Senaste inläggen

Av Regina - 13 juli 2017 21:20

 


En klassisk köttfärslimpa finner du recept på här. Ikväll serverades en variant med vitlök, ost och BBQ-sås, mycket gott! Jag förelog att vi skulle tillaga den på grillen, men kurrande magar gjorde att det fick bli i ugnen. 


Sätt ugnen på 175 grader om du har varmluftfunktion, annars 200 grader.


Blanda 2 msk ströbröd och 4 msk mjölk i en skål, låt svälla. Krydda blandningen med saltsvartpeppar och gärna lite chili- eller cayennepulver. Hacka 1 liten gul lök och 1-2 vitlöksklyftor.


Blanda 500 g blandfärs med ströbrödsblandningen och den hackade löken och vitlöken.


Forma färsen till en limpa i en ugnsfast form. Gör en skåra i mitten av limpan och lägg ner skurna stavar av smakrik ost (jag tog prästost). Nyp ihop limpan så att osten packas in ordentligt. Klä in köttfärslimpan i bacon (1 paket á 140 gram).


Tillaga köttfärslimpan i mitten av ugnen i 40-45 minuter, använd varmluftfunktionen om du har en sådan så får du ännu krispigare bacon.


När ca 5 minuter av tillagningstiden återstår så penslar du baconet med lite BBQ-sås


Kolla så att köttfärslimpan är genomstekt innan servering. Servera köttfärslimpan med ex. potatismos och grönsaker.


Tips! För att få en mer "vuxen" smak på potatismoset så brukar jag låta 1-2 halverade vitlöksklyftor koka med den grovt skurna potatisen (om du skär potatisen i bitar så går det superfort att koka potatisen, som ändå ska mosas sedan). Idag lät jag även en grovt skuren palsternacka koka med - den gav en mycket fin smak till moset.

Av Regina - 2 juli 2017 21:03

 

På min blogg finner du även recept på naturell schweizisk maräng. Här kommer en variant smaksatt med citron!


Separera 3 ägg, du ska endast använda äggvitorna till detta recept. Äggulorna kan du spara i kylen till något annat gott, varför inte en hemslagen bearnaisesås :) Var noga så du inte får någon äggula i vitan, då blir det svårt att få till en bra marängsmet. Du behöver även vara noga med din bunke och dina vispar, de måste vara helt rena och fettfria för att underlätta marängvispandet.


Koka upp vatten i en kastrull, du ska nämligen göra första marängsteget över vattenbad. Häll dina 3 äggvitor i en skål/bunke som tål att stå i vattenbad. Tillsätt 1,75 dl strösocker och börja vispa. Stick ner en stektermometer i marängsmeten, när smeten når 60-65 grader ska du ta bunken från värmen. Vispa hela tiden och se till så att sockret inte fastnar på bunkens sidor. Puh, jag vet det är jobbigt att vispa för hand!


När smeten har nått 60-65 grader tar du ur den från vattenbadet och fortsätter vispa smeten tills den är helt kall. det tar 10-15 minuter, så jag föreslår att du växlar över till elvisp eller köksmaskin nu. Vispa, vispa, vispa och sedan är smeten klar!


Smaksätt smeten med finrivet skal från 1/2 citron, vispa ner skalet så det fördelas jämnt i smeten. 


Sätt ugnen på 80 grader (varmluft), eller 100 grader för gammeldags ugn.


Lägg ut bakplåtspapper på två plåtar. Spritsa ut maränger, jag fick 40 st på denna sats (beror så klart på hur stora maränger du gör). Vill du oxå ha randiga maränger? Pensla insidan av spritsen med lite färgpasta, jag drog fyra streck som var ca 10 cm långa. De första marängerna kommer att vara vita , så om du vill kan du trycka ut lite av smeten från spritsen tills du ser att färgen kommer. Lägg tillbaks den utspritsade smeten längst upp i spritsen igen. Eller så låter du de första marängerna vara vita, your choise :)


Grädda marängerna i ugnen, du kan köra båda plåtarna samtidigt om du har varmluftfunktion. Mina 40 maränger behövde gräddas i 60 minuter, där jag bytte plats på plåtarna efter halva tiden. Mindre maränger går fortare och större maränger tar längre tid, så klart! Öppna sedan ugnsluckan och låt marängerna torka i eftervärmen.


Förvara marängerna i rumstemperatur i en lufttät burk, gärna av glas eller metall.

Av Regina - 2 juli 2017 20:58

 

Jag älskar min man - och jag älskar hans lökkompott till hamburgare   


Skala och skiva 1,5-2 gula lökar


Smält lite smör i en kastrull och fräs löken mjuk. Krydda med salt, nymalen svartpeppar, lite torkad timjan och lite råsocker. Tillsätt en skvätt vatten, lite vit balsamvinäger och lite kalvfond


Låt småputtra tills vätskan har kokat bort och det har bildats en len lökkompott. Detta tar typ 20-25 minuter. 


Serveras varm i ex. hamburgare med BBQ-sås. 

 

Av Regina - 2 juli 2017 20:49

 

Klassiska hålkakor med grahamsmjöl. Perfekt att ha på lut i frysen till frukosten. Receptet kommer från Lindas bakskola (Tidningen hembakad), men återges här i halverad form (tre kakor).


Värm 2,5 dl mjölk till fingervarmt, dvs. 37 grader. Smula ner 25 g jäst i en bunke och häll mjölken över jästen. Rör tills jästen har löst sig och tillsätt sedan 25 g rumsvarmt smör, 2 msk ljus sirap samt 3/4 tsk salt


Blanda sedan ner 1 dl grahamsmjöl och 5-6 dl vetemjöl. Blanda till en smidig deg och knåda den, gärna i maskin.


Lägg en bakduk över degen och låt jäsa ca 50 minuter.


Ta upp degen på bjölad arbetsbänk. Dela den färdigjästa degen i tre delar. Kavla ut dem till 1 cm tjocka rundlar. Kör ett varv med kruskavel över bröden (om du inte har någon kruskavel kan du istället nagga bröden med en gaffel). Avsluta med att ta ut ett hål i mitten av kakan, med ex. ett snapsglas. Lägg över bröden på bakpappersklädda plåtar, låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 250 grader och grädda sedan bröden i mitten av ugnen i 5-7 minuter. De tunna bröden gräddas fort, mycket smidigt! 


Låt sedan bröden svalna på galler under bakduk. 

Av Regina - 2 juli 2017 20:34

 

Ett grovt och mättande kuvertbröd, fyllt med smaskiga fröer. Receptet kommer från Lindas bakskola (Tidningen Hembakat).


Smula ner 25 g jäst i en bunke, tillsätt 4 dl mjölk (fingervarm, dvs. 37 grader). Blanda tills jästen har lösts upp och tillsätt sedan 1,5 tsk salt, 2 msk rapsolja och 3 dl grahamsmjöl. Rör runt och låt sedan stå ca 5 minuter, så att mjölet får svälla lite.


Blanda sedan ner valfria frön, i originalreceptet är det 0,5 dl linfrön, 0,5 dl sesamfrön och 0,5 dl solrosfrön. Tillsätt sedan 5-6 dl vetemjöl, knåda degen smidig. I maskin tar det 5-10 minuter beroende på kapacitet.


Låt därefter degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.


Ta upp den färdigjästa degen på mjölad bänk och knåda den. Dela degen i 15-20 bitar och forma dem till önskad brödform. Jag testade originalreceptets förslag med avlånga bröd som sedan snittades med vass kniv.


Låt bröden jäsa på plåtar under bakduk, ca 30 min.


Värm ugnen till 250 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i  8-10 minuter. Låt bröden sedan svalna på galler. Vill du ha en mjuk skorpa? Pensla dem med lite kallt vatten och lägg en bakduk över de varm bröden.


Bröden går utmärkt att frysa och funkar lika bra till frukost som till en god soppa. 

Av Regina - 26 juni 2017 20:29

 

En jättegod gratäng med sweet chili-sås och champinjoner. Smidigt och enkelt till middag :) 


Koka ris till 3-4 portioner (jag tycker det går åt mindre ris när man gör gratäng...). 


Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. 


Ansa och skär 150-200 g färska champinjoner i bitar. Finhacka 1-2 vitlöksklyftor


Skiva 400-500 g falukorv


Stek champinjonerna i en klick smör, tillsätt vitlöken mot slutet. Lägg över detta i en gryta och tillsätt 3 dl grädde (valfri fetthalt) och 1 dl sweet chili-sås. Krydda med salt och nymalen svartpeppar, låt såsen småkoka ca 5 min. 


Stek falukorven i en klick smör, stek helst i omgångar. 


Är riset klart? Bra! Lägg det i botten av en ugnsfast form. Häll över såsen och fördela sedan falukorven över. Toppa gratängen med en rejäl näve riven ost


Gratinera i mitten av ugnen tills osten har smält och fått fin färg. Använd gärna varmluftsfunktionen.


Servera gärna gratängen med en blandad grönsallad. 

Av Regina - 22 juni 2017 09:38

   

En av mina favoritsåser med god sälta och mycket smak :) Passar till både kött, kyckling och fisk. 


2 dl crème fraiche, 2 msk majonnäs, 1-2 pressade vitlöksklyftor, lite honung samt salt och nymalen svartpeppar blandas i en skål. Riv sedan ner groteska mängder parmesanost i såsen och rör runt. Klart!


Låt såsen stå kallt till servering.


Av Regina - 28 maj 2017 21:28

 

Så enkelt och så gott! 


Skala, kärna ur och dela äpplen (räkna med 1/2 per person). Stek äppelbitarna i en klick smör, smaksätt med lite råsocker och kanel. Låt gärna äpplebitarna svalna några minuter innan du gör klart desserten.


Varva sedan äpplebitarna i portionsglas med vaniljglass, grovt smulade Digestive-kex och kolasås (färdigköpt sås på tub funkar utmärkt!). Klart att servera :) 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards