Alla inlägg den 21 oktober 2012

Av Regina - 21 oktober 2012 20:44

 

Det här är grymt gott – ni måste testa denna sås!


Dela 4 kycklingfiléer längs med sidan så att det blir två platta bitar, typ schnitzlar. Om du vill kan du banka kycklingen så att den blir ännu tunnare, men det är inget måste. Blanda ströbröd med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Vänd kycklingen i ströbrödet så att de blir fint panerade. Låt dem ligga på en tallrik på en bädd av störbröd i väntan på fritering.


Koka basmati- eller jasminris till fyra personer.


Tvätta en citron och finriv skalet samt pressa saften i en skål. Finhacka en liten gul lök och 2-3 vitlöksklyftor. Fräs lök och vitlök i rapsolja i en kastrull, låt löken bli mjuk men låt den inte få färg. Tillsätt 4 dl vatten och en grönsaksbuljongtärning. Tillsätt även citronsaft och citronskal samt 2-3 msk strösocker. Låt såsen koka ihop och red av med maizena redning. Smaka av såsen med salt och svartpeppar, kanske lite mer socker om du tycker det behövs.


Fritera kycklingschnitzlarna i rapsolja i en stekpanna med högre kanter. Ha alltid ett stort lock i närheten när du friterar, så du kan kväva ev. eldslågor.


Servera kycklingschnitzlen med ris och citronsåsen, och gärna wokade grönsaker.


Dryckestips: En thailändsk Singha med artikelnummer 1428. Om du föredrar vin så tipsar jag om en ett lättare vitt vin, ex. Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc som finns både i flaska och som box (arikelnummer 2903)

Av Regina - 21 oktober 2012 20:41

 

Att göra storkok på en riktigt god kycklinggryta är perfekt – sex portioner ger även matlådor till frysen. French-kissed = smak av dijonsenap, vitlök och vitt vin :)


Kika in i kylskåpet och se vad du hittar för grönsaker – idag tog vi färska champinjoner, broccoli, gul paprika och purjolök. Skölj och skär grönsakerna. Lägg dem i olika högar på en tallrik, så går det snabbt vid tillagningen sedan. Ju mer grönsaker du använder, desto fler portioner räcker grytan till.

Strimla 2-3 kycklingfiléer.


Koka ris till 4-6 personer. Tips: köp en riskokare till micron (finns ex. på Tupperware) – de är underbara! Riset blir perfekt varje gång, det går snabbt och smidigt att tillaga och det är garanterat inte fastbränt i bottnen när det är dags för servering.


Stek kycklingen i flytande smör i omgångar och lägg därefter över i en gryta. Kycklingen behöver inte bli genomstekt, utan bara få färg – den ska ju koka i grytan sedan.


Stek grönsakerna i omgångar och lägg över även dem i grytan. Bland de sista grönsakerna som du har i stekpannan pressar du ner 2-3 vitlöksklyftor och låter även det fräsa med, så blir vitlökssmaken lite rundare i smaken. Akta så att inte vitlöken bränns, då blir den besk.


När kyckling och grönsaker är i grytan är det dags att hälla över 4-5 dl grädde av valfri fetthalt, 1 dl vatten som du först har hällt i stekpannan (så får du med alla goda smaker från stekpannan) samt 1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning. Tillsätt även 1 dl vitt vin och 1-2 tsk dijonsenap (beroende på hur stark senapssmak du vill ha). Skvätt i kinesisk soya tills du får en ljusbrun gryta – eller ta i mer soya om du föredrar en mörkare färg. Krydda med salt och svartpeppar.


Låt grytan koka i ca 10 minuter, tills kycklingen och grönsakerna är tillagade och smakerna har hunnit utvecklas. Smaka av – behövs det mer dijonsenap eller kryddor?


Servera kycklinggrytan med ris och en blandad sallad. Bon appétit!


Dryckestips: En nyinkommen Sauvignon Blanc – Arrogant Frog, artikelnummer 5563, eller det kravmärkta ölet Åbro Sigill artikelnummer 1457

Av Regina - 21 oktober 2012 20:36

 

Såg detta hos den amerikanska TV-kocken Rachel Ray för flera år sedan – men har inte hunnit testa det förrän nu. Men det var himla smaskigt! Vi kom på lite olika smaksättningar, som vi får testa till sommarens grillkvällar! Kör du potatisen i micron (eller förbereder dem kvällen innan) så går ju vardagsmiddagen supersnabbt :)


Baka 4 bakpotatisar i ugnen (200 grader i ca 1 h) eller i micron (8-10 min, beroende på microns effekt).


Låt potatisarna svalna något och halvera dem på längden så att du får åtta ”båtar”. Gröp ur potatisarna, var försiktig så att inte skalet går sönder.


Mosa potatisen grovt och blanda ner 2-3 msk flytande smör och valfri smaksättning, här kommer tre förslag:

1) 2 paket knaperstekt bacon, 1 finhackad gul lök och 1 finhackad vitlöksklyfta som får fräsa med när baconet börjar bli klart (detta gjorde vi – som en ensamrätt)

2) hackade örtkryddor, ex. basilika och finhackad rödlök – det blir nog smaskens till grillad kyckling eller kött

3) rivet citronskal och fryst (eller färsk) dill – den här kombinationen kommer vi att testa till fisk :)

4) 1 burk färskost med nån god smak, ex. grekisk vitlök eller pikant


Blanda ihop potatisen med smaksättningen och fyll de åtta potatisskalen med röran. Toppa med lite riven eller skivad ost.


Gratinera i mitten av ugnen (225 grader) i ca 10 minuter, tills osten har fått fin färg. Servera med en god sallad och gärna en god sås om du serverar potatisen som ensamrätt.

Av Regina - 21 oktober 2012 20:32

 

Om solen skiner och ni vill sitta länge vid grillen och vänta på en underbar kyckling – ja, då är detta rätten för er! Kombinera gärna med ananasdesserten nedan.


Börja med kycklingen: Klyv en hel kyckling längs med bröstbenet och vik upp den, så att den kan läggas ganska platt mot skärbrädan. Detta gör att kycklingen tillagas snabbare, då värmen kommer åt köttet lättare.


Gnid in kycklingen med lite olivolja, detta gör att kryddorna fäster bättre. Krydda kycklingen runtom med Jerk krydda (finns i välsorterade butiker – eller sök på nätet för receptet, kryddblandningen innehåller många olika kryddor). Salt behövs förmodligen inte, då färdiga kryddblandningar oftast innehåller rikligt med salt.

Gör en potatisgratäng och sätt in den i ugnen – den borde vara färdig samtidigt som kycklingen. Eller välj något annat tillbehör som du är sugen på.


Tänd grillen – om du använder klotgrill är det smart att lägga kol bara på ena halvan. På så vis kan du kontrollera värmen lättare. Låt kycklingen få färg runt om över glöden och flytta den sedan till den halvan som inte har kol – lägg på locket och du har en bra ugn. Räkna med 30-40 minuter, glöm inte att vända på kycklingen då och då. Kontrollera vid lårbenet att kycklingen är klar.


Låt kycklingen vila några minuter innan du skär upp den. Servera kycklingen med en citronklyfta, potatisgratängen och en blandad sallad.


Dryckestips: Red Stripe, ljus lager från Jamaica med artikelnummer 1531, eller ett lätt vin – varför inte en tysk Riesling (finns flera goda att välja på)

Av Regina - 21 oktober 2012 20:30

 

Smart att förbereda desserten på grillen. Sockerlagen kan du variera i det oändliga, här kommer ett bra grundrecept med vaniljsmak.


Skär av toppen och botten av en färsk ananas. Skala den med kniven och skär bort stocken. Skär ananasen i kuber, ca 2,5 x 2,5 cm stora kuber. Trä frukten på blötlagda träspett, eller metallspett, och grilla ananasen innan du lägger på middagen på grillen. Har du inte grillen tänd just idag går det säkert bra att steka frukten oxå – men du behöver du ju inte joxa med spetten.


Koka upp en sockerlag: 2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 dl vatten. Undvik att röra i sockerlagen, det kan bildas kristaller om man rör. Häll upp den varma sockerlagen i en skål och lägg ner de grillade ananaskuberna. Låt stå och dra fram till servering.


Servera med vaniljglas och gärna lite torrostad kokos (rosta kokosflingor i en torr stekpanna hastigt – akta så att det inte bränns).

Av Regina - 21 oktober 2012 20:27

 

OK, det kanske är lite ovanligt att döpa ett recpet efter en sås. Men när du väl har testat denna sås så kommer du upptäcka att den passar till väldigt mycket – kyckling, fisk, kött, sallad, dip… Just idag blev det pastasallad och fläskkotlett. En härligt ljusgrön sås, som du självklart kan göra med andra örtkryddor (vi har även testat med gräslök och oregano). Hemligheten är att använda matberedaren/mixer – för att verkligen få ut både smak och färg från de gröna kryddorna. Beroende på vad du serverar såsen till, så passar den lika bra till vardag som till fest.


Plocka bladen från 1 kruka färsk basilika och skala 1 vitlöksklyfta. Kör basilika och vitlök i matberedaren tills det är finhackat. Tillsätt en klick crème fraiche och kör till en ljusgrön sås. 


Rör ihop kvarvarande knappa 2 dl crème fraiche och 1-2 msk majonnäs i en skål, tillsätt den gröna mixade såsen. Krydda med honungsalt och svartpeppar


Lägg över såsen i en fin skål och låt den stå i kylen fram till servering – förbered gärna såsen dagen innan så smakar den ännu mer. Servera såsen till vad du vill :)

Av Regina - 21 oktober 2012 20:24

 

Det här är en rätt som tar tid – men det är det värt. Förbered köttet på morgonen eller kvällen innan och grilla långsamt för bästa smak.


Putsa en rejäl kalkonbröstfilé, ca 1-1,5 kg. Riv skalet från 1 citron och hacka 1 röd chili fint (ta bort kärnorna och innerväggarna om du vill ha det mindre starkt). Blanda citron och chili med 2 msk flingsalt samt lite svartpeppar. Gnid in kalkonbröstfilén med saltblandningen, plasta och lägg i kylen tills det är dags för grillning.

Gör en snabb glaze: Blanda 3 msk honung och 1 dl vatten.


Lägg kolbriketter på ena halvan av klotgrillen och tänd på. När du har fått en perfekt glödbädd är det dags att lägga på kalkonfilén. Lätt filén få en fin yta runt om och flytta den därefter till den sidan av grillen som inte har kol. Lägg på locket och tillaga 40-60 minuter, vänd då och då på filén. Under senare delen av grilltiden penslar du även filén med honungsglazen.


Kolla med köttermometer om kalkonen är klar (70 grader), eller skär ett snitt i den tjockaste delen. Låt kalkonen vila på ett fat ca 5 minuter innan du skär upp den i tunna skivor.


Servera med ex. en blandad sallad och potatisgratäng.

Av Regina - 21 oktober 2012 20:21

 

Mmm, vårens första rabarberpaj. Behöver nog ingen närmare presentation :)


Sätt ugnen på 175 grader och se till så att ugnsgallret är i nedre delen av ugnen.


Börja med smuldegen. Smält 150 gram smör. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke: 1 dl strösocker, 3 dl vetemjöl, 1,5 dl havregryn, 1 tsk bakpulver, 1 krm salt. Slå det smälta smöret över de torra ingredienserna och rör runt.


Ansa och slanta 3-4 rejäla rabarberstjälkar. Lägg rabarbern i en pajform och strö över 1-2 msk strösocker. Om du vet med dig att dina trädgårdsrabarber brukar vattna sig vid tillagning, så pudra gärna över lite potatismjöl också.

Fördela 100 g mandelmassa över rabarbern, går bra att smula med fingrarna – behöver inte vara något finlir. Fördela smuldegen över detta.


Skjuts in i ugnen i ca 25-30 minuter, tills pajen har fått fin färg och rabarbern har blivit mjuk. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards