Senaste inläggen

Av Regina - 1 augusti 2017 21:08

 

Vetedegen enligt Leila Lindholms recept. Fyllningen enligt tidningen Matmagasinets recept. Perfekt sommarfika 


Vetedeg: Värm 3 dl mjölk (1,5-3 % fetthalt) till 37 grader. Smula 50 g jäst i en degbunke och slå den värmda mjölken över. Rör tills jästen lösts upp. TIllsätt då 1,5 dl strösocker, 150 g rumsvarmt smör, 0,5 tsk salt samt 1 ägg. Blanda samman och rör sedan ner 10-12 dl vetemjöl, lite i taget. Knåda degen smidig, vilket tar 5-10 minuter i maskin. Degen ska börja släppa från degbunkens kanter, men ska ändå vara lite klibbig. Forma degen till en boll, mjöla insidan av degbunken. Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa 45-60 minuter. 


Fortsätt med fyllningen: Rör samman 200 g Philadelphia-ost, 1 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker och skalet från 0,5 citron (tänk på att bara få med det yttersta gula skalet, då det vita är beskt). Ställ skålen i kylen. 


Rensa 4 dl färska hallon, gärna små söta skogshallon om du har tillgång till det.


Är degen färdigjäst nu? Perfekt! Ställ ut ca 35 pappersformar på två bakplåtar. 


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Halvera degen. Kavla ut ena halvan till en rektangulär platta, ca 5 mm tjock. Bred ut hälften av Philadelphia-fyllningen och strö över hälften av hallonen. Rulla ihop till en tajt rulle, från långsidan. Skär sedan i skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg skivorna i pappersformarna. Lägg en bakduk över bullarna. Upprepa sedan proceduren med kvarvarande deg. Låt bullarna jäsa 30-40 minuter.


Sätt ugnen på 250 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg blandat med en skvätt mjölk. Grädda bullarna en plåt i taget i ca 8 minuter. Låt sedan svalna under bakduk. 


Bullarna går så klart bra att frysa. 

Av Regina - 22 juli 2017 20:40

 

Receptet hittade jag på bloggen Cilla bakar men jag har ändrat lite för att passa mina smaklökar bättre. På bilden ser du en mindre cheeesecake, där jag gjorde halv sats till en mindre form vilket är perfekt som dessert vid en middag för 8 personer.


Börja med rabarberkompotten: Koka en kompott på 200 g rabarber (skuren i bitar), 1 tsk vaniljsocker, 0,5 dl strösocker och 0,33 dl vatten (om du använder fryst rabarber behöver du inget vatten). Det tar ca 5 min att koka till en kompott. Låt sedan kompotten svalna till rumstemperatur.


Fortsätt med kexbotten: Smula 200 g Digestive-kex och blanda med 75 g smält smör. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant med diameter 22-23 cm. Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.


Fyllningen till din cheesecake: Grovhacka 100 g vit choklad och smält antingen i micro eller över vattenbad, låt sedan svalna. Ta fram tre bunkar till de olika ingredienserna som ska vispas. Följ mina steg så slipper du diska visparna mellan varven :) Separera 2 ägg. Vispa de två vitorna till ett skum i bunke 1, du vet så att man kan vända bunken upp och ner. I bunke 2 vispar du 3 dl vispgrädde hårt (alltså inte smör, men ja du fattar nog vad jag menar). I bunke 3  vispar du snabbt samman de två äggulorna, 2 msk vaniljsocker, 1,5 dl strösocker och 300 g Philadelphia-ost


Rör ner den smälta chokladen och den avsvalnade rabarberkompotten i bunke 3. Vänd sedan ner vispgrädden i bunke 3. Avsluta med att vända ner de vispade äggvitorna i bunke 3. Rör försiktigt så att så mycket luft som möjligt bibehålls i smeten. Häll sedan smeten över kexbotten och ställ din cheesecake i frysen i minst fyra timmar, gärna över natten.


Rabarbercheeesecaken går bra att servera med eller utan hallonspegel: Lägg 3 gelatinblad i blöt i kallt vatten. Koka samman 250 g hallon (frysta går utmärkt) med 1 dl strösocker och 0,5 dl vatten. Sila sedan hallonen genom en finmaskig sil ner i en ny skål, så att du blir av med alla kärnorna. Ta upp de blöta gelatinbladen och krama ur dem. Låt dem sedan smälta i den heta hallonsaften. Låt detta sedan svalna något innan du häller saften över den frysta cheesecaken. Låt sedan din cheesecake stå i frysen fram till servering.


Ta fram cheesecaken 20-30 minuter före servering så den hinner mjukna lite. Dekorera på vafritt sätt, jag valde frysta hallon, minimaränger och en kvist pepparmynta. 

Av Regina - 22 juli 2017 20:36

 

En enkel dessert men med mycket smak!


Skala och tärna päron, beräkna typ ett päron per person. Lägg pärontärningarna i en kastrull och tillsätt 2 tsk vaniljsocker och 0,5-1 tsk malen ingefära (beroende på hur mycket smak du vill ha). Låt pärontärningarna koka ihop till en kompott, det tar bara några minuter. Ställ kompotten åt sidan att svalna en liten stund. 


Är kompotten svalare? Bra, dags att göra klart desserten! Varva vaniljglass, kolasås (på tub, så klart!) och smulade Digestive-kex med päronkompotten i portionsglas. Servera omgående!

Av Regina - 13 juli 2017 22:15

 

En söt men ändå frisk drink som funkar lika bra med eller utan alkohol. Helt perfekt!


Blanda kallt vitt vin och koncentrerad flädersaft i ett tjusigt glas (eller i kanna och ni är många). Jag tycker 10-15 % flädersaft och 85-90 % vitt vin blir perfekt. Det bör vara ett lättare vin, inte någon ekfatslagrad Chardonnay. Och som jag skrev i ingressen så går det lika bra med alkoholfritt vin som alkoholhaltigt dito. 


Tillsätt några isbitar och gärna en limeskiva eller ett fruset bär som dekoration. Klart! 

Av Regina - 13 juli 2017 22:08

 

Grädda kakan kortare tid = kladdkaka. Grädda kakan längre tid = rabarberkaka. God hur som hur tillsammans med vaniljglass/vaniljvisp/vaniljsås ;) Receptet kommer från Lindas bakskola (tidningen Hembakat). Otroligt lättbakad!


Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diamter.


Smält 150 g smör i en kastrull. Ta från värmen och rör ner 2,5 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker, 1 nypa salt, 3 ägg och 2 dl vetemjöl. Rör snabbt ihop till en slät smet och häll den i bakformen.


Ansa 250-300 g rabarber och skär i bitar av valfri  form. Jag testade Lindas variant med smala bitar. Det blir ett läckert mönster men helt ärligt lite svårätet när kakan har varit i ugnen... Vänd bitarna i lite strösocker och fördela dem sedan över kaksmeten.


Grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter, beroende på om du vill ha kladdkaka eller ej. 


Låt kakan svalna och servera den sedan med vaniljglass/vaniljvisp/vaniljsås.

Av Regina - 13 juli 2017 21:48

 

Inte som mormors, men nästan...   Receptet hittade jag på en Sköna hem-blogg "Hemma med Helena Lyth". Jag valde dock att hoppa över momentet att doppa kringlorna i socker, för det gjorde inte mormor med sina rågkringlor.


Sätt ugnen på 250 grader. 


Blanda 8 dl rågsikt, 2 msk strösocker, 0,5 tsk salt samt 3 tsk hjorthornsalt i en bunke. Tillsätt 100 g kallt smör skuret i bitar. Nyp ihop smöret med mjölet så gott du kan. Rör sedan ner 3 dl gräddfil och blanda till en deg. Jag fick ta upp min deg på arbetsbänken för att få ihop den ordentligt.


Dela sedan degen i 20-24 bitar som du rullar ut till fingertjocka längder. Nyp ihop till kringlor och lägg på bakpappersklädda plåtar. 


Grädda kringlorna i mitten av ugnen ca 7 minuter. Och ja, det sticker i näsan och ögonen av hjorthornsaltet under gräddningen men sedan försvinner den "doften", jag lovar!


Låt kringlorna svalna på galler under bakduk. Smakar underbart med smör, eller smör och ost om man vill lyxa till det :) De går jättebra att frysa och tinar snabbt.

Av Regina - 13 juli 2017 21:31

 

Jag har såååå många bokmärken och sparade FB-inlägg i mobilen. Så lite tid och så många godsaker som finns... Idag blev det en av dessa godsaker som provbakades. Herregud så gott med ananas och kardemumma ihop! Receptet kommer från Lindas bakskola (tidningen Hembakat).


Börja med att öppna en stor konservburk med skivad ananas. Häll av ananasen men spara spadet till kaka och glasyr. Skär 5-6 ananasringar i mindre bitar. Resterande ananas får du hitta på något annat roligt med ;)


Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och bröa en liten långpanna, ca 20x30 cm.


Smält 100 g smör. Mortla 1 tsk kardemummakärnor och lägg ner dem i det smältande smöret. Värmen gör att smaken hos kryddan utvecklas mer. Kardemummakärnorna kan ersättas med 0,5 tsk malen kardemumma


Vispa 3 ägg och 2,75 dl strösocker poröst. Rör sedan ner 4,5 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 2,5 tsk bakpulver samt det smälta smöret. Rör även ner 1 dl filmjök (jag tog mellanmjölk, gick jättebra) samt 1 dl ananasspad. Rör ihop till en smet och tillsätt sedan den skurna ananasen.


Fördela smeten i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar (stickan ska vara torr). Du kan låta kakan svalna i formen, men jag föredrar att stjälpa upp kakan på sockrat smörgåspapper/bakplåtspapper då den svalnar snabbare på så sätt. 


Låt kakan svalna innan du börjar med glasyren: Sikta 4 dl florsocker och 1 msk vaniljsocker i en skål. Tillsätt 40 g smält smör samt 4-6 tsk ananasspad, du får känna efter när konsistensen på glasyren är bra (lätt bredbar, men inte rinnig). Bred ut glasyren över den svala kakan och toppa med riven kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i 20-24 bitar. 


Kakan går jättefint att frysa. 

Av Regina - 13 juli 2017 21:27

 

Om man blandar sina båda favoritsåser, vad får man då? Jo, en ny favoritsås  


Parmesansås + Basilikasås = Sant!


Plocka bladen från 1 kruka färsk basilika och skala 1 vitlöksklyfta. Kör basilika och vitlök i matberedaren tills det är finhackat. Tillsätt en klick crème fraiche och kör till en ljusgrön sås. 


Rör ihop kvarvarande knappa 2 dl crème fraiche och 1-2 msk majonnäs i en skål, tillsätt den gröna mixade såsen.


Riv ner rejält med parmesanost :)


Krydda med honungsalt och nymalen svartpeppar


Lägg över såsen i en fin skål och låt den stå i kylen fram till servering – förbered gärna såsen dagen innan så smakar den ännu mer. Servera såsen till vad du vill :)

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards