Alla inlägg under april 2015

Av Regina - 5 april 2015 18:23

 

En söt-syrlig dessert. En ny favorit bland cheesecakes :) "Mitt kök" (Expressen/TV4) är skapare av receptet. 


Börja med kexbottnen: Smält 100 g smör. Mixa 200 g Digestive-kex tillsammans med 0,5-1 tsk torkad ingefära. Tillsätt det smälta smöret och blanda snabbt ihop, det ska se ut som blöt sand ungefär. Om du vill kan du utesluta ingefäran, men den passar väldigt bra ihop med citronen i fyllningen. Tryck ut kexsmulorna i en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Ställ i kylskåpet.


Fortsätt med fyllningen: Lägg 3 gelatinblad i blöt i kallt vatten (ca 5 minuter). Vispa 2 dl vispgrädde fluffig, rör ner 400 g cream cheese, 1, 5 dl lemoncurd, finrivet skal från 1 citron samt 4 dl florsocker. Vispa snabbt ihop till en smet. Pressa saften från 1 citron och värm i en liten kastrull, lägg de urkramade gelatinbladen i den varma citronsaften. Låt gärna citronsaften med det smälta gelatinen i svalna något innan du rör ner det i cream cheese-smeten, annars finns det risk för att det skär sig. 


När du har blandat ner citronsaften i smeten så är det bara att breda ut smeten över kexbottnen och sedan får cheesecaken stå i kylskåpet fram till servering (minst fem timmar, men gärna över natten). Dekorera gärna med färska jordgubbar vid servering. 


Av Regina - 5 april 2015 18:19

  

Mmm, rena och enkla smaker - men ack, så gott! På min blogg hittar du även recept på vitvinssås, vilken passar utmärkt till. Använd sökfunktionen på bloggen så kommer du rätt.

 

Koka upp 1,5 liter vatten med 3 tsk salt, några persiljestjälkar, ½ skivad gul lök och 1 skalad och skivad morot i 15 minuter. Sila av så att du endast har vattnet/buljongen kvar. Hit kan du förbereda, om du vill. 


Strax före servering kokar du upp spadet i en vid kastrull. Lägg i 4 bitar torskrygg, lägg på locket och drag kastrullen åt sidan. Efter 2–3 minuter är fisken lagom kokt och skivig, ta upp med hålslev.

 

Servera fisken med ex. kokt/pressad potatis, vitvinssås och någon passande grönsak.

 

Av Regina - 5 april 2015 18:15

 

När jag hade hemkunskap i 8:an gjorde vi glace au four med en knäckig havrebotten och hallon. Jag tyckte det var mycket godare än den “vanliga” varianten med sockerkaka. Vilken tycker du är godast? (8 portioner)

 

Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp 2,5 dl havregryn i en bunke. Smält 100 g smör och häll det över grynen och låt dessa svälla cirka 5 minuter. Blanda 1 tsk bakpulver med 1 msk vetemjöl. Rör ner 1 ägg, 1 ¼ dl socker och mjölblandningen i havregrynen. Blanda till en smet. Häll smeten i en rektangulär smord ugnsfast form, cirka 20 x 25 cm.

 


Grädda bottnen i mitten av  18–20 minuter. Lossa den försiktigt från formen så att den inte fastnar, men låt ligga kvar i formen och svalna.

 

Separera 3 ägg, du ska endast använda äggvitorna till detta recept. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sedan 0,75 dl strösocker pö om pö. Äggvitan ska bli blank och så fast att den går att klicka.

 

Sätt ugnen på 250 grader.

 

Fördela 225 g halvtinade hallon över havrebottnen och lägg 2 iskalla vaniljglassblock (á 0,5 liter) intill varandra ovanpå.Bred snabbt marängen ovanpå glassen så att den täcker väl. Var noga, är det hål i marängtäcket smälter glassen lätt.

 

Strö över mandelspån och grädda i 3–5 minuter tills marängen fått fin färg. Var uppmärksam, det bränner lätt. Servera omedelbart.

Av Regina - 5 april 2015 18:09

 

Blev inspirerad av Jamie Oliver, men fick ta det som fanns hemma i kylskåp och skafferi. Gott, fräscht och en lite annorlunda söndagsfrukost!


Gör en tomatsallad med ex. tomater, rödlök, olivolja, vinäger (ex. vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger), flingslat och svartpeppar.


Skiva avokado och pressa limesaft över, toppa med lite flingsalt.


Stek bacon knaprigt.


Gör en äggröra på ägg, en skvätt grädde (vatten eller mjölk går lika bra), salt och malen svartpeppar. 


Värm en sidan av tortillbröd i en torr, varm stekpanna. Forma de varma bröden till skålar genom att trycka ner dem i en stor kopp direkt när de kommer från stekpannan. 


Servera och njut av att äta med händerna - fyll tortillabröden med alla tillbehör på en gång och ta en stor tugga :)

Av Regina - 5 april 2015 18:01

 

På denna blogg finns ett recept på raggvåfflor. De är jättegoda på alla sätt och vis - men här kommer en ny favorit! Vi åt våra potatisvåfflor med vispad crème fraiche, räkor/kräftstjärtar och rödlök. 2-årige sonen åt lingonsylt till och fick i sig en hel potatisvåffla, så A i betyg för detta recept! Skaparen är Tommy Myllymäki.


Börja med tillbehöret - vispad créme fraiche med citron: Vispa 2 dl crème fraiche (måste vara den feta á 34 %) tills den blir fluffig. När man vispar crème fraiche så blir den först lös, men var lugn den blir snart fluffig! Smaksätt den vispade crème fraichen med finrivet skal från 1 citron samt lite salt och malen svartpeppar.


Skala 300 g potatis och finriv dessa, gärna i matberedaren. Vispa samman 3,5 dl mjölk, 3,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk salt och lite malen svartpeppar. Smält 100 g smör och rör ner i smeten, och tillsätt tillslut den finrivna potatisen. 


Grädda 6-8 våfflor och servera våfflorna direkt med den vispade crème fraichen, finhackad rödlök samt räkor/kräftstjärtar.


   

Psst, väldigt gott med stekt, rimmat fläsk eller bacon oxå :) Självklart lingonsylt till!

Av Regina - 5 april 2015 17:50

 

Mini-Västerbottenostpajer med filodeg - krämigt och krispigt i en underbar kombination. En perfekt liten smårätt! detta recept ger sex stycken mini-pajer, va 8-9 cm i diameter, eller 1 stor paj.


Tina 1 paket filodeg (du behöver egentligen bara halva paketet, men det går bra att frysa den överblivna filodegen på nytt). 


Sätt ugnen på 175 grader. 


Pensla 6 mini-pajformar eller en vanlig pajform med lite flytande smör. Lägg en passande bit filodeg i pajformen och pensla på nytt med flytande smör, upprepa tills du har totalt tre lager med filodeg i pajformen. Pensla den överhängande filodegen med lite flytande smör.  


Blanda samman 2 dl grädde av valfri fetthalt och 2 ägg. Fördela 1 påse riven Västerbottensost i pajformarna och häll sedan äggstanningen över. Grädda i mitten av ugnen tills äggstanningen har stelnat, ca 15-20 minuter för de små pajerna och 30-40 minuter för den stora pajformen. 

Av Regina - 5 april 2015 17:41

 

En saftig, skivad kycklingfilé med smak av citron, vitlök och rosmarin. Perfekt på buffébordet!


Lägg 1 kg kycklingfilé i marinad nummer 1 i en timme: saften från 1 citron, salt, svartpeppar och torkad rosmarin


Stek kycklingen gyllene i stekpanna med en smörklick. Låt kycklingen stekas färdigt i ugnen (15-20 minuter i 175 graders värme).


Medan kycklingen är i ugnen blandar du ihop marinad nummer 2: 0,5 dl olivolja, 0,5 dl ljus balsamvinäger, 2 msk flytande honung, 1-2 pressade vitlöksklyftor, flingsalt, svartpeppar samt 1-2 hackade kvistar färsk rosmarin (torkad är OK). Skiva kycklingfilén när den fortfarande är varm och lägg upp på serveringsfatet. Häll marinad nummer 2 över den varma kycklingen, plasta fatet/skålen och låt stå i kylen fram till servering. Låt stå minst 4 timmar, men gärna över natten. 

Av Regina - 5 april 2015 17:37

 

Alla kan laga god fisk. Detta recept kan man inte misslyckas med!


Sätt ugnen på 200 grader.


Häll 1-2 dl grovsalt i botten av en ugnsfast form. Lägg en rejäl bit laxfilé (ca 1 kg) på saltet, med skinnsidan uppåt.



Tillaga fisken i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Serveras varm, ljummen eller kall med lämpliga tillbehör.  

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards