Senaste inläggen

Av Regina - 27 april 2019 18:02

 

En riktigt nice coleslaw! Tommy Myllymäki/Köket.se är upphovsman. Supergod till grillad kyckling! Jag tyckte dock det var liiite för mycket soya i, så jag har minskat något i min version nedan. Jag gillar även mix hälften crème fraiche, hälfen majonnäs - Tommy kör bara majjo... Receptet räcker till 4-8 portioner, beroende på hur många tillbehör man serverar. 


Blanda ihop "kletet": 1 dl majonnäs, 1 dl crème friache, 1 msk japansk soya, 1 tsk sesamolja samt en liten bit färsk, riven ingefära. Tvätta 1 lime, finriv skalet och pressa saften ner i såsen. Tips! Jag är helsåld på Santa Marias ingefära som finns på tub, såååå smidigt!


Strimla ca 400 g rödkål fint och rör ner i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar


Låt stå kallt fram till servering, då toppar du skålen med svarta och vita sesamfrön. 

Av Regina - 27 april 2019 17:56

 

En snabblagad BBQ-sås - mycket smak på kort tid! Tack ICA för receptet :)


Blanda alla ingredienser i en liten kastrull: 1 dl chilisås av ketchuptyp, 1 msk strösocker, 1 msk kinesisk soya, 0,5 dl äpplemos, 1 tsk liquid smoke, 0,5-1 msk dijonsenap samt 1 pressad/riven vitlöksklyfta.


Låt koka upp och låt sedan svalna. Använd som glaze på det som hamnar på grillen eller som tillbehör till maten. 

Av Regina - 27 april 2019 17:48

 

Snacka om att jag är "sist på bollen" vad gäller denna rätt... Men jaja... Gott var det i alla fall ;)


Diska av en ölburk så den blir ren - eller ta ett dricksglas i motsvarande storlek.


Krydda 500 g nötfärs med lite salt samt nymalen svartpeppar. Dela upp färsen i 6 högar, forma färsen efter nedre delen av ölburken/glaset. Linda 1-1,5 skivor bacon runt varje köttfärsburgare. Ta bort burken/glaset och ställ burgarna en efter en i en ugnsform. 


Skala, halvera och skiva 1 stor gul lök. Halvera och skär 1 paprika i lite bredare strimlor. Hetta upp lite flytande smör i stekpannan och bryn lök och paprika tills det är mjukt. Fördela detta som fyllning i burgarna.


Toppa burgarna med riven ost. Pensla BBQ-sås runt om baconet. Det går utmärkt med färdigköpt BBQ-sås, annars kan du testa min snabbvariant :)


Tillaga burgarna i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Serveras gärna med majskolv, vitlökssmör och bakad sötpotatis

Av Regina - 27 april 2019 17:37

 

En snabblagad pastarätt med mycket smak! Färsk salsiccia hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker. Jag kan tänka mig att ett gäng skurna chmpinjoner kan vara riktigt gott i denna pastasås också! 


Klipp upp 300 g färsk salsiccia. Nyp ut fyllningen i små "kluttar" på en tallrik (ca 2 cm stora). Hetta upp lite olivolja i en stekpanna tillsammans med en oskalad men tilltryckt vitlöksklyfta. Bryn korvbitarna runt om.


Tillsätt sedan lite chiliflakes och låt fräsa med - mängden chili avgörs av dina smaklökar :)


Plocka upp vitlöksklyftan, den har fått göra sitt nu.


Rör ner 1 dl vitt vin och 3 dl vispgrädde. Krydda såsen med nymalen svartpeppar och lite torkad salvia. En näve riven parmesanost får också åka ner i grytan. Med tanke på sältan från korv och ost behövs nog inte salt, men smaka dig fram till bästa smak. 


Låt småkoka några minuter tills korven är klar. Under denna tid hinner du koka färsk pasta. 


Vi serverade pastarätten med fräscha, syrliga bönor: Ett par nävar frysta haricot vertes värms upp i en skål med hett vatten några minuter. Häll av bönorna och smaksätt med vinegrette gjord på 1 msk vit balsamvinäger, 2 msk olivolja samt salt och nymalen svartpeppar


Korv · Pasta
Av Regina - 27 april 2019 17:30

 

Ett helt fantastiskt grundrecept som jag hittade på lika fantastiska "Fridas bakblogg". Grundreceptet hittar du även här på min blogg. Jag testade att tillsätta lite snabb-polenta till degen => ett supergott majsbröd. Perfekt till mat med influencer från Mexico eller Amerikanska södern.


Smula 12 g jäst (alltså 1/4 paket) i en stor bunke (volym 3 liter räcker). Häll över 3,5 dl kallt vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt då 2 tsk salt, 2 msk olivolja, 0,5 dl snabb-polentagryn samt 7 dl vetemjöl. Rör snabbt ihop till en deg, du ska inte knåda den. Plasta bunken och sätt in i kylen över natten (eller dagen, i alla fall minst 8 h...).


Ny dag - dags för gräddning! Sätt in en gryta á minst 4 liter med lock i nedre delen av kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader och låt grytan värmas upp. Det går lika bra att använda en gryta i gjutjärn som en gryta i rostfritt - jag har provat båda materialen. 


Ta samtidigt fram degen från kylen och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. 


Är ugnen uppe i 250 grader nu? Bra! Ta ut den heta grytan och ställ på spisen. Klipp ut en bit bakplåtspapper som passar botten, en försiktighetsåtgärd så att brödet inte fastnar. Pudra insidan av grytan med lite vetemjöl utifall att ditt bröd skulle jäsa mot grytans kanter vid gräddning.


Stjälp upp bröddegen på mjölat bakbord. Vik försiktigt ihop degen så att den passar din grytform (rund eller oval) och lägg ner bröddegen i den heta grytan. Strö lite snabb-polentagryn över brödet. På med locket och in i ugnen igen.


Sänk genast ugnsvärmen till 225 grader. Grädda först med lock i 30 minuter och därefter 20 minuter utan lock. 


Låt det färdiggräddade brödet svalna lite i grytan innan du lägger det på ett galler. Bakduk över ger mjukare skorpa, utan bakduk ger en hårdare skorpa. 


Av Regina - 17 april 2019 21:32

En riktigt smarrig pesto på ärtskott! Jag serverade den med grillade grönsaker, fetaost och oliver.

Skölj 50 g ärtskott. Mixa dem tillsammans med 2 msk solrosfrön, 1 riven vitlöksklyfta och 1/2 dl olivolja. Tillsätt lite mer olivolja till önskad konsistens.

Smaksätt peston med pressad citron, salt och nymalen svartpeppar. Klart för servering!

Av Regina - 30 mars 2019 09:58

 

Mmm, choklad och Baileys ihop   Receptet kommer från Mittkök.se


Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen.


Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, diameter 22 cm.


Smält 200 g smör och ställ kastrullen åt sidan. Bryt 200 g mörk choklad (55-70 % kakaohalt) i bitar och låt smälta i det varma smöret. 


Vispa snabbt ihop 4 ägg och 2 dl strösocker för hand. Rör ner 1 dl Baileys, 2,5 dl vetemjöl, 0,5 dl kakao samt 1 krm salt. Rör till sist ner det smälta smöret med choklad i. 


Rör till en jämn smet och bred sedan ut den i formen. 


Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 13-15 minuter (på bilden ovan ser du en 14-minutare). Låt kakan kallna innan du serverar den med förslagsvis vispad grädde och färska bär. Himmelskt god! 

Av Regina - 30 mars 2019 09:51

 

Frysta hallon direkt ner i pajformen/formarna, på med smuldeg och in i ugnen. Snabbare än snabbast, och godare än godast :)


Sätt ugnen på 200 grader. 


Fördela 400 g frysta hallonfyra portionsformar eller en större pajform. Frysta bär är oftast ganska syrliga, därför strör jag lite strösocker över dem. Till en stor pajform är 0,5-0,75 dl strösocker lagom, för en sötsyrlig smak.


Och så min favoritsmuldeg: Smält 100 g smör i en liten kastrull. Ta smöret från värmen och rör ner 2 msk ljus sirapknappt 1/2 dl strösocker2 dl vetemjöl1 dl havregryn och 1 tsk bakpulver


Fördela smuldegen över hallonen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 15 minuter för portionsformar och lite längre om du gör en stor paj. När smuldegen är gyllene och hallonen "bubblar" är pajen klar. 


Låt svalna något och servera sedan med en kula vaniljglass.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Skapa flashcards