Alla inlägg den 21 oktober 2012

Av Regina - 21 oktober 2012 20:18

 

Rödbetor och fetaost är bästa kompisar! Om du förkokar rödbetorna dagen innan så går det supersnabbt att få middagen klar.


Förkoka 700-800 gram färska rödbetor. Det tar 20-30 minuter, beroende på storlek. Spola dem i kallt vatten och skala dem.


Klyfta rödbetorna och fördela dem på dubbla folieark. Ringla över honung, flingsalt, svartpeppar och toppa med en klick smör. Nyp ihop foliepaketen.


Mosa 200 g fetaost i en skål och blanda ner 1 dl crème fraiche och 1-2 msk mjölk. Krydda med svartpeppar och lite torkad eller färsk oregano. Undvik att salta, då fetaosten är väldigt salt i sig.


Grilla rödbetspaketen eller kör dem i ugnen (200 grader i ca 15 minuter) tills rödbetorna är varma. Servera rödbetorna med fetaostcremen och valfritt tillbehör.

Av Regina - 21 oktober 2012 20:16

Tyvärr glömde jag ta bild på denna anrättning. Vår vän Tommy med familj var hos oss på mitt-i-veckan-grillning, mycket trevligt! Han fixade stoooooora aluminiumfoliepaket till grillningen.


1) Koka 1-1,5 kg färskpotatis (ha gärna en liten kärna kvar i dem) tillsammans med dill. Häll av potatisen och låt dem ånga av någon minut. Klä insidan av en stekpanna med alumiumfolie, dubbla ark. Stekpannan hjälper till att hålla foliepaketet i fin form. Häll över den kokta potatisen i aluminumformen. Skala och klyfta små sharlottenlökar (eller ta rödlök) och lägg även detta i aluminiumformen. Avsluta med att lägga skivad mozzarellost överst. Salta och peppra. Täck med mer aluminiumfolie och vänd upp-och-ner på hela paketet, använd gärna en stor tallrik till din hjälp. Packa in hela paketet i mer aluminiumfolie, så att det blir tätt och någorlunda stadigt. OBS! Ha koll på vilken sida som mozzarellaosten är på. Du vill att den ska ligga överst när du grillar sedan, annars så fastar den lätt i aluminiumfolien när du ska servera.


2) Gör ett liknande paket – men fyll detta med goda grönsaker. T. ex. paprika, majskolv (på burk, annars förkoka färsk) och coctailtomater. Salta, peppra och slå noga in paketet i mer aluminiumfolie.


Grilla paketen tills allt är genomvarmt och servera direkt till en god köttbit!

Av Regina - 21 oktober 2012 20:14

 

En riktig sommarfavorit! Tack Åsa för receptet! Det blir minst 8 portioner av denna sås (a little goes a long way) – så varför inte hälla hälften i en fin burkoch ha som hemgjord gå-bort-present till sommarens fester :)


Grovhacka 1/2 gul lök och 2-3 vitlöksklyftor.


Blanda alla ingredienser i mixer eller matberedare: 1 burk Cambell’s tomatsoppa, 2 dl neutral matolja, hackad gul lök och vitlök, 2 tsk senap, 1 tsk salt, 1 tsk curry, 1,5 tsk paprikapulver, 2-3 msk strösocker och 2 msk ättika.

Mixa tills allt är blandat och det har blivit en slät sås. Låt såsen stå kallt till servering.

Av Regina - 21 oktober 2012 19:57

 

Hallonen var slut i affären – så vi testade björnbär istället. Det var riktigt smaskigt! Om du har hunnit tina de frysta bären så är det jättebra, men det går lika bra att göra puré på frysta bär – tar bara lite längre tid på spisen.


Blanda 200 g frysta, tinade björnbär i en kastrull tillsammans med 2 msk strösocker. Låt koka ihop till en puré.

Lägg 1,5 gelatinblad i kallt vatten. Koka upp 3 dl vispgrädde, 1 msk strösocker och 1 msk vaniljsocker.

Antingen tillsätter du purén som den är, eller så passerar du den genom en sil rakt ner i den varma grädden.

Blanda runt och tillsätt de urkramade gelatinbladen.


Fördela i 4-6 glas eller portionsformar. Låt stå i kylskåpet fram till servering, minst 3-4 h.

Av Regina - 21 oktober 2012 19:55

 

Så enkelt, så gott! Rödlöken i botten hindrar mozzarellan från att fastna i botten på paketet.


Skiva 2 rödlökar hyfsat tunt. Skiva även 2 mozzarellakulor.


Lägg ut aluminiumfolieark, dubbla lager, på bänken och ringla lite olivolja i mitten av arken. Fördela lökskivorna. Plocka 16-20 blad från en färsk basilika och lägg dessa över löken. Fortsätt med mozzarellaosten och toppa med 16-20 coctailtomater (en ask). Krydda med nymald svartpeppar och gärna citronflingsalt (eller ta vanligt flingsalt och tillsätt lite finrivet citronskal). Avsluta med lite olivolja på toppen.


Nyp ihop paketen och grilla på ganska svag värme tills paketen känns genomvarma och mozzarellaosten har börjat smälta.


Ikväll serverades dessa Italien-doftande paket till en citron- och rosmarinmarinerad kycklingfilé och färsk, grillad sparris med en kula smör.

Av Regina - 21 oktober 2012 19:52

 

Färskpotatissallad med massor av härlig dill. Champinjonsallad med chili och bladpersilja.


Färskpotatissallad: Koka 800 g färskpotatis. Skiva under tiden 3-4 små sharlottenlökar och lägg i en stor skål. Häll över 1 msk champagnevinäger, eller annan ljus vinäger som du har hemma, och 3 msk olivolja. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar. Tillsätt rikligt med dill, färsk eller fryst bestämmer du själv. Löken tillagas i vinegretten – smidigt! När potatisen är klar och avhälld är det bra om den får ånga av någon minut. Halvera de varma potatisarna direkt ner i vinegretten. Blanda runt försiktigt och servera medan den fortfarande är varm eller ljummen.


Champinjonsallad: Ansa och skiva 250 g färska champinjoner. Grovhacka 1 knippe bladpersilja (ej krusbladig persilja i detta recept!). Blanda champinjoner, bladpersilja, 1 tsk sambal oelek och 2-3 msk olivolja i en skål. Det ska se lite torrt ut, champinjonerna tillagas och släpper vätska efter några minuter. Servera ganska omgående – om salladen får stå för länge blir svampen alldeles för ”tillagad” och salladen blir trist.


Idag avnjöt vi dessa två sallader med ytterligare en grönsallad och en perfekt stekt laxfilé, kryddad med örtig citronpeppar. Mums!!

Av Regina - 21 oktober 2012 19:47

 

Den här rätten kan du äta på två sätt: Antingen civiliserat med kniv och gaffel eller härligt kladdigt med händerna :)


Börja med jordnötsröran: Grovhacka 1/2-1 röd chili (beroende på hur starkt du vill ha det – ta bort kärnor och skiljeväggarna för mildare smak) och 1 vitlöksklyfta. Lägg detta i matberedaren tillsammans med 1-2 cm finriven färsk ingefära. Tillsätt ett litet knippe bladpersilja eller koriander, 3-4 rejäla matskedar jordnötssmör crunchy, saften från 1 lime, 1 msk japansk soya och 1 msk vatten. Kör tills allt har blandats till en massa. Ställ kallt fram till servering.


Strimla 3 kycklingfiléer. Marinera i lite japansk soya och sweet chili-sås.


Skär grönsaker i små bitar - ta vad du har hemma, eller var smidig och ta en färdig wokblandning från frysen. Hos oss blev det denna gång röd paprika, grovt riven morot, vattenkastanjer, minimajs, broccoli och salladslök. Om du planerar att äta denna rätt med händerna bör du skära grönsakerna i lite mindre bitar än vad du vanligtvis gör till en wok.


Fräs grönsakerna i omgångar och lägg i en stor skål. Sätt aluminiumfolie över skålen så att grönsakerna håller sig varma.


Stek kycklingen i omgångar tills den är genomstekt.


Koka 250 g äggnudlar. Häll av vattnet och häll tillbaks nudlarna i kastrullen. Om du ska avnjuta denna anrättning med händerna är det smart att klippa nudlarna i kastrullen så att de blir lite kortare. Tillsätt en skvätt matolja och jordnötsröran. Rör runt så att alla nudlar täcks med jordnötsröran.


Blanda grönsakerna och nudlarna i den stora skålen.


Servera med cashewnötter och limeklyftor. Om du ska äta med händerna så är det även stora salladsblad som gäller, ex. Romansallad. Tänk dig tacos – but Asian style :)

Av Regina - 21 oktober 2012 19:45

 

Supersnabb tårta – du gör den på under 10 minuter. Jag lovar! Tårtan räcker till 6 tjusiga bitar. Och du – det är bara fyra ingredienser :)


Tina 1 ask frysta hallon – eller köp färska eller plocka i vår underbara natur :)


Vispa 3 dl vispgrädde. Blanda ner 2 rejäla matskedar lemon curd i grädden. Rör runt så att allt blandas.


Lägg ihop tårtan genom att fördela lemon curd-grädden över 2 marängbottnar. Toppa tårtan med hallon – eller vad du nu är sugen på! Mums!!

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards