Direktlänk till inlägg 25 augusti 2014

Chokladkolapaj med flingsalt

Av Regina - 25 augusti 2014 21:30

 

Sött och salt = Gudomligt gott :) Receptet kommer från tasteline.com


Börja med pajskalet: Blanda 3,5 dl vetemjöl, 1 msk strösocker, 2 äggulor och 100 g kallt smör skuret i bitar i matberedaren, kör till en smulig massa. Tillsätt 2-3 msk kallt vatten och kör tills en degboll bildas. 


Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, rektangulär eller rund (24 cm i diameter). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ pajskalet i frysen i minst 20 minuter. 


Sätt ugnen på 225 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen. Grädda det frysta pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.


Dags att koka kola: Blanda 1,5 dl strösocker, 1,5 dl ljus sirap och 1,5 dl vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Rör ner 3 msk kakao och 1 tsk vaniljsocker. Låt kolasmeten koka upp och därefter småkoka ca 30 minter, under omrörning. Kolan är färdig när den når 118 grader i temperatur, eller håller för kulprovet (lite smet i ett glas med kallt vatten - testa att rulla en kula). 


Ta den färdigkokta kolasmeten från värmen och klicka ner 100 g smör pö om pö. Rör tills smöret smält och fördela sedan kolasmeten i pajskalet. Toppa med lite flingsalt


Låt pajen stå i kylen fram till servering (ta då fram den 15 minuter innan, så kolan mjuknar lite). Servera gärna med en god vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Regina - 7 januari 2020 15:08

Nu är det dags för min blogg att flytta till eget, man kan nästan säga att mitt lilla skötebarn flyttar hemifrån :)   Välkommen till min nya sida: www.ginaskitchen.se    Alla nuvarande recept kommer flyttas dit, så klart :)   Välkommen!...

Av Regina - 5 december 2019 10:53


  Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat. Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) oc...

Av Regina - 5 november 2019 21:21

  En 90-talsklassiker tror jag? Kakan såldes i "upphållsrummet" på mitt högstadie, då under namnet "Kolaflax". Men enligt Google är cornflakeskakor eller cornflakemums betydligt vanligare namn. Hur eller hur så är det ett enkelt och snabbt godis -...

Av Regina - 5 november 2019 21:12

  Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! ;) Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se   Finhacka ...

Av Regina - 5 november 2019 21:05


  Alltså, hur gott?! Mycket!!! Grillad majskolv som toppas med vitlöksmajjo, ost, chili och lime. Receptet kommer från "Arla".   Koka 4 färska majskolvar (ev. halverade) ca 20 minuter i saltat vatten.   Blanda 1 dl majonnäs med 2 pressade/...

Presentation

Välkommen till min matblogg! Jag är en glad amatörkock som älskar matlagning, bakning och gott vin :)

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

MyTaste

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards