Senaste inläggen

Av Regina - 6 mars 2019 20:18

Jag har köpt en ny kokbok - and I love it!   "Kålboken" av Mette Løvbom.

Finns så mycket gott att testa, bl a denna pesto! Dock tyckte jag smaken blev lite för skarp med rå purjolök så jag kommer mildra löksmaken med ett hett bad/dusch nästa gång jag gör denna pesto. Allergi mot jordnötter gör att jag istället tar solrosfrön och cashewnötter.

Skölj och strimla det gröna från 1 purjolök. Lägg detta i en sil, häll kokande vatten över löken för att mildra löksmaken. Vill du ha ännu mildare löksmak så låt purjolöken bada i det heta vattnet en minut eller så. Låt rinna av.

Mixa purjolöken med 0,5 dl olivolja, 0,5 dl solrosfrön eller saltade jordnötter, saften från 0,5 citron, en liten klick honung samt 0,5 dl finriven parmesanost. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ev. kan du behöva ytterligare lite olivolja om peston känns för tjock. Peston går bra att förbereda dagen innan och förvara i kyl över natten.

 
Halvera eller klyfta 1-2 huvuden spetskål, beroende på storlek. Pensla med lite olivolja och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Grilla ca 3 minuter per sida i het grillpanna.

Lägg upp spetskålen på serveringsfat, toppa med peston och salta jordnötter eller dito cashewnötter.


Av Regina - 26 februari 2019 08:19

 

Divine! Enda ordet som kan beskriva denna skapelse - helt gudomlig! Krämig mousse med söt maräng på toppen. Serveras med fördel med färska bär. Receptet hittade jag på den underbara bloggen "My kitchen stories", men jag tog av misstag bara 2 äggulor i moussen istället för 4 som anges i originalreceptet. Funkade dock hur bra som helst! Dessutom gillar jag när mängden ägg går på ett ut, dvs. 2 äggulor i moussen och 2 äggvitor i marängen. Pajen ger 8 generösa fikabitar, så uppemot 10-12 bitar som dessert efter en god middag. 


Börja med pajskalet:

Mixa/krossa 14 st Digestive-kex (typ 1/2 paket) fint. Smält 100 g smör och blanda med kexsmulorna, det ska se ut som "blöt sand". Tryck ut kexsmulorna i botten på en tjusig form, diameter 20-21 cm. Jag råkade dock trycka lite för hårt så jag fick inte bort kanten från min form (hihi!)... Sätt in formen i kylen medan du gör moussen.


Fortsätt med den underbara chokladmoussen

Vispa 4 dl vispgrädde fluffig men inte för hårt.  Smält 200 g mörk choklad (jag tog 60 % + 70 % som låg i skafferiet). Separera 2 ägg. Rör ner de 2 äggulorna en i taget i den smälta chokladen. Äggvitorna sparar du till marängen, se nedan. Ta sedan en klick vispad grädde ( typ 1 dl) och blanda med choklad/ägg-smeten, vilket gör den lite lösare. Blanda sedan ihop övriga vispade grädden och chokladsmeten med hjälp av elvispen på låg hastighet. Fördela den härliga moussen i pajskalet. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 2 h.


Vid servering gör du marängen till toppen:

Häll de 2 äggvitorna  du har över sedan moussen i en skål som tål värme. Koka upp lite vatten i en kastrull och sätt skålen över det sjudande vattnet. Vispa äggvitorna samt 1 dl strösocker till en maräng som håller 60-65 grader (använd digital kökstermometer). Ta då den varma marängen från vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen och skålen är kall, det tar 10-15 minuter. Spritsa eller bred ut marängen över pajen och bränn sedan av den med en liten brännare


Klart för servering med färska bär, eller varför inte en sötsyrlig bärkompott om säsongen för färska bär inte är den rätta. 

Av Regina - 26 februari 2019 08:15

 

Ett kryddsmör som passar perfekt till ex. kyckling. Såå gott!


Beräkna 100 g smör till fyra personer. Låt smöret bli rumstempererat, eller kör det i micron några sekunder. 


Blanda det mjuka smöret med 1 dl finriven parmesanost, 1-2 rivna/pressade vitlöksklyftorsamt finrivet skal från knappt 1/2 citron. Krydda med salt och nymalen svartpeppar


Klicka ut smöret på en bit plastfolie och forma till en rulle. Smöret förvaras sedan i kylen fram till servering. Överblivet smör går bra att frysa!

Av Regina - 17 februari 2019 19:24

 

Semla och cheesecake ihop! Ja, du hör ju själv. Löjligt gott! Tyvärr vet jag inte vem som har komponerat receptet, då jag sparade ner publicerad skärmdump från Facebook. I det receptet skulle cheesecaken vara i kylen, men fyllningen är alldeles för lös för det... Så jag har tillsatt lite gelatin i mitt recept nedan. Vill du inte ha gelatin i kan du hoppa över det och istället stoppa in kakan i frysen några timmar, inga problem! På bilden har jag gjort en liten cheesecake, motsvarande en halv sats. En hel sats borde ge ca 15 bitar.


Börja med kexbotten

Mixa 150 g kardemummaskorpor till "sand". Smält 75 g smör och rör ner detta. Tryck ut kexsmulorna i botten av en springform, diameter 24-26 cm. Ställ formen i frysen så länge.


Nästa steg är mandelfyllningen:

Finriv 200 g mandelmassa och blanda med 2-4 msk ovispad grädde tills du får en bredbar konsistens. Jag lyckades inte breda ut min mandelmassefyllning utan att ta sönder kexbottnen - så jag föreslår att man klickar ut eller spritsar den! 


Och så den lena cheesecakefyllningen:

Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Hetta upp 0,5 dl mjölk i en liten kastrull. Låt de urkramade gelatinbladen smälta ner i den heta mjölken. Låt svalna medan du fortsätter med övriga ingredienser. 


Vispa 3 dl vispgrädde fluffig, men inte hård.


Vispa ihop 600 g Philadelphia-ost, 1,5 dl strösocker och 1 msk vaniljsocker. Rör ner den avsvalnade mjölken med gelatin i.


Vänd ner den vispade grädden i Philadelphia-smeten. Häll smeten i formen, plasta och ställ i kylen minst 5 h (gärna över natten).


Dags för servering:

Krossa 2-3 kardemummaskorpor och fördela i mitten av kakan. Garnera med ca 2 dl vispad grädde och lite mortlad kardemumma

Av Regina - 17 februari 2019 19:17

 

Semmelkladdkaka, ljuvligt gott! Jag hittade detta gudomliga recept på underbara "Fridas bakblogg". Jag ökade dock upp mängden mandelmassa något, för det är sååå gott!


Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. 


Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten av en brödform (á 1,5 liter). En liten springform (diameter 20 cm) funkar oxå, skulle jag tro!


Riv 50-75 g mandelmassa fint. Mortla 1 tsk kardemummakärnor.


Smält 100 g smör.


Rör snabbt ihop 2 ägg, 2 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker. Rör ner 2 dl vetemjöl, 1 nypa salt, den rivna mandelmassan, den mortlade kardemumman och det smälta smöret. Rör ihop till en slät smet. 


Fördela smeten i formen och grädda sedan kakan i mitten av ugnen i 16-17 minuter, ej varmluft. 


Låt kakan svalna något och ställ den sedan i kylen för att "stelna".


Vid servering dekorerar du med ca 1,5 dl vispad grädde samt lite mortlad kardemumma. Sååå god, jag lovar!

 

Av Regina - 17 februari 2019 19:05

 

Sonen älskar semlor! Självklart skulle han föräras med en buffé av grädde, kardemumma och mandelmassa vid 6-årsfirandet! Förutom denna gigantiska semla avnjöts semmelkladdkaka och semmelcheesecake   Detta recept hittade jag på ICA.se, men jag gjorde en stoooor slät bulle istället för två något mindre.


Mortla 1 tsk kardemummakärnor. Värm upp 2,5 dl standardmjölk (3 %) till rumstemperatur tillsammans med den mortlade kardemumman.


Smula 25 g jäst i degbunken. Häll den ljumna kardemummamjölken över och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt då 1 dl strösocker och 1 krm salt. Rör sedan ner ca 7 dl vetemjöl. Låt bakmaskinen knåda degen ca 15 minuter, tills du får en blank och elastik deg. 


Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 60 minuter. 


Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och knåda, forma till en stor slät bulle. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper.


Lägg över en bakduk och låt jäsa på nytt, denna gång 30 minuter.


När halva jästiden har gått är det lagom att ta på ugnen på 150 grader.


Pensla den färdigjästa bullen med uppvispat ägg


Grädda bullen i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, jag körde med varmluftsfunktionen de första 20 minuterna. 


Låt bulle svalna insvept i en bakduk. Bullen går bra att baka dagen innan servering, om så önskas!


Dags för fyllning och grädde!


Vispa 4-5 dl vispgrädde fluffig.


Riv 200 g mandelmassa fint. Skär upp ett lock på bullen och gröp ur en hel del av inkråmet. Blanda den rivna mandelmassan och inkråmet tillsammans med ca 1 dl vispad grädde


Fyll bullen med den goda fyllningen och spritsa eller bred ut grädden. Locket på och sedan florsocker på toppen! Klart för avnjutning :) 

Av Regina - 17 februari 2019 18:54

 

En klassisk smörgåstårta med lax, ägg och dill. Sparsmakad garnering - men desto mer smak på insidan :) Denna gav 6 rejäla portioner!


Du behöver 3x6 = 18 skivor formfranska.


Montering:

  1. 6 skivor bröd
  2. Fyllning 1
  3. 6 skivor bröd, halvera tre bröd och lägg skivorna omlott jämfört med första brödlagret
  4. Fyllning 2
  5. 6 skivor bröd
  6. Topping
  7. Garnering

Fyllning 1: Lax och citron

Rör ihop 2 dl crème fraiche och 2 msk majonnäs tillsammans med lite pressad citron och finhackad 1/2 rödlök. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.


Plocka isär 200 g kall laxfilé - antingen rester från tidigare middag eller varmrökt från fiskdisken. Rör försiktigt ner fisken i röran. 


Fyllning 2: Ägg och dill

Hårdkoka 3 ägg. Låt kallna innan du skalar och grovhackar dem. Tips! Skiva äggen i äggskivaren, vänd sedan det skivade ägget ett kvarts varv och skiva igen - resultatet blir snabbt grovhackade ägg.


Blanda 2 dl crème fraiche och 2 msk majonnäs. Rör ner de grovhackade äggen samt fryst dill, smaka av med salt och malen svartpeppar


Topping:

Blanda 1 dl créme fraiche med 1 msk majonnäs, krydda med salt och nymalen svartpeppar. Stryk ut toppingen över det översta brödlagret. 


Hit kan du med fördel förbereda dagen innan, men vänta till swrveringsdagen med garneringen!

Av Regina - 17 februari 2019 10:35

 

Allt i en form och sedan in i ugnen, smidigt! Receptet hittade jag på "Aftonbladet", i en artikel om "Cinco de Mayo" dvs. Mexicos nationaldag. 1 kg kyckling räcker till 8-9 tacos, alltså fyra personer. 


Lägg 1 kg rå kycklingfilé i en ugnsform. Japp, den ska vara rå!


Sätt ugnen på 150 grader. 


Grovhacka 1 gul lök och 4 tomater, lägg i en skål. Finhacka 1/2-1 röd chili, 1/2-1 chipotlechili (jag tog kryddburk/pulver istället) och lite bladpersilja. Lägg över även detta i skålen. Krydda med torkad oregano, salt och nymalen svartpeppar. Blanda runt och fördela sedan detta över den råa kycklingen. 


Tillaga kycklingen i mitten av ugnen, jag körde med varmluftsfunktionen. Efter 30 minuter kan du testa att dra isär kycklingköttet med två gafflar. Beroende på filéernas storlek så kan du behöva tillaga dem lite längre. När kycklingen går fint att dra isär (pull) så blandar du allt i formen. Värm ugnen till 200 grader och ställ in kycklingen 10-15 minuter så att köttet får fin färg. 


Klart för servering, gärna i sällskap med mangosalsa :) 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Skapa flashcards