Direktlänk till inlägg 19 juli 2018

Laxplanka med parmesanmos och ärtstomp

Av Regina - 19 juli 2018 21:34

 

Saftig laxfilé, krydsmör med gräslök, potatismos med parmesanost samt ärtor som mosats med citron... Gott? Det vet du!


Börja med potatismoset: Skala och koka ca 1 kg mjölig potatis och gör ett ganska fat potatismos med smör, mjölk och riven parmesanost. Krydda med salt och nymalen svartpeppar/vitpeppar. Om du har 2 äggulor så släng gärna i dem oxå, men det är inget måste.


Fortsätt med kryddsmöret: Rör samman 100 g rumsvarmt smör med 1 knippe finhackad gräslök, lite honung samt salt och nymalen svartpeppar. Ställ i kylen fram till servering. 


Sätt ugnen på 250 grader. 


Dags för laxen: Krydda 4 portionsbitar lax med en god citronpeppar och bryn dem sedan i en klick smör. De behöver inte gå färdigt i pannan utan tillagas färdigt i ugnen därefter. 


Nu fixar vi plankorna! Fördela moset på de fyra plankorna. Enligt tradition ska man ju spritsa moset tjusigt längst kanterna, men jag orkade inte det utan klickade det rustikt på ena kortsidan. Lägg även laxen på plankorna. Nu blir det skjuts in i ugnen i ca 5 minuter, tills laxen är klar och moset har fått fin färg.


Medan plankorna är i ugnen gör du ärtstompet: Koka upp vatten och 300 g frysta ärtor, de blir ju varma på någon minut. Häll av det mesta av vattnet, men spara lite i kastrullen. Stompa ärtorna lätt med en mortel eller en sked. Smaksätt med citronsaft, salt och nymalen svartpeppar


Servera de rykande varma plankorna med gräslökssmöret, ärtstompet och en citronklyfta. Självklart ett glas vitt vin till detta, eller hur?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards