Direktlänk till inlägg 10 juni 2018

Rabarbergalette

Av Regina - 10 juni 2018 20:04

 


På självaste nationaldagen serverade jag rabarberpaj till dessert. Men inte en klassisk svensk smulpaj, utan en rustik (fransk) galette med en härlig dulce de leche (kolakräm från Latinamerika). Jag älskar hur våra klassiska anrättningar utvecklas med influenser från hela världen!

Maten förenar oss verkligen   


Börja med pajdegen: Häll 4,5 dl vetemjöl1 msk strösocker och 0,5 tsk salt i matberedaren. Tillsätt 200 g kylskåpskallt smör skuret i små bitar. Kör till en smulig massa. Tillsätt 0,75 dl kallt vatten och kör snabbt ihop till en pajdeg (en "boll"). Forma degen till en platt boll och lägg i plastfolie. Låt vila ca 20 minuter i kylskåpet. 


Medan pajdegen vilar gör du fyllningen: Ansa och skiva ca 500 g rabarber. Lägg bitarna i en skål tillsammans med 2 msk potatismjöl och 2-4 msk strösocker (beroende på hur syrlig rabarber du har). 


Har det gått 20 minuter nu? Bra! Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. 


Kavla ut pajdegen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Låt kanterna vara lite rustika, det ska inte vara en perfekt cirkel. Du kan behöva lite vetemjöl vid utkavlingen. 


Lyft över degrundeln till den bakpappersklädda plåten. Bred ca 1/3 burk dulce de leche över bottnen, men spara en kant på ca 4 cm längst ut (överbliven kolakräm går bra att frysa om du inte äter upp den med sked, förstås). Fördela rabarbern över kolakrämen. Vik in degkanten över fyllningen, och pensla sedan degkanten med uppvispat ägg. Avsluta med att strö råsocker på kanten. 


Grädda pajen i mitten av ugnen i 40-45 minuter, använd gärna varmluftsfunktionen. Kontrollera att pajbottnen är bakad innan du tar ut kakan ur ugnen. 


Låt kakan svalna något. Servera sedan kakan med en god vaniljglass.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards