Alla inlägg den 30 oktober 2012

Av Regina - 30 oktober 2012 19:36

 

Här kommer ett av våra favoritrecept! Hoppas det blir en favorit hos dig med! Principen är att blanda allt gott man hittar i kyl och frys och sedan toppa med en Ajvar relish-sås och ost – supersmidigt!


Koka 300 g pasta, ex. fusilli, eller ta samma mängd pasta från gårdagens middag. Ris funkar oxå – om du föredrar det :)


Skölj och skär de grönsaker du har hemma i bitar, ex. squash, champinjoner, broccoli, paprika, rödlök, vitlök. Ju mer grönsaker du tar – desto drygare blir gratängen och mättar fler (4-6 portioner). Allt detta kan du förbereda kvällen innan – jag brukar göra det i reklampauserna på kvällen innan, så går det extra snabbt dagen efter när det är dags att slutföra rätten. Bara lägga i skålar och låta det stå i kylen över natten.


Strimla två kycklingfiléer. Har du kyckling över från gårdagens middag eller BBQ är det ju ett plus – eller spring förbi charken i butiken och köp 3 grillade kycklingklubbor :) Har du ett paket bacon hemma – så strimla gärna det med.

Blanda 2 dl crème fraiche (eller grädde) med 4 rejäla matskedar mild Ajvar relish (eller ta den starka om du föredrar den). Krydda med salt, svartpeppar och gärna lite smulad oregano.


Fräs grönsakerna i omgångar i stekpannan, men låt dem ha tuggmotstånd kvar. Stek kycklingen så att den är genomstekt. Stek ev. bacon knaprigt.


Blanda pasta, grönsaker, kyckling, ev. bacon och ajvar-sås i en stor gratängform. Bred 1 burk Gratäng Créme överst (ny produkt från Skånemejerier) – eller toppa gratängen med några nävar riven ost. Gratinera i 225 grader tills osten får fin färg, ca 15 minuter.

Av Regina - 30 oktober 2012 19:35

  

En lyxig vardagsrätt! Potatisgnocci hittar du i kyldisken i butiken. Man kan göra egen oxå – men vem orkar det en vardag??

Börja med biffarna: Blanda 2 msk ströbröd med 4 msk mjölk i en stor skål. Krydda med salt och svartpeppar. Låt detta svälla i några minuter. Finhacka 1 liten rödlök och 1-2 vitlöksklyftor. När ströbröd- och mjölblandningen har blandats och blivit en krämig smet, tillsätt löken och 500 g blandfärs. Smaksätt köttfärssmeten med basilika – antingen smulad torkad eller skuren färsk. Blanda ihop färsen och forma 8 biffar. Låt dessa vila på en tallrik (tips: blöt tallriken med kallt vatten så fastnar inte biffarna).

Koka upp vatten och salt i en större gryta. Tillsätt 500 g färsk potatisgnocci i det sjudande vattnet – när de flyter upp efter några minuter är de färdiga. Låt de då rinna av i ett durkslag.

Medan gnoccin kokar rör du ihop såsen: Blanda 2 dl crème fraiche eller matyoghurt med lite finhackad rödlök och smaksätt med smulad torkad oregano, vitlökspulver, salt och svartpeppar.

Skär de grönsaker du har i kylen i bitar, ex. squash, broccoli, rödlök och paprika.

Ta fram två stekpannor och häll lite flytande smör i båda. Stek biffarna i omgångar i den ena stekpannan. I den andra stekpannan fräser du grönsakerna i omgångar. Fräs även potatisgnoccin så att den får lite fin yta. Blanda till sist ihop grönsakerna med potatisgnoccin.

Servera basilikabiffarna med grönsks- och gnocciblandningen samt den kalla oreganosåsen. Smaklig spis!!

Av Regina - 30 oktober 2012 19:32

  Min man bjöd mig på en trerätters här hemma igår – mysigt! Alla tre rätterna var superba – men förrätten var lite kul och nyskapande, så självklart delar jag med mig av den till er.


Börja med marinaden: Blanda 1 dl coca cola (här duger inte Pepsi eller någon billig kopia!) med lite grillkrydda och chilipulver. Låt 8 halverade skivor sidfläsk marinera i detta i några timmar.


Rör ihop salsan: 1 liten burk krossad ananas blandas med lite tärnad gurka (skalad och kärnhuset bortskuret), lite färsk chili, några skurna coctailtomater och en skvätt olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt salsan stå kallt till servering.


Grilla fläskskivorna över en glödhet kolbädd. Servera fläsket med den smaskiga ananassalsan - mums!! Vi hade även ett par salta nachos till. 


Dryckestips: En amerikansk lager – Brooklyn Lager, artikelnummer 1548. Eller ett lättare vitt vin – måste slå ett slag för bag-in-boxen Tre apor. Trots det löjliga namnet så är vinet helt OK, och passar bra till lite mer kryddiga rätter, som här med det salta fläsket och stingiga chilin. Artikelnummer 5921.

Av Regina - 30 oktober 2012 19:29

 

En smidig vardagsrätt. Hamburgare är smidigt och fisk är gott och nyttigt – tänk vilken bra kombo!


Blanda ihop aiolin först så att den hinner ”stå och dra”: 3-4 msk majonnäs (gör din egen majjo om du känner för det) blandas med lite finrivet citronskal, en pressad vitlöksklyfta och lite fryst dill. Krydda med salt och svartpeppar.


Tina 400 g fryst torsk- eller hokifilé (smidigast i kylen över natten). Känns lite väl lyxigt att använda färsk fisk till denna rätt.


Kör fisken i matberedaren tillsammans med salt, svartpeppar, fryst dill och lökpulver. Tillsätt lite ströbröd för en fastare konsistens.


Forma fyra hamburgare av smeten och vänd dem i ströbröd.


Hetta upp neutral olja (raps- eller matolja) i en djup stekpanna, ca 1 cm högt. Stek/fritera hamburgarna i omgångar tills de får fin färg och är genomstekta. Låt hamburgarna rinna av på hushållspapper innan servering.


Servera hamburgarna med aiolin, hamburgerbröd och grönsaker of your choise (ex. sallad, tomat, gurka, rödlök…). Är du väldigt hungrig kan du självklart servera klyftpotatis till :)

Av Regina - 30 oktober 2012 19:27

 

Den här kantarellsåsen måste ni testa – hemligheten är en skvätt konjak eller sherry!


Färsk svamp: Ansa svampen och skär i bitar (ca 1/2 liter). Stek svampen i en klick smör i stekpannan – se till så att all vätska kokar bort.

Fryst svamp: Tina svampen över natten i kylskåpet och låt ev. vätska rinna av innan du använder den.

Konserverad svamp: Nä, använd inte sånt här… Köp färska champinjoner istället! :)


Fräs svampen i en klick smör i en kastrull. Finhacka 1/2 gul lök och låt även löken fräsa med någon minut. Pudra 1 msk vetemjöl över svampen och löken, rör runt och tillsätt 2 1/2 dl matlagnings- eller mellangrädde. Låt koka upp och tjockna något.


Krydda såsen med salt, svartpeppar och lite soya för färgens skull. Tillsätt 1-2 msk sherry eller konjak. Låt såsen småputtra någon minut så att smakerna hinner utveklas.


Servera såsen till kött – t. ex.  helstekt fläskfilé eller baconlindade älgfärsbiffar.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards