Direktlänk till inlägg 5 april 2015

Glace au four

Av Regina - 5 april 2015 18:15

 

När jag hade hemkunskap i 8:an gjorde vi glace au four med en knäckig havrebotten och hallon. Jag tyckte det var mycket godare än den “vanliga” varianten med sockerkaka. Vilken tycker du är godast? (8 portioner)

 

Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp 2,5 dl havregryn i en bunke. Smält 100 g smör och häll det över grynen och låt dessa svälla cirka 5 minuter. Blanda 1 tsk bakpulver med 1 msk vetemjöl. Rör ner 1 ägg, 1 ¼ dl socker och mjölblandningen i havregrynen. Blanda till en smet. Häll smeten i en rektangulär smord ugnsfast form, cirka 20 x 25 cm.

 


Grädda bottnen i mitten av  18–20 minuter. Lossa den försiktigt från formen så att den inte fastnar, men låt ligga kvar i formen och svalna.

 

Separera 3 ägg, du ska endast använda äggvitorna till detta recept. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sedan 0,75 dl strösocker pö om pö. Äggvitan ska bli blank och så fast att den går att klicka.

 

Sätt ugnen på 250 grader.

 

Fördela 225 g halvtinade hallon över havrebottnen och lägg 2 iskalla vaniljglassblock (á 0,5 liter) intill varandra ovanpå.Bred snabbt marängen ovanpå glassen så att den täcker väl. Var noga, är det hål i marängtäcket smälter glassen lätt.

 

Strö över mandelspån och grädda i 3–5 minuter tills marängen fått fin färg. Var uppmärksam, det bränner lätt. Servera omedelbart.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards