Direktlänk till inlägg 2 juli 2017

Grova fröfrallor

Av Regina - 2 juli 2017 20:34

 

Ett grovt och mättande kuvertbröd, fyllt med smaskiga fröer. Receptet kommer från Lindas bakskola (Tidningen Hembakat).


Smula ner 25 g jäst i en bunke, tillsätt 4 dl mjölk (fingervarm, dvs. 37 grader). Blanda tills jästen har lösts upp och tillsätt sedan 1,5 tsk salt, 2 msk rapsolja och 3 dl grahamsmjöl. Rör runt och låt sedan stå ca 5 minuter, så att mjölet får svälla lite.


Blanda sedan ner valfria frön, i originalreceptet är det 0,5 dl linfrön, 0,5 dl sesamfrön och 0,5 dl solrosfrön. Tillsätt sedan 5-6 dl vetemjöl, knåda degen smidig. I maskin tar det 5-10 minuter beroende på kapacitet.


Låt därefter degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.


Ta upp den färdigjästa degen på mjölad bänk och knåda den. Dela degen i 15-20 bitar och forma dem till önskad brödform. Jag testade originalreceptets förslag med avlånga bröd som sedan snittades med vass kniv.


Låt bröden jäsa på plåtar under bakduk, ca 30 min.


Värm ugnen till 250 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i  8-10 minuter. Låt bröden sedan svalna på galler. Vill du ha en mjuk skorpa? Pensla dem med lite kallt vatten och lägg en bakduk över de varm bröden.


Bröden går utmärkt att frysa och funkar lika bra till frukost som till en god soppa. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards