Direktlänk till inlägg 24 september 2017

Key Lime Cheescake

Av Regina - 24 september 2017 08:20

     

Roy Fares    - mannen som kan kombinera två underbara ting! Key Lime Pie och cheesecake. Gudomligt god med sötsyrlig cheesecake och söt maräng på toppen. Hans recept ger säkert 15 bitar (även om han själv har angivit 10-12 bitar i sitt recept...) - jag gjorde 1/3 sats och det blev sex generösa bitar... Jag tycker dock att det ska vara mer limesmak, så jag tar även med finrivet limeskal till skillnad från originalreceptet. 


Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara i mitten. 


Börja med kexbotten: Smula 200 g digestivekex och blanda med 100 g smält smör. Roy hade även 1 msk vaniljsocker och 2 msk strösocker, men det hoppade faktiskt jag över... Tryck ut kexbottnen i botten av en springform, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. 


Fortsätt med cheesecakesmeten: Vispa 900 g cream cheese (typ Philadelphiaost), 3 dl strösocker, 1 msk vetemjöl och 1,5 msk vaniljsocker fluffigt i en bunke (det tar 3-4 minuter). Rör sedan ner 2 dl gräddfil. Därefter rör du ner 3 st ägg men tänk på att ta ett ägg i taget. Rör sedan ner 2 äggulor (äggvitorna sparar du i ett glas till marängen, se nedan). Avsluta med att finriva skalet från 1 lime och att röra ner 0,5 dl limesaft (motsvarar saften från 1-1,5 limefrukter). Rör runt ordentligt och häll sedan smeten över den förgräddade kexbottnen. 


Ställ in formen i mitten av ugnen och sänk genast värmen från 200 grader till 120 grader. Där bakar du kakan 50-60 minuter innan du stänger av ugnen. Cheesecaken får dock stå kvar i eftervämen ytterligare 30-40 minuter. På detta sätt lovar Roy att du får en perfekt cheesecake :) Låt sedan cheesecaken stå i kylskået minst 6 h, men gärna över natten.


Vid servering vispar du en italiensk maräng: Koka upp 2 dl strösocker och 0,75 dl vatten till en sockerlag som håller temperaturen 121 grader. Börja under tiden vispa 3 äggvitor i din bakmaskin eller med elvisp (kom ihåg att du har två äggvitor över sedan cheesecakesmeten). Strila sedan ner den varma sockerlagen i den redan uppvispade äggvitan. Vispa tills det har blivit en fast maräng som har kallnat från den heta sockerlagen. 


Ta ut cheesecaken från formen och lägg på ett vackert fat. Bred eller spritsa marängen över din cheesecake. Om du har tillgång till en gasbrännare blir det extra fint om du bränner av marängen något. Klart för avnjutning! Och så ser du till så att gasen räcker, annars så blir det som för mig - där tre-fyra marängtoppar inte kunna brännas av ;) 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards