Alla inlägg den 14 oktober 2012

Av Regina - 14 oktober 2012 09:45

 

Nybakade frallor serverade med smör, ost och marmelad – är det inte lycka så säg!


Koka upp 1 liter vatten i vattenkokaren. Blanda 8 dl havregryn och 1 dl krossade linfrö i en stor degskål. Tillsätt 1,5 tsk salt och 75 g smör. Häll det heta vattnet över blandningen och rör runt så att allt blandas. Låt detta stå och svälla och svalna i ca 1 timme, tills det känns fingervarmt.


Smula ner 50 gram jäst och 3 msk honung i blandningen, rör runt så att jästen löser sig. Tillsätt knappt 1,5 liter vetemjöl i omgångar tills du får en smidig deg. Kör degen smidig i köksmaskinen eller arbeta för hand.

Låt degen jäsa i rumstemperatur, övertäckt och på en dragfri plats i ca 1 timme.


Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda degen och ta ut 30-32 degbitar. Rulla frallor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt frallorna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 200. Grädda frallorna i mitten av ugnen i omgångar. När du tar ut en plåt penslar du frallorna med kallt vatten och låter dem svalna på galler under en bakduk, för en mjuk skorpa.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:43

 

Ett smidigt sätt att pimpa kladdkakan lite :) Receptet på frostningen är hämtat från Leila Lindholm (så klart!)


Gör en kladdkaka enligt ditt favoritrecept (här på bloggen hittar du ett kladdkaksrecept under ”Jordgubbs cheesecake med chokladbotten”).


Rör ihop frostingen: Vispa snabbt ihop 75 g Philadelpiaost, 1/2 dl jordnötssmör (krämigt), 2 dl florsocker, 2 msk kakao och 1 tsk vaniljsocker med hjälp av elvispen. Tillsätt 1/2 msk varmt, starkt kaffe. Bred frostingen över kakan och toppa med salta jordnötter.


Tips! Frostingen går bra att förbereda och förvara i kylen, så slipper du göra den precis innan du ska servera tårtan. Den går till och med att frysa – så gör gärna dubbel sats så har du frosting till cup cakes eller ytterligare en kaka :)

Av Regina - 14 oktober 2012 09:41

 

Mycket smaskig köttgryta som improviserades ihop en vardagkväll - fläskfilé går snabbt att tillaga och blir mört och gott.


Skiva 500 g fläskfilé i cm-tjocka skivor. Skala, halvera och skiva 1 gul lök. Finhacka 1-2 vitlöksklyftor. Hacka 3-5 soltorkade tomater i olja samt tärna 1 röd paprika.


Bryn köttet i omgångar i smör. Fräs lök, vitlök och paprika. Tillsätt det brynta köttet och paprikan.


Tillsätt 1 dl vatten och 2,5 dl mat- eller mellangrädde. Smaksätt grytan med en skvätt kalvfond, soya samt svartpeppar. Smaka dig fram om salt behövs, då både fond och soya är salta. Smula över 1 tsk torkad oregano.

Låt grytan koka ihop, red ev. av grytan med maizena redning.


Servera grytan med valfritt tillbehör.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:38

 

Genom att koka revbenen innan gör du dig själv en stor tjänst: du får möra revben, du kan förbereda rätten dagen innan och buljongen som bildas är en perfekt bas till en härlig köttfärssoppa.


Skär drygt 1,5 kg tjocka revben i bitar. Koka upp vatten i en stor gryta tillsammans med gul lök och morot i bitar. Smaksätt vattnet med salt, svartpepparkorn, lagerblad och cayennepeppar. Låt revbenen småkoka tills köttet börjar släppa från benen, ca 1 timme.


Ta upp revbenen ur buljongen och låt dem svalna innan du sätter in dem i kylen – dagen efter kommer det att gå snabbt att fixa middagen. Sila buljongen och frys in tills du blir sugen på en god köttfärssoppa.


Blanda en glaze till revbenen när det är dags för middag: Rör samman chilisås (av ketchuptyp), honung, japansk soya, pressad vitlök och svartpeppar. Pensla revbenen med glazen och värm dem i mitten av ugnen i 200 grader. Vänd på revbenen efter en stund och pensla andra sidan oxå.


Rör ihop en guacamole: Mosa 2 mogna avokado, kärna ur och tärna 1 tomat. Finhacka 1/2 rödlök och 1/2 röd chili. Blanda avokado, tomat, chili och rödlök i en skål. Smaksätt med 1 pressad vitlöksklyfta och pressad saft från lime eller citron. Smaka av med salt och peppar.


Lägg samman tortillabröd två och två med en smakrik ost emellan – quesadillas. Stek dem i en torr stekpanna tills bröden har fått fin färg och osten har smält.


Servera revbenen med quesadillas, ev. nachos, guacamole och sallad.

Kött · Taco
Av Regina - 14 oktober 2012 09:37

 

Jag hade en bit kassler hemma och blev grymt sugen på sweet chilisås – undrar ifall det funkar med kassler? Jorå, funkar fin-fint :)


Strimla 300 g kassler. Skala, halvera och skiva 1 rödlök, finhacka 1-2 vitlöksklyftor. Tärna 1 gul paprika.

Fräs kassler i lite smör, tillsätt lök, paprika och vitlök.


Häll över 2,5 dl mellangrädde, smaksätt med japansk soya och sweet chilisås efter tycke och smak. Jag älskar sweet chilisås – så jag tar mycket! Smaka av grytan med peppar, jag tror inte du behöver salta med tanke på sältan från kasslern och soyan.


Servera med ris och grönsaker.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:34

 

Hemgjord kebab – mums!! Om du förbereder kött och sås dagen innan går middagen supersnabbt att få på bordet. Fredagsmys?


Strimla 500 g fläskkött (ex. benfri karré, picnicbog eller skinkstek). Blanda ihop en marinad, se två förslag här:

1) Matolja, kinesisk soya, grillkrydda, vitlökspulver och svartpeppar.

2) Matolja, torkad oregano, vitlökspulver och svartpeppar.

Marinera köttet minst 3-4 h, gärna över natten.


Blanda en kall sås, här kommer två förslag:

1) 2 dl crème fraiche, 2 msk majonnäs, chilisås (av ketchuptyp), pressad vitlök och cayennepeppar. Smaka av med salt och svartpeppar.

2) 2 dl crème fraiche, 2 msk majonnäs, citronpeppar, torkad basilika, lökpulver och flytande honung. Smaka av med salt och svartpeppar.


Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatis och skär i pommes-stavar. Blanda potatisen med matolja och salt på en plåt, skjuts in i ugnen :)


Stek köttet i omgångar i en het stekpanna.


Servera köttet med kall sås, hemgjord pommes och en god sallad.

Av Regina - 14 oktober 2012 09:31

 

En riktig favorit – passar som ensamrätt till fyra personer eller förrätt till dubbelt antal gäster.


Börja med kräftröran (gör den gärna dagen innan om du har möjlighet): Hårdkoka 2-3 ägg, låt svalna. Häll av 1 burk kräftstjärtar (170 g), grovhacka dem något. Skala och finhacka 1/2 rödlök.


Blanda 2 dl crème fraiche, 2 msk majonnäs och fryst dill. Tillsätt kräftstjärtar och rödlök. Grovhacka de kalla äggen – eller skär dem i äggskivaren två gånger (vrid det skivade ägget ett kvarts varv och skiva ytterligare en gång = grovhackade ägg). Blanda ner äggen och krydda röran med salt och mald svartpeppar. Lite citronsaft är också gott i. Låt röran stå kallt fram till servering.


Skala och grovriv 1 kg fast potatis. Krama ur så mycket vätska du kan ur potatisen. Blanda potatisen med 1 ägg, 1 dl flytande smör, salt, svartpeppar och 1 dl kolsyrat (eller vanligt) vatten.


Värm våffeljärnet och grädda fyra-sex rejäla potatisvåfflor (beroende på järnets storlek). Servera våfflorna med kräftröran och en god sallad.

Av Regina - 14 oktober 2012 08:52

 

Chokladbotten, chokladmousse och passionstäcke. Jag har bara ett ord att säga: Mums! Receptet är hämtat från ICA, men jag gör här dubbel botten för att få en drygare kaka än i deras originalrecept. Kakan är dessutom glutenfri, så enm given dessert till din vän som inte får äta vetemjöl etc. 


Riv 400 g mandelmassa grovt i matberedaren (eller för hand). Rör ner 2 hela ägg och 1 äggvita (gulan sparar du till moussen) samt 2 msk kakao.


Smörj en form med löstagbar kant (diameter 22 cm). Häll chokladsmeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Kolla med provsticka så att bottnen är genombakad. Låt chokladbottnen svalna i formen.


Gör chokladmoussen: Smält 200 g vit choklad (i micron eller över vattenbad). Vispa 1 dl vispgrädde fluffigt och rör ner 1 dl matyoghurt. Rör snabbt ner 1 äggula i den smälta chokladen (chokladen stelenar då till) och vispa sedan snabbt ner chokladmassan i grädd/yoghurtblandningen. Vispa till en slät mousse. Bred moussen över chokladbottnen i formen. Ställ i kylen i minst 2 timmar.


Avsluta med passionstäcke: Blötlägg 2 gelatinblad i lite kallt vatten. Halvera och gröp ur 3-4 passionsfrukter och lägg fruktköttet i en skål. Koka upp 1 dl vatten och 2 msk socker. När sockret har löst sig tillsätter du gelatinbladen, rör runt så att gelatinet löser sig. Låt sockerlagen svalna något och blanda sedan ner passionsfrukten.


Häll ett passionstäcke över den stelnade chokladmoussen. Låt stå kallt fram till servering, minst 1 timme. Garnera gärna tårtan med physalis vid servering.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards