Alla inlägg under januari 2016

Av Regina - 17 januari 2016 18:36

 

Nyårsdessert 2015! Mycket god cheesecake, perfekt att ha färdig i frysen inför festen. Receptet kommer från Jennys matblogg. Mitt tips är att vispa i följande ordning; äggvita, grädde, äggula. På så vis slipper du diska visparna emellan :) 


Börja med bottnen: Mixa 1 paket Oreo-kex i matberedaren. Tillsätt 50 g smält smör. Kör till en smulig massa och tryck sedan ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter). Ställ i kylskåpet så länge. 


Fortsätt med fyllningen: Separera 4 st ägg. Vispa vitorna till ett fast skum. Vispa sedan 3 dl vispgrädde fluffig. Till slut vispar du äggulorna med 200 g cream cheese, 2 dl strösocker och 1 msk vaniljsocker.


Rör ner 300 g hallon i vispgrädden. Frysta hallon går jättebra, men tänk på att koka utländska bär minst 1 minut tidigare under dagen eller kvällen innan så att de är kylskåpskalla nu. 


Rör försiktigt ner hallonvispgrädden i äggulesmeten. Vänd till sist ner äggvitan försiktigt. Rör smeten slät med lätta handtag. Fördela sedan smeten över kexbottnen. Låt cheesecaken stå i frysen i minst 12 h, gärna över natten. 


Vid servering dekorerar du din cheesecake på valfritt vis, jag valde färska hallon och vit choklad.

Av Regina - 17 januari 2016 12:26

 

En fräsch cheesecake som passar som förrätt eller på buffébordet. Inspirationen kommer från ett recept på ica.se Denna cheesecake fick vara med på senaste tjejträffen, och visst gjorde Madelene och Frida ett fint jobb med dekorationen? 


Börja med bottnen: Mixa 3-4 skivor kavring i matberedaren. Tillsätt 25 g smält smör. Blanda runt och tryck sedan ut smulorna i bottnen av en form med löstagbarr kant (ca 20 cm). Ställ i kylen så länge. 


Fortsätt med fyllningen: Lägg 1,5 gelatinblad i blöt i lite kallt vatten, ca 5 minuter.  Pressa saften från 0,5-1 citron (beroende på storlek) ner i en liten kastrull. Värm citronsaften, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften. Ställ åt sidan och låt svalna.

 

Blanda samman 2 dl crème fraiche ( 34 % fetthalt) och 200 cream cheese.Rör ner den avsvalnade citronsaften pö om pö. Smaka av fyllningen med salt, malen svartpeppar och flytande honung


Fördela fyllningen över kavringsbottnen. Låt stå i kylskåpet fram till servering, men minst 4-5 h. Dektorera cheesecaken med ex. kallrökt lax, tunt skivad gulbeta och dillvippor

Av Regina - 17 januari 2016 12:13

 

Kycklingtacos med egengjord kryddblandning. Fräscht och gott! Välj själv om du vill ha tortilla, tubs eller nachos till. Receptet är hämtat från arla.se Bestäm själv hettan genom att ta lite eller mer cayennepeppar. 


Ansa och skär 400 g kycklinglårfilé/kycklingfilé  i bitar, krydda med salt och svartpeppar. Finhacka 2 vitlöksklyftor


Smält en klick smör i en stekpanna och stek kycklingen gyllene. Tillsätt därefter vitlöken och en rad kryddor: ett uns cayennepeppar, 1,5 tsk torkad oregano, 1,5 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver och 2 tsk honung. Blanda runt och slå sedan över 1,5 dl vatten och 1 msk kycklingfond. Låt kycklingen småkoka under lock tills vattnet har kokat bort. 


Servera kycklingen med valfria tacotillbehör (tortilla, tubs, nachos etc.), grönsaker och gärna avokadoröra (mosad avokado, limejuice, salt och peppar). 

Av Regina - 17 januari 2016 12:08

 

Jag gillar att göra potatisrätter i våffeljärnet. På denna blogg finner du både raggvåffla, potaitsvåffla och nu även rösti! Snabbt, enkelt och man slipper vända på röstin i stekpannan (den har ju en tendens att gå sönder...). Receptet kommer från icakuriren.se, och ger fyra våffelrösti.


Skala och finriv 4 stora potatisar. Använd helst matberedaren, så går det snabbt och smidigt! Lägg över potatisrivet i en bunke. Smält 50 g smör och blanda med potatisen. Krydda med salt och peppar


Hetta upp våffeljärnet och grädda våffelröstin. Servera omgående, antingen som tillbehör till kött/fisk/fågel eller som smårätt/förrätt med ex. crème fraiche, skaldjur och rödlök.



Av Regina - 17 januari 2016 11:58

 

En smakrik, krämig soppa som värmde gott när termometern denna januarikväll visade -18 grader. Självklart går det bra med vanlig timjan om du inte har tillgång till citrontimjan. Grundreceptet kommer från ica.se 


Skala 500 g jordärtskockor och 2-3 potatisar. Skär i bitar. Hacka 2 vitlöksklyftor.


Smält en klick smör i en gryta med tjock botten. Fräs rotfrukterna en liten stund, tillsätt vitlöken mot slutet. Låt fräsa en kort stund innan du tillsätter 1,5 dl vitt vin. Låt vinet koka in och slå sedan över 5 dl kokande vatten (använd gärna vattenkokaren så är du snäll mot miljön). Tillsätt 2 smulade grönsaksbuljontärningarcitrontimjan (torkad eller färsk) samt lite svartpeppar. Låt koka tills rotfrukterna är mjuka, ca 15 minuter. 


Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt 3 dl grädde med valfri fetthalt. Låt soppan koka samman, smaka av med salt och malen svartpeppar. Servera soppan som den är, eller med lite lax, skaldjur eller kyckling. Vi valde lax denna afton. Ett gott bröd till, så klart!

Av Regina - 3 januari 2016 13:35

 

Smördeg, Växterbottensost, rom, rödlök... Bara godsaker som samsas på dessa små munsbitar! Receptet ger 16 puffar.


Rör samman 1 dl crème fraiche och 100 g riven Västerbottensost (eller annan smakrik ost), smaksätt med 1 tsk honung


Ta fram 1 rulle kyld smördeg. Du behöver bara använda halva smördegen till detta recept, så förvara den resterande smördegen i kylen eller gör även smördegspuffar med karamelliserad lök och andra godsaker. Receptet till dessa hittar du här


Skär smördegen som du ska använda i 16 bitar. 


Hit kan du förbereda, om du vill.


Fördela smördegsbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Bred lite ostfyllning på varje smördegsbit och grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter, i 225 graders ugnsvärme.


När de är färdiggräddade lägger du upp dem på ett fint fat och toppar med en liten klick créme fraiche, lite finhackad rödlök och en liten klick rom. Garnera gärna med en dillvippa. Serveras genast och gärna i sällskap med bubblande dryck :) 

Av Regina - 3 januari 2016 13:24

 

Detta recpet är hämtat från ICA:s kundtidning Buffé (nummer 12/2015). Receptet ger 16 smördegpuffar (jag halverade ICA:s recept).


Skala och skiva 3 gula lökar. Stek löken riktigt mjuk och gyllene i en klick smör (tar ca 15 minuter). Smaksätt löken med 0,5 tsk torkad timjan, 0,5 tsk torkad rosmarin samt 1 tsk strösocker


Strimla och grovhacka 1 dl soltorkade tomater i olja. Kärna ur och skiva 1 dl svarta oliver.


Ta fram 1 rulle kyld smördeg. Halvera rullen och lägg in halvan du inte behöver i kylen igen. Skär sedan ut 16 rutor av smördegen som du ska använda. Resterande smördeg kan du gärna använda till att göra en liknande smördegspuff med västerbottensost och rom, se recept här.


Hit kan du förbereda, om du vill.


Vid servering: Lägg ut smördegsbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Fördela den karamelliserade löken över smördegsbitarna, toppa med soltorkade tomater och oliver. 


Grädda smördegspuffarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter, i 225 graders ugnsvärme.


Ta ut smördegspuffarna och lägg upp dem på ett tjusigt serveringsfat. Toppa med lite finrivet citronskal och lite bladpersilja. Avnjuts direkt, gärna med ett glas skumpa :)

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards