Alla inlägg den 17 februari 2019

Av Regina - 17 februari 2019 10:06

 

En fräsch salsa med varma bönor och majs. Receptet kommer från tidningen "Matmagasinet", nummer 2/2019.


Häll av 1 burk majs (á 200 g) och 1 burk/tetra svarta bönor (á 400 g). Jag brukar även skölja av bönorna, för att bli av med "vätskan" de låg i. 


Skala och finhacka 1/2 gul lök. Finhacka även 1/2 röd paprika. Strimla lite färsk  koriander eller bladpersilja.


Hetta upp neutral olja i stekpannan och fräs bönor, lök och majs tills de börjar få färg. Det kan "knäppa" lite i bönorna.


Tillsätt då paprika, koriander/persilja samt saften från 1/2 lime.  Salta och servera därefter!  

Av Regina - 17 februari 2019 10:05

  

Dessert nyårsafton 2018! "James Bond"-tema och en lyxigare variant än "Jordgubbar och grädde" som Ian Flemming nämnde i "Casino Royale". Receptet hittade jag på "Mitt kök":s hemsida och satsen ger 6-8 portioner, ca 1 liter parfait.


Välj själv om du vill ha färska eller frysta jordgubbar. Så här mitt i vintern valde vi frysta.

A) Mixa 1 liter färska jorgubbar fint.

B) Tina och koka upp 500 g frysta jordgubbar. Tar du frysta svenska behöver du inte koka bären, men det måste du göra om du tar utländska pga bakterierisk. Mixa jordgubbarna fint. Låt svalna!


(Ta ev. undan 0,5 dl jordgubbsmix till servering).


Blanda de mixade bären med 2-3 msk mörk rom.


Separera 2 ägg.


Vispa äggvitorna och 2 msk strösocker till fast skum.


Vispa 2 dl vispgrädde fluffigt i nästa bunke.


Vispa äggulorna och 0,5 dl florsocker i den tredje bunken.  

 

Blanda de mixade jordgubbarna med äggulevispet. Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden och slutligen äggvitorna. 


Häll smeten i en form och ställ i frysen minst 8 h, det går bra att göra parfaiten dagen innan servering. 


Servera på valfritt sätt. Vi gjorde en desserttallrik med temat "Jordgubbar och grädde":

  • Jordgubbsparfait
  • Vispad grädde
  • Smulad havrekaka
  • Maräng färgad med röd färg
  • Färska jordgubbar
  • Jordgubbssås
Av Regina - 17 februari 2019 09:43

 

Förrätt nyårsafton 2018! Temat var "Jamed Bond" och vi gjorde en tolkning av Ian Flemmings meny vi hittade via en Google-sökning. 


Baka hela cocktailtomater med olivolja, strösocker, flingsalt och nymalen svartpeppar i 100 grader varm ugn i ca 2 h. Förvara i rumstemperatur fram till servering. 


Ta ut fyra cirklar av grovt bröd, vi valde ett surdegsbröd med mycket frön. Rosta brödbitarna, antingen i stekpanna eller brödrost. Vi tog brödrosten, funkade finemang!


Gör en krämig äggröra på 6 ägg, en skvätt vispgrädde samt lite salt och nymalen svartpeppar. Stek äggröran i lite smör under omrörning, på medelvärme.


Lägg brödbitarna på tallrik, fördela äggröran försiktigt över. Toppa med ett par skivor bresaola (lufttorkat nötinnanlår) och ärtskott. Servera med de bakade tomaterna. Dra gärna ett varv med svartpepparkvarnen över tallriken innan rätten serveras!

Av Regina - 17 februari 2019 09:35

 

Pokébowl, allt gott i en liten skål! Sushiris i botten och massa smaskiga saker på toppen!


Koka 3 dl rundkorningt japanskt ris, alltså sushiris. Medan riset kokar rör du samman smaksättningen till riset, nämligen 2 msk risvinäger1 msk strösocker och 0,5 msk salt. Låt den lilla skålen stå på arbetsbänken medan riset kokar. 


Rör ihop 1 dl god majonnäs med valfri mängd sriracha-sås (chilisås). 


Själva tillbehören är valfria och lätta att variera, sök på nätet så hittar du mängder med förslag och idéer. Vi tog det vi hade hemma i frys och skafferi: handskalade räkor (1 kg = 4 portioner), tärnad mango, edamamebönor (soyabönor) samt grovhackade cashewnötter


Är riset klart? Då smaksätter du det med risvinägerblandningen


Fördela riset i fyra tjusiga skålar och toppa med de olika tillbehören i olika högar. 


På bloggen hittar du även pokébowl med lax.


P.S Ätpinnarna i plast kommer från "Rice" och finns i köksbutiker och online. D.S. 

Av Regina - 17 februari 2019 09:28

 

Vi prenumererar på "Ekoboxen", varannan vecka får vi fina ekologiska grönsaker levererade till ytterdörren. Trodde det var rödbetor i ena påsen, men det var visst vitbetor! Så rätten blev väldigt blek... Nåja :) Vit- och gulbetor bakades i småformar och toppades med syrlig citron, salt fetaost och krispiga pumpafrön. Mycket gott!


Sätt ugnen på 200 grader. 


Skala 500 g betor i valfri färg. Dock brukar polkabetor tappa sin fina färg när de tillagas vilket gör att de är allra tjusigast råa. 


Skär betorna i mindre bitar, ca 2x2 cm. Lägg dem in en bunke tillsammans med olivolja, salt och nymalen svartpeppar. Fördela bitarna i fyra portionsformar och tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter. 


När betorna är nästan helt klara toppar du portionsformarna med finrivet citronskal, smulad fetaost och några pumpafrön. Tillaga ytterligare 5 minuter. Klart! 

Av Regina - 17 februari 2019 09:20

 

Majrova är väldigt mild i smaken, på gränsen till smaklös skulle jag säga. Därför passar ett smör med mycket vitlök, chili och timjan ypperligt till! Helbakad variant är ett trevligt alternativ till bakpotatis. Receptet hittade jag på Tasteline.com 


Sätt ugnen på 225 grader. 


Skölj 6-8 majrovor, beroende på storlek. Skär av toppen och botten på rovorna. Skär även ett ca 1 cm djupt kryss i toppen av dem. Smörj en ugnsform med lite smör och ställ majrovorna däri.


Blanda ihop kryddsmöret: 100 g smör, 1-2 vitlöksklyftor, 0,5-1 röd färsk chili, 2 tsk torkad timjan samt lite salt och nymalen svartpeppar. 


Klicka hälften av smöret över majrovorna. Ställ in formen i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills smöret har smält. Ös majrovorna med smöret och täck sedan formen med aluminiumfolie. Baka majrovorna tills de är mjuka, det tar ca 40-50 minuter. Ös gärna rovorna med smöret någon gång till under tillagningstiden. 


Vid servering toppar du majrovorna med resterande smör, eller serverar smöret bredvid. 

Av Regina - 17 februari 2019 09:09

 

Len puré till smörtekt fisk, mmmm! 


Koka 400-500 g färska rödbetor mjuka, det tar 15-30 minuter beroende på storlek. 


Skala 500 g jordärtskockor och 500 g mjölig potatis. Skär i jämnstora bitar och koka mjuka i saltat vatten.


Är rödbetorna färdigkokta nu? Häll av dem och låt dem sedan svalna i kallt vatten innan du skalar dem och skär i bitar. Håll varma under aluminiumfolie medan du gör klart resten av rätten. Tips! Det går även bra att förbereda rödbetorna dagen innan, och bara värma i micro eller i stekpanna med en klick smör. 


När rotsakerna börjar bli klara är det dags att steka fisken i en rejäl klick smör. Vi valde fryst, tinad torskrygg som innan stekningen kryddades med salt och nymalen svartpeppar. Ös gärna fisken med smör under stekningen. Yummie!


Häll av vattnet från de färdigkokta jordärtskockorna och potatisen och låt ånga av en minut innan du gör detta till en krämig puré med hjälp av elvispen, mjölk och smör. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. 


Klart för servering tillsammans med en citronklyfta :)

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards