Direktlänk till inlägg 2 juli 2017
Ett grovt och mättande kuvertbröd, fyllt med smaskiga fröer. Receptet kommer från Lindas bakskola (Tidningen Hembakat).
Smula ner 25 g jäst i en bunke, tillsätt 4 dl mjölk (fingervarm, dvs. 37 grader). Blanda tills jästen har lösts upp och tillsätt sedan 1,5 tsk salt, 2 msk rapsolja och 3 dl grahamsmjöl. Rör runt och låt sedan stå ca 5 minuter, så att mjölet får svälla lite.
Blanda sedan ner valfria frön, i originalreceptet är det 0,5 dl linfrön, 0,5 dl sesamfrön och 0,5 dl solrosfrön. Tillsätt sedan 5-6 dl vetemjöl, knåda degen smidig. I maskin tar det 5-10 minuter beroende på kapacitet.
Låt därefter degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Ta upp den färdigjästa degen på mjölad bänk och knåda den. Dela degen i 15-20 bitar och forma dem till önskad brödform. Jag testade originalreceptets förslag med avlånga bröd som sedan snittades med vass kniv.
Låt bröden jäsa på plåtar under bakduk, ca 30 min.
Värm ugnen till 250 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt bröden sedan svalna på galler. Vill du ha en mjuk skorpa? Pensla dem med lite kallt vatten och lägg en bakduk över de varm bröden.
Bröden går utmärkt att frysa och funkar lika bra till frukost som till en god soppa.
Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :) Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :) Välkommen!...
En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...
Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se Finhacka ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|