha lite hetta så tillsätt även lite chiliflakes.


Låt såsen koka ihop och det är sedan klart för servering!

Av Regina - 14 oktober 2012 10:13

 

Mixa bladen från 1 stor kvist färsk rosmarin och 1 vitlöksklyfta. Tillsätt lite salt, svartpeppar och lite rivet citronskal. Tillsätt även 4 msk vitt vin och 2 msk matolja. Mixa alltihop till en härligt grön marinad.


Marinaden passar bra till fläskkött och kyckling.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:10

 

Svängde ihop denna gryta idag – blev mycket nöjd!


Koka ris till fyra personer. Tärna 300-400 g kassler. Tärna även 1 paprika och skiva 4-5 färska champinjoner. Hacka 1 vitlöksklyfta och skiva 1 rödlök.


Fräs grönsakerna i smör och pudra över curry efter smak. Tillsätt kasslern och låt allt bli varmt.Tillsätt 1,5 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning. Låt koka några minuter innan du tillsätter 2 dl crème fraiche, 2 msk chilisås (ketchup-style) och svartpeppar. Salt behövs förmodligen inte, då kasslern är salt i sig.


Låt såsen koka ihop och servera med ris och gärna lite jordnötter.

Av Regina - 14 oktober 2012 10:08

 

Gillar du inte kålpudding sedan du serverades en ”grå obestämbar massa” i skolbespisningen? Testa min kålpudding så hoppas jag du får upp ögonen för denna underbara husmansrätt. Passa på medan den spröda sommarkålen finns i butiken.


Sätt ugnen på 175 grader.


Skär 1 litet vitkålshuvud i mindre bitar. Fräs vitkålen i omgångar i lite smör. Tillsätt en skvätt ljus sirap mot slutet av stekningen för att få fram en god sötma hos kålen och ge den en härlig yta.


Blanda under tiden 500 g fläskfärs med 1 msk kinesisk soya, 2 msk flytande kalvfond, 3 msk ströbröd, 1,5 dl grädde och 0,5 dl kallt vatten. Rör ihop till en smidig smet och krydda med salt och svartpeppar. Gillar du kryddpeppar kan du ha i ett uns av det (men nä, det hoppar jag över).


Hacka 1 gul lök och blanda ner den i färsen.


Blanda ner 1/3 av den frästa vitkålen i färsen. Varva sedan resterande vitkål med färsen i en ugnsfast form. Toppa med vitkål.


Skjuts in i mitten av ugnen i 45-50 minuter.


Medan kålpuddingen är i ugnen hinner du koka potatis och göra en smaskig gräddsås:

Koka upp 3,5 dl grädde tillsammans med soya och kalvfond. När kålpuddingen börjar bli klar kan du skeda en härlig fond ur gratängformen som ger såsen underbar smak. Smaka av med salt och svartpeppar.


Servera så klart denna anrättning med lingonsylt och gärna snabbinlagd gurka (se separat recept).

Av Regina - 14 oktober 2012 10:07

 

1-2-3 – så var det klart!


Blanda 1 msk ättika (12 %), 2 msk strösocker och 3 msk kallt vatten i en skål. Rör så att sockret löser sig och tillsätt lite fryst dill eller dito persilja.


Skiva vanlig gurka tunt och lägg i lagen. Låt ligga typ 5 minuter innan servering. Klart!

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards