Alla inlägg under juni 2019

Av Regina - 30 juni 2019 09:59

 

Bloggen "Zeinas kitchen" ger oss verkligen inblick i olika matkulturer och hjälper oss åstadkomma dessa godsaker i våra egna kök. Du hittar ingredinserna på ICA, Coop etc. Pirogdegen var himla fin att arbeta med, den kommer jag definitivt använda till piroger med olika sorters fyllningar. Sonen på 6 år åt en hel shamborek :) 


Börja med degen:

Blanda alla ingredienser i en skål: 4 dl kallt vatten, 1 tsk salt, 2 msk oliv- eller rapsolja samt ca 10 dl vetemjöl. Knåda till en smidig deg, använd gärna bakmaskin och kör den 10 minuter. Degen ska vara elastisk och luftig och "lagom" klibbig. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila medan du fixar köttfärsfyllningen. 


Kryddig köttfärsfyllning

Finhacka 1-2 gula lökar och strimla 1 litet knippe bladpersilja. Stek 500 g nötfärs i lite rapsolja, tillsätt lök och vitlök när köttfärsen börjar bli "smulig". Krydda med 1 tsk sju kryddor (en kryddmix), 2 tsk paprikapulver samt lite salt och nymalen svartpeppar. Vi tog även lite chilipulver i, för extra smak. Till sist vänder du ner den strimlade persiljan. Häll över köttfärsfyllningen i en skål så att den svalnar lite. 


Dags för piroger:

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den 12 bitar. Lägg degbitarna under en bakduk, så de inte torkar medan du gör pirogerna. Kavla ut en degbit i taget till en rundel (10-12 cm). Lägg ca 2 msk köttfärsfyllning på ena sidan, vik sedan över den andra sidan och nyp ihop. 

 

Hetta upp ca 2 cm neutral olja i en stekpanna och stek pirogerna gyllene. Kör på något högre än medelvärme, pirogerna ska få fin färg men inte brända och degen ska hinna bli färdig. Låt rinna av på hushållspapper och lägg en bakduk över så de håller värmen. Medan två-tre piroger steks gör du nästa omgång. Pirogerna får alltså inte ligga för länge med fyllning i innan stekning då de tenderar att bli mjuka. OBS! Ha ett stort lock redo när du steker/friterar så du kan kväva ev. eld om något går snett. 


Servera med en god blandad sallad

Av Regina - 27 juni 2019 21:50

En klassisk romsås till fisk. Mums!

Blanda 2 dl crème fraiche (jag använder 34 % fetthalt), 1/2 burk röd rom, 1/2 finhackad rödlök, lite hackad persilja eller dill (fryst går utmärkt) samt salt och nymalen svartpeppar.

Låt stå i kylen fram till servering. Såsen blir godast om den får stå ett tag, ex. över natten.

Av Regina - 25 juni 2019 21:42

I senaste receptfoldern från Arla fanns detta recept med. Enkelt och gott! Smidigt med smördeg, kommer testa med hemgjord pajdeg nästa gång. Räcker till 4-6 portioner beroende på vad du serverar till.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ansa, skölj och strimla 1 purjolök. Finhacka 2 vitlöksklyftor. Fräs de båda löksorterna i lite flytande smör i en gryta. Medelvärme räcker, löken ska bli mjuk men inte få färg. Krydda med salt, nymalen svartpeppar samt knappt 1 tsk torkad timjan. Ställ åt sidan så länge.

Blanda 100 g riven, smakrik ost (vi hade en bit brännvinsost i kylen, mums!) med 1 dl crème fraiche (34 % fetthalt).

Skiva ca 400 g tomater, gärna i olika färg och storlek.

Rulla ut 1 rulle kyld smördeg på en plåt. Pappret runt smördegen funkar som bakplåtspapper.

Bred ut ostcremen över smördegen, men lämna ca 3 cm kant runt om. Fördela purjolök- och vitlöksfräset över och toppa sedan med de skivade tomaterna. Avsluta med att ringla lite flytande honung och dra några varv med svartpepparkvarnen överst.

 
Skjuts in i mitten av ugnen, grädda 25-30 minuter. Klart för avnjutning! Vi serverade bacon och en sallad till. Mycket gott en varm sommardag! :)

Av Regina - 23 juni 2019 22:34

Rabarber och jordgubbar i en härlig kompott. Len vaniljglass och krispig smuldeg. Enkelt och lite annorlunda sätt att servera smulpaj!

Börja med kompotten:
500 g rabarber och ca 150 g jordgubbar läggs i en kastrull och får koka upp. Här funkar det ypperligt med fryst frukt och bär. Tillsätt strösocker efter behov, jag tog ca 0,75 dl, samt 1 msk vaniljsocker. Låt småkoka ca 5 minuter under omrörning tills en kompott har bildats. Smaka av balansen syra/sötma och låt därefter svalna.

 
Då var det dags för smuldegen:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke: 3 msk havregryn, 2 msk vetemjöl, 2 msk råströsocker, 1 krm bakpulver och 0,5 krm salt. Tillsätt sedan 25 g kylskåpskallt smör och nyp ihop till en smuldeg.

Hetta upp en torr stekpanna. Stek snabbt smuldegen krispig. Först smälte smöret för mig, men snabbt därefter blev det en perfekt smulig massa igen. Låt smulorna svalna.
 
Dags för servering!
Varva kompott, vaniljglass och smuldeg. Klart!!!

Av Regina - 23 juni 2019 22:24

"The Barn" är en riktigt bra restaurang i Göteborg. Förutom att de brassar grymma hamburgare har de gett ut en egen kokbok om deras resa att starta och driva restaurangen. Så många lockande recept, där detta beamos var först ut att testas. Gott? Mmm, otroligt gott! :) Färska kryddor blir så klart tjusigast, men det funkar även med fryst persilja och torkad dragon. 

Börja med bea-reduktionen:
Hacka 1 schalottenlök och 2 vitlöksklyftor. Plocka bladen från 6 stjälkar färsk dragon (jag fick fuska med persilja istället, men tog även inlagd dragon...). Lägg kvistarna i en liten gryta tillsammans med lök och vitlök. Spara bladen till senare. Häll över 1 dl vitt vin och 1 dl vitvinsvinäger. Låt detta koka upp och sedan småkoka tills 3 msk vätska återstår. Sila av reduktionen, ner i en ny skål.

Fortsätt med potatisen:
Skala och koka 1 kg mjölig potatis i saltat vatten. Det går fortare att koka om du skär potatisen i mindre bitar, så klart. Häll av och låt ånga av någon minut.

Äntligen dags att föra samman potatis och bea-smakerna = beamos:
Mosa potatisen tillsammans med 100 g smör och ca 2 dl standardmjölk eller valfri grädde (grädde i originalreceptet, men vi tog mjölk istället). Smaksätt moset med hackade blad från färsk persilja och färsk dragon (de blad du sparade innan), 3 msk reduktion, 1 msk worchestershiresauce och ev. lite tabasco. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Om du inte hittar färsk dragon i butiken funkar det OK med torkad dragon och färsk persilja istället.

Avnjut beamoset med en god köttbit!

Av Regina - 20 juni 2019 22:49

Krispigt, gott - och lättlagat! Vi tog hela innerfiléer, men du kan även skära kycklingfilé i mindre bitar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg ca 150 g cornflakes och valfria kryddor i matberedaren. Vi tog vitlökspulver, paprikapulver samt salt och nymalen svartpeppar. Mixa tills cornflakesen har blivit mindre bitar men absolut inte "mjöl". Lägg över i en skål.

Ta fram två andra skålar, knäck 2 ägg i den ena skålen och häll upp ca 2 dl vetemjöl i den andra skålen.

Ansa 500 g kycklinginnerfilé (eller kycklingfilé, skär i mindre bitar).

Dags för panering! Doppa kycklingbitarna en i taget i:
1. Vetemjöl
2. Uppvispat ägg
3. Mixad och kryddad cornflakes

Lägg de panerade kycklingbitarna på en plåt. Jag har en ugnsform med ett galler i botten, den var helt perfekt till detta! Så krispig kyckling!

Tillaga kycklingen i mitten av ugnen ca 20 minuter, ej varmluft.

Vi åt de krispiga kycklingbitarna med en grekisk sallad samt fräsch citronaioli (vanlig aioli + citronskal).

Av Regina - 18 juni 2019 23:05

En snaps med smak av sommar! Receptet hittade jag i lokaltidningen Smålandsposten. Jordgubb, citron och rosmarin är en fin kombo! Farligt god snaps... 

Kvarta 3 jordgubbar. Skär skalet från 1/2 citron med potatisskalare, använd helst ekologisk citron. Plocka en liten kvist färsk rosmarin.

Lägg dessa tre smaksättare i en glasburk och häll över 35 cl vodka/brännvin. Låt stå i kylen ett dygn, det tyckte vi blev lagom smak - men kör ytterligare ett dygn om du önskar.

Sila över snapsen i en fin flaska. Klart för midsommarfirande! :)

Av Regina - 2 juni 2019 20:19

 

Varför har jag inte gjort dessa tidigare? Så enkelt och så gott! Nästa gång testar jag en sötare variant med vaniljsocker och serverar med sylt och grädde. Idag blev det utan vaniljsocker och med bacon samt krösamos (lingonsylt) till. Smidig helglunch! En muffinsplåt á 12 muffins räcker till 4 personer. 


Sätt ugnen på 225 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. 


Blanda de torra ingredienserna: 2 dl vetemjöl, 1 msk strösocker, 0,5 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt i en bunke. Tillsätt sedan 2 dl mjölk (helst 3 % fetthalt) samt 3 ägg. Vispa till en klumpfri smet. Tillsätt ytterligare 2 dl mjölk.  


Smörj en muffinsplåt i metall med flytande smör eller rapsolja. Fördela smeten i de 12 hålen. 


Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter, tills de har fått fin färg och blivit riktigt fluffiga.


Serveras omgående. Såååå gott! 

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards